1 Představení programu Comeius regio obecně i konkrétně Jak se dá šířit myšlenka rovných příležitostí i v rámci mezinárodních projektů Konkrétní projekt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Advertisements

VOICE of European TeacherS (VOICES) je partnerská síť, která spojuje akademické pracovníky, učitele z praxe, studenty učitelských oborů a instituce, které.
Komunitární program PROGRESS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
ECVET v Programu celoživotního učení
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Obecná část rozpočtového práva III
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
1 Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Přátelské setkání.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
SCIENTIX - online komunita pro vzdělávání v oblasti STEM The work presented in this document is supported by the European Commission’s FP7 programme –
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Evropský sociální fond v ČR
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
MEZINÁRODNÍ VZTAHY Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
Projekt MODEL = Mobility Opportunities for DisablEd Learners Příležitosti mobilit pro handicapované.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Partnerství Moravská brána do Evropy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Prezentace 13. května 2010 Vzdělávací.
„Evropská charta za rovnost žen a mužů na úrovni života ve městech a obcích“ Aktivity a projekty Fóra 50 % Marcela Adamusová , Praha.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v rámci Programu celoživotního učení (LLP)
Mobility Project Cross Czech a.s.
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
Co vám nabízíme v oblasti partnerské spolupráce měst a obcí Praha, 19. června 2012.
Gerard van Gaalen Vedoucí projektový manažér pro evropské projekty Prezentace Praha 16. března 2005 Rozvojová agentura Východní Nizozemsko.
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
GRUNDTVIG VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zuzana Kozáková/
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Vítejte na třetí místní konferenci
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Transkript prezentace:

1 Představení programu Comeius regio obecně i konkrétně Jak se dá šířit myšlenka rovných příležitostí i v rámci mezinárodních projektů Konkrétní projekt obce Praskolesy (ČR) a Felsonyek (HU). Koordinátorem je Ludmila Mottlová – starostka obce Záluží signatářské obce Charty

2 „FROM SMALL LOCAL COMMUNITIES TO EUROPE“ Lifelong learnig programme Comenius regio Projekt zastřešuje NAEP – dům zahraničních služeb Bilaterální partnerství Maďarsko a ČR

3 Co je Comenius regio? Partnerství Comenius Regio finančně podporují bilaterální mezinárodní spolupráci na úrovni obcí a regionů. Umožňují úřadům s působností ve školním vzdělávání, školám a dalším organizacím z obou regionů spolupracovat tématech společného zájmu. Cílem partnerství je zlepšení vzdělávacích možností v oblasti školního vzdělávání.

4 Účastníci partnerství neboli kdo může žádat obce, svazky obcí a kraje jakožto zřizovatelé škol na místní a regionální úrovni: Do partnerství musí být mimo obce/kraje zapojena: minimálně jedna škola (tj. MŠ, ZŠ či SŠ včetně škol speciálních, uměleckých a učilišť, zapsaných v Rejstříku škol a školských zařízení MŠMT) a jedna další organizace s vazbou na školní vzdělávání v dané obci/kraji (např. to může být knihovna, sportovní klub, mládežnická organizace, organizace vzdělávající učitele, apod.)

5 FROM SMALL LOCAL COMMUNITIES TO EUROPE Celkový grant je tvořen: paušální částkou určenou na cestovní a pobytové náklady v rámci mobilit – v našem případě € částkou určenou na ostatní projektové aktivity dle skutečných nákladů, max. však EUR (přidělený grant pokrývá max. 75% skutečných nákladů)

6 O projektu se dozvíte více na Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Dům zahraničních služeb Na Poříčí 1035/ Praha 1

7 Kdo je koordinátor a partner v našem partnerství ČR&Hungary Koordinátor – obec Felsönyék(HU), základní škola a nadace Ferenc Deak (formálně zajišťuje průbeh projektu) Partner – Obec Praskolesy, ZŠ a MŠ Praskolesy, Společnost svatého Prokopa

