Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ VE MĚSTĚ UHERSKÝ BROD
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Program 1. pracovního semináře Financování internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Střednědobé plánování sociálních služeb v Olomouckém kraji IP – „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji“
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Příspěvek k problematice sociálního začleňování v ČR Zuzana Zajarošová, MPSV
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
1 DÍLČÍ ANALÝZY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC LB plán s.r.o., Liberec JEDNÁNÍ ŘPS A KOMISE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ 19. května 2015.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí” Pořádaný v rámci projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Je záležitostí nás všech. 1. Z dokumentů EU : Amsterodamská smlouva, Smlouva v Nice Z dokumentů ČR : Usnesení vlády ČR č. 824 z 1/9/2004, Zákon.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
 Evropský sociální fond  Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost  Doba realizace projektu: –
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Komunitní plánování v kvalitě místní Agendy 21 ve Zdravém městě Vsetín PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB, DOBRÁ PRAXE ZDRAVÝCH MĚST aneb ZDRAVÁ MĚSTA.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 3. června 2014 Senát Parlamentu ČR SPOLEK PRO OBNOVU VENKOVA ČR.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Regionální akční plán Libereckého kraje Inovační platforma pro Strategii inteligentní specializace 6. března 2015, science centrum iQLANDIA.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Komunitní plánování sociálních služeb Děčín
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Ing. Stanislava Správková
Klíčové aktivity projektu
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí”
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Transkript prezentace:

Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná Projekt „Tvorba metodiky pro zpracování místních / regionálních akčních plánů sociálního začleňování (LAPs & RAPs) v České republice Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná

Partneři projektu v České republice - členové Místní koordinační skupiny Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR statutární město Karviná Olomoucký kraj město Havlíčkův Brod město Vsetín Úřad vlády

Výstupy projektu v České republice Místní akční plán sociálního začleňování pro statutární město Karviná Regionální akční plán sociálního začleňování pro Olomoucký kraj „Studie o schopnosti obyvatel sociálně vyloučených znovu se začlenit do běžného života“ – město Havlíčkův Brod „Studie bezdomovecké situace ve městě Karviná“ – statutární město Karviná Oba akční plány sociálního začleňování jsou podrobně rozvedeny dále v této prezentaci Obě studie jsou k dispozici v českém jazyce. V případě potřeby je poskytneme k překladu nebo překlad zajistí MPSV. Podle Maastrichtské smlouvy z roku 1996 je boj proti sociálnímu vyloučení jedním z hlavních cílů sociální politiky Evropské unie. Na základě Analýzy sociálně vyloučených lokalit a absorpční kapacity subjektů působících v této oblasti realizované MPSV ČR a Radou vlády ČR pro záležitosti romské komunity se i město Havlíčkův Brod aktivně zabývá touto tématikou. Studie o schopnosti obyvatel sociálně vyloučených znovu se začlenit do běžného života přispěla významnou měrou při řešení této otázky. Cílem studie bylo upozornit na schopnost obyvatel začlenit se do běžného života, na míru rezignace některých obyvatel a zároveň se v ní projevila i ochota části obyvatel z těchto lokalit svůj nevyhovující stav změnit. Výsledky studie se staly základním materiálem pro politickou reprezentaci města a pro odbor sociálních věcí, při hledání dalších kroků v rámci řešení otázek spojených s touto tématikou.

Výstupy projektu v ČR Zpracování obou studií bylo financováno z rozpočtu MPSV a oba akční plány sociálního začleňování byly ze strany MPSV spolufinancovány.

Zpracování Regionálního akčního plánu pro Olomoucký kraj Zpracování Regionálního akčního plánu sociálního začleňování probíhá podle principů stanovených v Metodice pro zpracování LAPs & RAPs. Realizace projektu je naplánována na dobu 12 měsíců a je rozdělena do tří fází a závěrečného zpracování regionálního akčního plánu sociálního začleňování.

Zpracování Regionálního akčního plánu pro Olomoucký kraj Fáze 1- Zpracování souhrnu výzkumů potřeb uživatelů sociálních služeb v kraji Fáze 2 - Analýza potřeb obcí - poptávky po sociálních službách (obce kolem 1000 obyvatel) Fáze 3 - Analýza postupů při řešení nepříznivé sociální situace reprezentativního vzorku obyvatel Olomouckého kraje Závěrečné zpracování Regionálního akčního plánu sociálního začleňování Olomouckého kraje.

Zpracování místního akčního plánu sociálního začleňování statutární město Karviná

Fáze zpracování místního akčního plánu sociálního začleňování Vytvoření základních podkladů Analýza zainteresovaných subjektů Analýza problému Analýza možností a formulování strategie Stanovení konkrétních „opatření“ Schválení závěrečné verze

Vytvoření základních podkladů Rozdělení do skupin (vznikne tak prostor pro vyjádření se každé zainteresované skupiny) Zmapování poskytovatelů služeb (zařízení poskytující předmětné služby) Sociodemografická analýza Analýza spokojenosti uživatelů soc. služeb Studie bezdomovecké situace ve městě Karviná Koordinátor projektu

Analýza zainteresovaných subjektů Uživatelé, poskytovatelé, zadavatelé - dle příslušných cílových skupin: - Senioři - Zdravotně postižení - Děti, mládež, rodina - Sociálně handicapované osoby Jejich zájmy se liší – je nezbytné jejich zastoupení v pracovních skupinách

Analýza problému SWOT analýzy Definování klíčových problémů Čerpání informací ze sociodemografické analýzy a jiných dostupných zdrojů

Analýza možností a formulování strategie Jednání v pracovních skupinách – návrhy na řešení problémů Definování strategií a cílů Na období 5 let

Stanovení konkrétních „opatření“ Definování konkrétního opatření – název; zdůvodnění; cíle; popis aktivit; realizátor; termín; počet uživatelů; finanční náklady; zdroje Definování ukazatelů a způsobů verifikace Definování rizik Zpracování informací do přehledné tabulky

Schválení závěrečné verze Projednání a schválení závěrečné verze Lokálního akčního plánu sociálního začleňování ve městě Karviná

Děkuji vám za pozornost. Magistrát města Karviné Ing. Šárka Horáková horakova@karvina.org