Vláknina a její význam v nutriční toxikologii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Advertisements

Lněné semínko, jak ho možná neznáte
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Civilizační choroby a výživa
Soustava trávicí - část 2.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve stravě.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Sacharidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
HOBITI.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Plísně a jejich jedy v potravinách
Trávicí soustava obratlovců
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
Trávicí soustava tercie.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zelenina, … Dodatky, ….
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
CHEMIE - Metabolismus živin
PESTROST STRAVY.
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2009
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vláknina a její význam v nutriční toxikologii Radka Švadlenková, Zdravotně sociální fakulta JU, České Budějovice

Obsah: Co je vláknina Dělení vlákniny dle rozpustnosti Přínosy vlákniny Doporučený denní příjem Jak zvýšit množství vlákniny v potravě Bílá mouka

Co je vláknina komponenty rostlin a jejich plodů, které nejsou štěpeny enzymy produkovanými žlázami GIT člověka ani jiných savců směs nestravitelných karbohydrátů její vláknitá struktura je dána opakovaným řetězením monosacharidových jednotek a jejich derivátů, popř. jiných nízkomolekulárních látek

Dělení vlákniny dle rozpustnosti Nerozpustná - celulóza - lignin Rozpustná - hemicelulóza - pektin

Nerozpustná vláknina hrubá hmota nerozpustná ve vodě, ale sama vodu absorbuje velmi dobře otruby, ořechy, semena, celozrnná jídla, houby, ovoce, zelenina, … podporuje střevní funkci, váže rakovinotvorné látky, toxiny a cholesterol a usnadňuje jejich vylučování z těla

Rozpustná vláknina lepkavá hmota, která se rozpouští za působení bakterií v tlustém střevě luštěniny – fazole, hrášek, slupky některého ovoce – jablka, hrušky, psyllium, sojové produkty přibírá nadbytečnou vodu ve střevech, zvětšuje objem stolice a změkčuje ji váže cholesterol a tím snižuje jeho hladinu v krvi

Přínosy vlákniny zabraňuje zácpě zmírňuje průjem snižuje hladinu cholesterolu snižuje riziko rakoviny tlustého střeva snižuje riziko rakoviny konečníku zmírňuje hemeroidy omezuje tvorbu žlučových kamenů může pomoci při hubnutí

Doporučený denní příjem 25 – 30 g denně pro zdravého dospělého člověka v závislosti na příjmu energie (např. 8400 kJ strava by měla zahrnout 25 g vlákniny) doporučený denní příjem pro dítě = počet gramů na den je číselně roven věku dítěte plus 5 (např. čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně)

Nedostatečný příjem vlákniny malý objem stolice, z čehož plyne zácpa; rozvíjí se dysmikrobie, čili porušení rovnováhy obsahu střevních bakterií a kvasinek ve střevě; hrozí kandidóza; koncentrovaná strava ve střevě hnije, což je zdrojem toxických látek – nitrosaminů; dochází k porušení imunity střevního traktu, rozvíjí se divertikulitida nebo chronický zánět střev jednou z příčin vzestupu výskytu zubního kazu nádory zažívacího traktu především tlustého střeva a rekta

Nadměrný příjem vlákniny zejména luštěnin, může způsobit žaludeční obtíže, nejčastěji nadýmání plynatost a bolesti břicha může snižovat účinnost některých léků může snížit absorpci některých vitamínů a minerálů, zejména vápníku a železa

Potravina Množství Vláknina celkem (g) Rozpustná vláknina (g) Nerozp. vláknina (g) Pečivo, cereálie   Bílá rýže 1 šálek uvařené 1 Bílý chléb 1 krajíc 0,5 Celozrnný chléb 2,9 0,1 2,8 Cornflakes 1 šálek Hnědá rýže 2,6 Obilné otruby 20 0,6 19,4 Ovoce Banán 1 malý 1,3 0,7 Jablko 1 malé 3,9 2,3 1,6 Pomeranč 1 střední 2 Švestky 2 střední Zelenina Brambory 1 malá 3,8 2,2 Kukuřice 2,4 0,3 2,1 Mrkev 1 velká Rajčata 0,8 Luštěniny Čočka 6,8 0,9 5,9 Hrášek 5

Jak zvýšit množství vlákniny v potravě snídat obiloviny, např. ovesné vločky, nebo celozrnné pečivo místo bílého chleba a rohlíků konzumovat hnědou (neloupanou) rýži místo bílé (loupané) pravidelně jíst ovoce a zeleninu přidávat otruby např. do jogurtu zvyšování příjmu vlákniny musí být postupné, jinak hrozí zažívací obtíže

Bílá mouka vlivem průmyslového zpracování přišla takřka o 100% všech důležitých vitamínů, minerálních látek a vlákniny neobsahuje podstatné ingredience na dobré a dostatečné trávení kvůli absenci klíčků a jeho enzymů se nezačne škrob štěpit a díky zapečení se neoddělí od lepku - ten není v žaludku natráven a je rychle pasírován do střeva, kde poškozuje sliznici tím, že se spojuje do řetězců, které zalepují mikroklky a brání vstřebávání postupně se zhoršuje i imunitní systém střeva a vytváří se dysbióza – tedy přemnožení bakteriií a plísní

Použitá literatura PROVAZNÍK, K., KOMÁREK, L. Manuál prevence v lékařské praxi. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova – 3. lékařská fakulta ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem Praha a MŠMT, 2004. str. 34-35. Šindelářová, H. Ordinace.cz. [cit. 2008-11-23]. Dostupné z www: <http://www.ordinace.cz/clanek/vlaknina/> Vláknina – příběh bílé mouky. [cit. 2008-23-11]. Dostupné z www: <http://www.vlaknina.estranky.cz/clanky/nezarazene/vlaknina> Wikipedie, otevřená encyklopedie. 2008. [cit. 2008-11-23]. Dostupné z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Vl%C3%A1knina>

Děkuji za pozornost