Vláknina a její význam v nutriční toxikologii Radka Švadlenková, Zdravotně sociální fakulta JU, České Budějovice
Obsah: Co je vláknina Dělení vlákniny dle rozpustnosti Přínosy vlákniny Doporučený denní příjem Jak zvýšit množství vlákniny v potravě Bílá mouka
Co je vláknina komponenty rostlin a jejich plodů, které nejsou štěpeny enzymy produkovanými žlázami GIT člověka ani jiných savců směs nestravitelných karbohydrátů její vláknitá struktura je dána opakovaným řetězením monosacharidových jednotek a jejich derivátů, popř. jiných nízkomolekulárních látek
Dělení vlákniny dle rozpustnosti Nerozpustná - celulóza - lignin Rozpustná - hemicelulóza - pektin
Nerozpustná vláknina hrubá hmota nerozpustná ve vodě, ale sama vodu absorbuje velmi dobře otruby, ořechy, semena, celozrnná jídla, houby, ovoce, zelenina, … podporuje střevní funkci, váže rakovinotvorné látky, toxiny a cholesterol a usnadňuje jejich vylučování z těla
Rozpustná vláknina lepkavá hmota, která se rozpouští za působení bakterií v tlustém střevě luštěniny – fazole, hrášek, slupky některého ovoce – jablka, hrušky, psyllium, sojové produkty přibírá nadbytečnou vodu ve střevech, zvětšuje objem stolice a změkčuje ji váže cholesterol a tím snižuje jeho hladinu v krvi
Přínosy vlákniny zabraňuje zácpě zmírňuje průjem snižuje hladinu cholesterolu snižuje riziko rakoviny tlustého střeva snižuje riziko rakoviny konečníku zmírňuje hemeroidy omezuje tvorbu žlučových kamenů může pomoci při hubnutí
Doporučený denní příjem 25 – 30 g denně pro zdravého dospělého člověka v závislosti na příjmu energie (např. 8400 kJ strava by měla zahrnout 25 g vlákniny) doporučený denní příjem pro dítě = počet gramů na den je číselně roven věku dítěte plus 5 (např. čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně)
Nedostatečný příjem vlákniny malý objem stolice, z čehož plyne zácpa; rozvíjí se dysmikrobie, čili porušení rovnováhy obsahu střevních bakterií a kvasinek ve střevě; hrozí kandidóza; koncentrovaná strava ve střevě hnije, což je zdrojem toxických látek – nitrosaminů; dochází k porušení imunity střevního traktu, rozvíjí se divertikulitida nebo chronický zánět střev jednou z příčin vzestupu výskytu zubního kazu nádory zažívacího traktu především tlustého střeva a rekta
Nadměrný příjem vlákniny zejména luštěnin, může způsobit žaludeční obtíže, nejčastěji nadýmání plynatost a bolesti břicha může snižovat účinnost některých léků může snížit absorpci některých vitamínů a minerálů, zejména vápníku a železa
Potravina Množství Vláknina celkem (g) Rozpustná vláknina (g) Nerozp. vláknina (g) Pečivo, cereálie Bílá rýže 1 šálek uvařené 1 Bílý chléb 1 krajíc 0,5 Celozrnný chléb 2,9 0,1 2,8 Cornflakes 1 šálek Hnědá rýže 2,6 Obilné otruby 20 0,6 19,4 Ovoce Banán 1 malý 1,3 0,7 Jablko 1 malé 3,9 2,3 1,6 Pomeranč 1 střední 2 Švestky 2 střední Zelenina Brambory 1 malá 3,8 2,2 Kukuřice 2,4 0,3 2,1 Mrkev 1 velká Rajčata 0,8 Luštěniny Čočka 6,8 0,9 5,9 Hrášek 5
Jak zvýšit množství vlákniny v potravě snídat obiloviny, např. ovesné vločky, nebo celozrnné pečivo místo bílého chleba a rohlíků konzumovat hnědou (neloupanou) rýži místo bílé (loupané) pravidelně jíst ovoce a zeleninu přidávat otruby např. do jogurtu zvyšování příjmu vlákniny musí být postupné, jinak hrozí zažívací obtíže
Bílá mouka vlivem průmyslového zpracování přišla takřka o 100% všech důležitých vitamínů, minerálních látek a vlákniny neobsahuje podstatné ingredience na dobré a dostatečné trávení kvůli absenci klíčků a jeho enzymů se nezačne škrob štěpit a díky zapečení se neoddělí od lepku - ten není v žaludku natráven a je rychle pasírován do střeva, kde poškozuje sliznici tím, že se spojuje do řetězců, které zalepují mikroklky a brání vstřebávání postupně se zhoršuje i imunitní systém střeva a vytváří se dysbióza – tedy přemnožení bakteriií a plísní
Použitá literatura PROVAZNÍK, K., KOMÁREK, L. Manuál prevence v lékařské praxi. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova – 3. lékařská fakulta ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem Praha a MŠMT, 2004. str. 34-35. Šindelářová, H. Ordinace.cz. [cit. 2008-11-23]. Dostupné z www: <http://www.ordinace.cz/clanek/vlaknina/> Vláknina – příběh bílé mouky. [cit. 2008-23-11]. Dostupné z www: <http://www.vlaknina.estranky.cz/clanky/nezarazene/vlaknina> Wikipedie, otevřená encyklopedie. 2008. [cit. 2008-11-23]. Dostupné z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Vl%C3%A1knina>
Děkuji za pozornost