8 Comenius regio – úkoly pro Obec Praskolesy Obec PRASKOLESY je v projektu zodpovědná za: řízení projektu a koordinace zapojených institucí aktualizace webových stránek Řízením finančních toků Šíření poznatků do ostatních organizací a tisku Rozpracování vybraných témat: 1) “The Equality of women and men in local life-how is it in small local communities?” - ženy ve veřejném životě 2) The eight core competencies for LLP – how is it in small local communities?” – klíčové kompetence celoživotního učení

9 Úvod do rovných příležitostí žen a mužů

10 Z údajů Dosavadními signatáři Charty byly obce Milotice, Staňkovice a Záluží (Beroun). Městská část Praha 18 se tak stala v České republice čtvrtou obcí, které Chartu přijaly. Například v Portugalsku se k Chartě dosud připojilo 117 obcí a v Itálii dokonce 381.

11 Představení Evropské charty za rovnost žen a mužů na úrovni života ve městech a obcích maďarským partnerům

Rovné příležitosti na lokální úrovni Evropská charta za rovnost žen a mužů na úrovni života ve městech a obcích Vytvořena a schválena Radou evropských obcí a regionů (CEMR) Za ČR se na jejím vzniku podílely zástupkyně Svatu měst a obcí ČR Určena přímo městům a obcím Stovky signatářů (Paříž, Vídeň a další) v ČR první tři obce (velmi malé)

13 Seznam signatářů Charty v ČR République Tchèque/ Czech Republic (4) Milotice Staňkovice (Litoměřice) Záluží (Beroun) městská část Prahy 18

14

15 nd_regional_governments_cemr_char ter.pdf Seznam signatářských zemí v Maďarsku 4 Alsózsolca (Miskolc) Magyarmecske (Pécs) Ormosbánya Zebegény

16 lc Magyarmecske Zebegény O Alsózsolca Ormosbánya Kde jsou signatářské obce v Maďarsku?

17 1.Izland/ Iceland 2. Svédország/ Sweden 3. Kanada/ Canada 4. Dánia/ Denmark 5.Finnország/ Finland 6.Svájc/ Switzerland 7. Norvégia/ Norway 8. USA/ United States of America 9. Ausztrália/ Australia 10.Hollandia/ Netherland 72. Csehország/ Czech Rep Magyarország/ Hungary  165. Csád/Chad    Ukázka z maďarské prezentace pařadí zemí podle rovného přístupu k ženám

18 Famous women in power ukázka z maďarské prezentace o ženách Sirimavo Bandaranaike Ceylon Indira Gandhi India Golda Meir Izrael Isabel Perón Argentína Margaret Thatcher Anglia Corazon Aquino Fülöp-szgk. Benazir Bhutto Pakisztán Kim Cambell Kanada

19 Famous women in power ukázka z maďarské prezentace o ženách Tansu Ciller Törökorsz. Vaira Vike-Freiberga Lettország Tarja Halonen Finnország Julija Timosenko Ukrajna Angela Merkel Németország Ellen Johnson-Sirleaf Libéria Michelle Bachelet Chile Cristina Kirchner Argentína Johanna Sigurdardottir Izland Jardanka Kosor Horvátország

20 Zpráva z prezentace ve Felsonyeku „Women in public life” the meeting has heard and discussed the following reports: Report by Praskolesy pesented by Mrs. Ludmila Mottlová Slides see in the Attachment. Mrs. Mottlová has also provided a copy of „The Charter for Equality of Women and Men in Local Life.” Felsonyek will consider joining the charter. Report by Felsonyek presented by Ms. Zita Nagy. Slides see in the attachment. „Why women are born managers?” Report about the emotional intelligence (EQ) by Mr. B. Balogh. Slides see in the Attachment. Second part of the discussion will be presented during the November meeting in Praskolesy.

21 Závěr z posledního u od pana starosty z Felsönyeku Have a nice day with the women's right in Prague! You have really made me thinking about that issue. Seriously. ………

22 Ludmila Mottlová starostka obce Záluží, okr. Beroun Děkuji za pozornost

23