Monitor Monitor je nejběžnější výstupní zařízení, s výjimkou speciálních aplikací jej má každé PC. Monitory lze rozdělit podle zobrazených barev Monochromatické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Základní struktura, metainformace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MONITOR.
Rychlý přehled o nejběžnějších typech monitorů
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Konektory napájecího zdroje
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Rozdělení technického vybavení PC
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Délkové jednotky v CSS Pro zápis délkových jednotek se používají jednotky: Absolutní Relativní Procenta Údaje se zapisují jako celá nebo desetinná čísla.
Anotace Žák dokáže popsat a zařadit výstupní zařízení HW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat typy výstupního zařízení HW Speciální.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Monitory.
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
LCD (Liquid crystal display). Základní informace Tenké a ploché zobrazovací zařízení skládající se z omezeného (velikostí monitoru) počtu barevných nebo.
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Monitory.
Mobilní telefonní síť GSM
Přenosová pásma bezdrátových sítí Wi-Fi
Ergonomie a hygiena práce s osobním počítačem
LCD displeje + princip zobrazení
Sběrnice Obr. 1.
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Informační a komunikační technologie
Monitor je výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací. Monitor je výstupní elektronické zařízení sloužící.
LCD monitory LCD monitor (liquit crystal display, displej s tekutými krystaly), byl vyvinut počátkem 70. Tekuté krystaly se používají k rozsvěcování a.
VY_32_INOVACE_E3-01 MONITOR AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: PERIFERIE POČÍTAČE – MONITOR Časová.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.7 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Monitory, televize Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zobrazovací zařízení.
Monitory U osobních počítačů mají největší využití
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výstupní elektronické zařízení Výstupní elektronické zařízení Slouží k zobrazování textových a grafických informací Slouží k zobrazování textových a grafických.
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
TELEVIZOR.
Projektory LCD Tento projektor využívá technologii tekutých krystalů. Projektor obsahuje jeden (pro monochromatický obraz) nebo tři (pro barevný obraz)
Monitor CRT Monitor LCD Monitor
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Výstupní zařízení počítače monitor Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_12_MONITORY.
Tomáš Hink2 Co se dnes dozvíte Dělení v diagramu CRT (klasická vakuová obrazovka) LCD (tekuté krystaly) Plazmová obrazovka OLED Projektory Penetron.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Monitory LCD a CRT Projektory Princip a srovnání.
Tato prezentace byla vytvořena
Informatika Obrazová technologie Pro: ISŠ SEMILY
MONITORY Michaela Fraiová.
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Výstupní zařízení - monitory
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
LCD monitor Nikola Kodetová\1.L.
Transkript prezentace:

Monitor Monitor je nejběžnější výstupní zařízení, s výjimkou speciálních aplikací jej má každé PC. Monitory lze rozdělit podle zobrazených barev Monochromatické Barevné

Rozdělení monitorů podle úhlopříčky Udává se v anglických palcích – 1 palec je asi 2,54 cm 14" (asi 35 cm) 15" (asi 38 cm) 17" (asi 43 cm) 19" (asi 48 cm) 20" (asi 51 cm) 21" (asi 53 cm) 21,5" (asi 55 cm) 22" (asi 56 cm) 23" (asi 58 cm) 24" (asi 61 cm) 27" (asi 69 cm) 30" (asi 76 cm) 47" (asi 119 cm)

Doporučené rozlišení monitorů Rozlišení monitoru je závislé na poměru stran monitoru – 4:3, 5:4, 16:9, 16:10 640x480 800x600 1024x768 1280x1024 1366x768 1440x900 1600x900 1600x1200 1680x1050 1920x1080 1920x1200 2560x1440 2560x1600

Obnovovací frekvence Obnovovací frekvence udává, kolikrát za sekundu se obnoví obraz na obrazovce. Obrazovky typu CRT s katodovým dělem se při ozáření rozsvítí jen na kratičký okamžik a pak pohasnou, proto musí být opět rychle osvíceny. Nejnižší obnovovací frekvence tohoto typu obrazovek je 75krát za sekundu = 75 Hz. Obrazovky typu LCD nepohasínají tak rychle, proto jim postačí obnovovací frekvence 60 Hz.

Doba odezvy Doba odezvy je doba, za se kterou se bod na LCD monitoru rozsvítí a zhasne. Doba odezvy se udává v milisekundách. Výrobci většinou klamou tím, že udávají dobu odezvy z šedé do šedé. Vyhovující doba odezvy je okolo 5 ms.

Princip zobrazení barvy Všechny monitory používají k vytvoření barvy směs tří základních barev – červené, modré a zelené. Ze tří základních barev lze vytvořit až miliony barev, a to za předpokladu, že odstíny každého z nich lze zobrazit s různou světelnou intenzitou a množstvím světla. Aby monitor mohl vytvořit miliony barev, musí umět vytvořit ke každé barvě 256 odstínů.

Rozdělení monitorů podle principu CRT monitory – princip katodové trubice (CRT – Cathod Ray Tube) LCD monitory - displeje s tekutými krystaly (LCD – Liquid Crystal Display) Plazmové monitory

Dotyková obrazovka Rezistivní (odporová) technologie – odporová a vodivá vrstva oddělené nevodivou vrstvou. Při promáčknutí (kontaktu obou vrstev) měřen odpor v obou osách. Technologie povrchové vlny – Zdroj ultra- zvuku v jednom okraji obrazovky, přijímač ve druhém. V místě doteku obrazovky se akustické vlny přeruší.

Dotyková obrazovka Kapacitní technologie Na čtyři rohy obrazovky se přivádí napětí Elektrody napětí využívají k vytvoření homogenního napěťového pole Dotek prstu odvádí proud z obou stran v závislosti na vzdálenosti od okrajů Kontrolér vypočte polohu doteku prstu podle průtoku proudu

Otázky k opakování Popište, podle jakých hledisek se rozdělují monitory. Vysvětlete pojem „obnovovací frekvence“. Vysvětlete pojem „doba odezvy“. Na jakém principu pracuje dotyková obrazovka?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Technické vybavení osobních počítačů“ [online]. 8. listopadu 2012 21:10. Dostupný z WWW: < http://www.blabik.cz/vyuka/ict/09_Vystupni_zarizeni_monitory.pdf>.