Matematické zajímavosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matematika a její aplikace
Advertisements

Přijímací zkoušky na SŠ MATEMATIKA Připravil PhDr. Ivo Horáček, PhD.
Využití ICT technologií pro posílení ekonomické a finanční gramotnosti
Povídání o pejskovi a kočičce Pohádková matematika pro 3
Nejprve si Přečtěte pozorně text
Poslední letošní vtípkování. jarno.webovastranka.cz.
VII. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
metoda dosazovací, sčítací
X. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Užití podobnosti v praxi
ZÁBAVNÁ NÁSOBILKA.
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
Druhá mocnina rozdílu (a – b)2.
Vánoční příklad Tietz.
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
Poslední letošní silvestrovské vtípkování „Máslo je dneska dražší,” upozorňuje dědu prodavačka v potravinách. „Nevadí,” praví stařík, „dejte mi včerejší.”
ČÍSLO NULA.
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Matematické úlohy
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Komunikace Dvojí zápor VY_22_INOVACE_20 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Tématický celek: Výrazy, rovnice, nerovnice Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory:
Posloupnosti a jejich vlastnosti (3.část)
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Jeníček a Mařenka Třídění Odpadu. Žili, byli Jeníček a Mařenka v jednom činžovním domě, kdesi za sedmero horami a sedmero řekami.
Alenka odešla do školy, ačkoli se necítila moc dobře
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Nerovnice v podílovém tvaru
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Matematika a její aplikace Číslo a početní operace ve slovních úlohách na I. stupni ZŠ 2 Slovní úloha s praktickým znázorněním VY_42_INOVACE_28 Sada 2.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Mgr. Martin Krajíc matematika 1.ročník rovnice a nerovnice
Nerovnice v součinovém tvaru
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 6. ročník (13. – 18. úloha) III. označení digitálního učebního materiálu:
Podstatná jména Přídavná jména Zájmena Číslovky Slovesa
Soustava dvou rovnic o dvou neznámých – dosazovací metoda
8 Vymysli a napiš příklady, aby jejich výsledek byl 8. Které číslo napíšeš do středu? 45 : 5 18 : 2 36 : 4 72 : 8 54 : 6 81 : 9.
Číselné soustavy IV Jana Bobčíková.
Řešíme rovnice v oboru čísel x = x = x + 3 = = x 543 Klikni na pejska – objeví se příklad. Vyber správný výsledek.
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – soustava rovnic 2 VY_42_INOVACE_32 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
VÍTE, KDE BYLO NEJVÍCE ALKOHOLIKŮ. NA TITANIKU
Soustava dvou rovnic o dvou neznámých – sčítací metoda
Logické úlohy z matematiky pro 2. ročník
Dědečkova učebnice aneb praktická matematika před sto lety Počty úrokové Počty živnostenské Počty polního hospodářství Počty národohospodářské Autorem.
Aritmetická posloupnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Václav Zemek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Matematika Pravděpodobnost
Vzdělávací oblast: MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_Inovace_ Části dne, čas Člověk a jeho svět 2.ročník
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Soustava dvou lineárních rovnic o dvou neznámých I.
Početní operace v oboru přirozených čísel
Nerovnice s neznámou ve jmenovateli
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.04_Čtení_s_porozuměním.
Soustavy lineárních rovnic
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
Transkript prezentace:

Matematické zajímavosti Jan Mitoraj

Zkuste najít chybu I2=1 ???

Že žádná není? Ale je Umocňovat lze pouze zlomkem v základním tvaru! … i malá chyba může vést ke katastrofě :D I2=1 ???

Palindromy aneb Zrcadlo, zrcadlo… Zrcadlové číslo (číselný palindrom) je takové číslo, které se čte stejně odpředu i odzadu. Jako příklad lze uvést např. 212,272,828,8235328 Z libovolného čísla lze získat zrcadlové číslo Jednoduše: vybereme si číslo, např. 42 Sečteme 42+24=66 – máme palindrom Palindromy aneb Zrcadlo, zrcadlo…

Palindromy aneb Zrcadlo, zrcadlo… Složitěji: Vybereme si číslo 1285 Nemožně: u čísla 196 nebyl dosud palindrom nalezen Palindromy aneb Zrcadlo, zrcadlo…

Kleinova láhev je dvourozměrný geometrický útvar, který si lze zjednodušeně představovat jako uzavřenou nádobu, která nemá vnitřek ani vnějšek. Kleinova láhev

A na závěr výmluvy… Proč už zase nemám úkol z matematiky: Omylem jsem dělil nulou, a tak mi náhle začal hořet sešit. Dneska jsou přece narozeniny Isaaca Newtona (příště Leibnize, příště Gausse, příště Eulera... Matematiků je dost.) Dokázal jsem se s výsledkem dostat libovolně blízko tomu, který mi měl vyjít, ale přesně k němu jsem se nedostal... Mám ten důkaz, ale je tak dlouhý, že se mi nevešel do sešitu (na harddisk). Mám kalkulačku se solárním napájením a včera bylo celé odpoledne zamračeno. Zamknul jsem si papír s výsledkem do šuplíku, ale náš čtyřrozměrný pes mi tam vlezl a roztrhal ho. Už jsem měl toho počítání plné zuby, tak jsem si udělal přestávku na kafe s koblihou... a pak jsem zbytek noci přemýšlel, co mám do čeho namočit. Mohl bych přísahat, že jsem si večer schovával sešit s úkolem do Kleinovy lahve, ale ráno jsem ho tam nemohl najít... A na závěr výmluvy…

Tak ještě dáme nějaký vtip :D Jaký je rozdíl mezi korunou a milionem? Žádný, vždyť nula nic není! Brání se žák u tabule: „Vždyť jsem ten trojúhelník ABCD narýsoval správně!” Pan profesor po zadání příkladu: „Tak děvčata, která mi to uděláte před tabulí?” Pan učitel se ptá Honzy: „Dům má pět pater, do každého vede 22 schodů. Kolik schodů musíš vyjít až do pátého patra?” Honzík s úsměvem odpovídá: „Všechny!” Matematická úloha: Maminka je dnes o 21 let starší než její dítě. Za 6 let bude dítě 5x mladší než maminka. Otázka zní: Kde je tatínek? Úloha není tak neřešitelná, jak se zdá... Řešení: Dnešní věk dítěte = X, dnešní věk matky = Y, takže X + 21 = Y. Situace za 6 let: 5 (X + 6) = Y + 6. Řešíme jako soustavu rovnic, dosadíme za Y: 5X + 30 = X + 21 + 6. Po zkrácení dostaneme: X = - 3/4. Čili dítěti je dnes mínus třičtvrtě roku, což je devět měsíců, tudíž tatínek právě trtká maminku. Tak ještě dáme nějaký vtip :D

Zdroje http://www.ivtipy.cz/vtipy-o-matematice/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Kleinova_l%C 3%A1hev http://mfweb.wz.cz Zdroje