Praha 19.2.2009 DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
MONITORING PACIENTŮ UŽÍVAJÍCÍCH ArthroStop® PLUS
Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer.
Vyhláška č. 205/2009 Sb., o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší.
Spolupráce ČR v oblasti vod na základě mezinárodních smluv
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
Interní seminář VÚV TGM, v.v.i. Praha Pracovní skupina GM – Monitoring Mezinárodní Komise na ochranu řeky Odry před znečištěním (MKOOpZ) Charakteristika.
Informace z Odboru ochrany vod MŽP, současné a výhledové aktivity
DÚ 2.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Mezinárodní spolupráce České republiky v oblasti vodního hospodářství
Josef Keder Hana Škáchová
Ing. Martin Durčák Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry.
Metodika stanovování emisních limitů kombinovaným způsobem
Návrh změny nařízení vlády č. 61/2003
MOŽNOSTI HODNOCENÍ ZNEČIŠTĚNÍ ŘÍČNÍCH DNOVÝCH SEDIMENTŮ VLIVEM TĚŽBY URANU NA ZÁKLADĚ OBSAHU RADIA-226 A RADIA-228 E. Hanslík, M. Brtvová, E. Kalinová,
Josef Keder Hana Škáchová
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
DÚ I.3 Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer, Ivana Truxová, Hana Sezimová.
Interní seminář VÚV TGM, v.v.i Pracovní skupina GD – Správa dat (MKOOpZ) Charakteristika a přehled činností
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer.
Eva Měráková, Lenka Jandová
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
DÚ IV.2 Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Petr Tušil.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Aktuální informace o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva zemědělství a příprava velké novely vodního zákona RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Ing.
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Závadné látky – prioritní
KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD pro přípravu 2. plánovacího období 10. listopadu 2011.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Přístup k posouzení rizika
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Plánovací proces v oblasti vodního hospodářství. (návrh novely – tzv. „EURONOVELA“) Zákon č. 254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Ing. Petr Tušil, Ph.D.,MBA Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář „Nové právní předpisy v oblasti ochrany.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. | Podbabská 30/ 2582, Praha 6 | Pobočka Brno | Mojmírovo.
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Česká inspekce životního prostředí
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
PHmax ve středním vzdělávání
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Propojení modelu AEOLIUS a GIS
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Transkript prezentace:

Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních tlaků v české části mezinárodního povodí řeky Odry – Projekt VaV - SP/2e7/67/08

Praha Cíl řešení úkolu Příprava a zpracování využitelných podkladů, na základě získaných výsledků a výstupů tohoto projektu, pro práci a činnosti členů pracovních skupin v rámci aktivit MKOOpZ. Cílem v roce 2008 bylo zpracovat vyhodnocení obsahu společných relevantních látek pro MOPO v povrchových vodách ve vybraných hraničních profilech v české části MOPO a současně provést i celkovou bilanci těchto látek u průmyslových zdrojů znečištění v české části MOPO, které jsou evidovány v RPZZ.

Praha Metodické postupy Výběr společných relevantních látek pro MOPO, Výběr profilů pro sledování obsahu znečišťujících látek v české části MOPO, Hodnocené období a charakter použitých dat, Výběr relevantních limitních standardů a systém vyhodnocení, Látková bilance vybraných znečišťujících látek z průmyslových zdrojů znečištění na základě údajů z evidence v rámci RPZZ.

Mezinárodní oblast povodí řeky Odry rozloha km 2 Polsko 87% Německo 7% ČR 6% délka toku 855 km pramen 634 m.n.m. - Oderské vrchy

Praha Výběr relevantních znečišťujících látek pro MOPO Seznam znečišťujících látek relevantních pro MOPO, byl vytvořen na základě trojstranné dohody zástupců Polska, Česka a Německa v rámci pracovní skupiny „GM – Monitoring“ a následně byl schválen na úrovni vedoucích jednotlivých delegací v rámci MKOOpZ v červnu roku 2008, v tomto seznamu jsou uvedeny látky a sloučeniny, které jsou společně pro všechny 3 státy MKOOpZ a jedná se o vybrané látky z Přílohy VIII, IX a X WFD. Směrnice 2008/105/ES o NEK v oblasti vodní politiky – účinnost

Praha Seznam společných relevantních znečišťujících látek pro MOPO

Praha Výběr profilů sledování obsahu znečišťujících látek v české části MOPO Výběr hodnocených profilů v české části MOPO byl proveden na základě jejich důležitosti vzhledem k jejich poloze - jedná se hraniční profily mezi ČR a Polskem a mezi ČR a Německem. zároveň jsou tyto profily součástí monitorovací sítě Situačního monitoringu chemického a ekologického stavu povrchových vod v ČR.

Praha

Lokalizace vybraných profilů

Praha Hodnocené období a charakter použitých dat hodnocené období – rok 2007 pro hodnocení byla použita všechna dostupná data sledování kvality povrchových vod ve vybraných profilech (Situační a Provozní monitoring), výpočet charakteristických hodnot C 90 pro jednotlivé parametry, ročního průměru, mediánu a maximálních koncentrací, počet hodnot, počet hodnot pod mezí stanovitelnosti u jednotlivých parametrů.

Praha Imisní standardy a systém vyhodnocení Imisní limity dle Nařízení vlády 229/2007 Sb., příloha č.3 a Metodický pokyn OOV MŽP k NV Návrh směrnice o normách environmentální kvality (EQS) pro hodnocení chemického stavu (Směrnice byla uveřejněna ve Věstníku EU dne pod označením 2008/105/ES).

Praha Bilance vybraných společných relevantních znečišťujících látek z průmyslových zdrojů znečištění ve vybraných profilech české části MOPO Bilance látkového odtoku vybraných znečišťujících látek v odpadních vodách byla provedena na základě údajů o průmyslových zdrojích znečištění uvedených v Registru PZZ za rok 2007 a do celkové bilance byly vybrány pouze zdroje, které vypouštějí odpadní vody do recipientů v zájmové oblasti (české části) MOPO

Praha Výsledky porovnání imisních koncentrací s NVL a Metodickým pokynem

Výsledky porovnání imisních koncentrací s návrhem Směrnice o NEK – NPK a roční průměry

Praha Vyhodnocení imisních koncentrací kadmia dle limitů směrnice EU o NEK limity jsou různé podle třídy tvrdosti vody je určena pomocí výpočtu z obsahu CaCO 3, (třída 1: <40 mg CaCO 3 /l, třída 2: 40 až <50 mg CaCO 3 /l, třída 3: 50 až <100 mg CaCO 3 /l, třída 4: 100 až <200 mg CaCO 3 /l a třída 5: ≥200 mg CaCO 3 /l).

Praha Bilance vybraných společných relevantních znečišťujících látek z průmyslových zdrojů znečištění ve vybraných profilech české části MOPO

Praha Závěry a shrnutí

Praha Děkuji za pozornost …