Odklony v trestním řízení, přípravné řízení a mediace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trestní právo procesní
Advertisements

Česká advokátní komora seminář pro advokátní koncipienty
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Průběh trestního řízení část třetí – Opravné řízení
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
téma: Sociální práce v trestní justici
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
Právní problematika pitvy
Zánik trestů a ochranných opatření
Ochrana práv ve veřejné správě
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Ochrana práv ve veřejné správě
Alternativní řešení trestních věcí
Šikana v kontextu restorativní justice
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Komanditní společnost
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Probační a mediační služba České republiky Středisko Olomouc
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008,
Trestní právo procesní
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Řízení o přestupcích.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Subjekty trestního řízení
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Sankční systém trestního práva Přednáška
Předsoudní stadium trestního řízení
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Sankční systém trestního práva Přednáška
Zvláštní způsoby řízení
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA)
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA) de lege lata vybrané problémy Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Procesní postavení zvlášť zranitelné oběti – dítěte v přípravném řízení Povinnosti orgánů činných v trestním řízení Poslanecká sněmovna
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Veronika Mikšíková TRESTNÁ OPATŘENÍ PRO DĚTI A MLADISTVÉ.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Zvláštní způsoby řízení. Řízení ve věcech mladistvých Řízení proti uprchlému Řízení před samosoudcem Řízení po zrušení rozhodnutí nálezem Ústavního soudu.
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
OPATŘENÍ UKLÁDANÁ MLADISTVÝM
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Sankční systém trestního práva
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D. Univ. Priv. Prof.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Transkript prezentace:

Odklony v trestním řízení, přípravné řízení a mediace BRNO, SENIOR AKADEMIE 10. 10. 2011

ALTERNATIVY PROCESNĚ PRÁVNÍ 1-§ 307 TrŘ – podmíněné zastavení trestního stíhaní 2- § 309 TrŘ – narovnání 3- zastavení trestního stíhán( souhlas poškozeného)

Podmíněné zastavení trestního stíhání dle § 307 trestního řádu horní hranice tr.sazby nepřevyšuje 5 roků - přečin souhlas obviněného ( v přípravném řízení rozhoduje státní zástupce) obviněný se k činu doznal nahradil škodu (uzavřel dohodu o náhradě škody, učinil jiná potřebná opatření k její náhradě) osoba obviněného (dosavadní život, okolnosti případu, lze toto rozhodnutí považovat za dostačující)

Zkušební doba Zkušební doba 6 měsíců až 2 roky. (Právní moc tohoto rozhodnutí o PZTS) Obviněnému se uloží (odst. 3) aby na základě dohody v průběhu zkušební doby uhradil škodu Lze uložit i přiměřená opatření a povinnosti k tomu aby vedl řádný život (odst.4). Obviněný i poškozený mohou podat stížnost, jenž má odkladný účinek. Pokud o tom rozhodne soudu může podat stížnost o státní zástupce (odst.5).

§ 308 TrŘ jestliže obviněný v průběhu zkušební doby odst. 1 – vedl řádný život, uhradil škodu a vyhověl dalším uloženým omezením, rozhodne orgán, jenž trestní stíhání v prvním stupni podmíněně zastavil, že se osvědčil. Jinak by se v trest. stíhání pokračovalo. odst. 2 – osvědčil se ze zákona ( do 1 roku nebylo učiněno rozhodnutí podle odst. 1) odst. 3 – právní moci rozhodnutí o tom, že se obviněný osvědčil, nebo uplynutím lhůty uvedené v odst. 2 nastávají účinky zastavení trestního stíhání (§11 odst. 1 písm.f) proti rozhodnutí podle odst. 1 mohou obviněný a poškozený podat stížnost, jenž má odkladný účinek. Učiní-li takové rozhodnutí soud, má toto právo též státní zástupce.

§ 309 – narovnání schválení narovnání v př. ř. SZ, soudce Zákon stanoví trest do 5 roků - přečin a)Souhlas obviněného a poškozeného, Obviněný prohlásí že spáchal skutek, pro,který je stíhán, jeho prohlášení je učiněno svobodně, vážně a určitě b)Uhradí poškozenému způsobenou škodu nebo učiní potřebné úkony k jeho náhradě, případně jinak odčiní újmu vzniklou trestným činem, c)Složí na účet soudu nebo v přípravném řízení na účet státního zastupitelství peněžní částku určenému konkrétnímu adresátovi k obecně prospěšným účelům, a tato částka není zřejmě nepřiměřená k závažnosti přečinu (osoba obviněného, osobní a majetkové poměry) Proti tomuto rozhodnutí může obviněný, poškozený a v řízení před soudem státní zástupce podat stížnost, jež má odkladný účinek.

§ 310 TrŘ 1. Před rozhodnutím o schválení narovnání soud a v přípravném řízení státní zástupce vyslechne obviněného a poškozeného, zejména k způsobu a okolnostem uzavření dohody o narovnání, zda dohoda o narovnání byla mezi nimi učiněna dobrovolně a zda souhlasí se schválením narovnání. Obviněného vyslechne také k tomu, zda rozumí obsahu obvinění a zda si je vědom důsledků schválení narovnání. Součástí výslechu obviněného musí být i prohlášení, že spáchal skutek, pro který je stíhán. 2. Před výslechem poškozeného a obviněného je třeba je poučit o jejich právech a podstatě institutu narovnání. 3. Je-li poškozenou právnická osoba , lze místo výslechu statutárního zástupce opatřit její písemné prohlášení o okolnostech uvedených v odst. 1.

§ 310a TrŘ Práva poškozeného podle §§ 309 a 311 nepřísluší tomu, na koho pouze přešel nárok na náhradu škody.

§ 311 TrŘ 1. Rozhodnutí o schválení narovnání a zastavení trestního stíhání musí obsahovat popis skutku, jehož se narovnání týká, právní posouzení, obsah narovnání zahrnující výše uhrazené škody nebo škody, k jejíž úhradě byly provedeny potřebné úkony, případně způsob jiného odčinění újmy vzniklé trestným činem, peněžní částku určenou k obecně prospěšným účelům s uvedením jeho příjemce, včetně částky odevzdané státu na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti, a výrok o zastavení trestního stíhání pro skutek, ve kterém je spatřován přečin, jehož se narovnání týká. 2. Při určení příjemce peněžité částky k obecně prospěšným účelům je soud vázán obsahem dohody o narovnání mezi obviněným a poškozeným.

§312 TrŘ 1. Za peněžitou částku určenou k obecně prospěšným účelům se považují částky pro obce se sídlem na území ČR na financování vědy a vzdělávání, kultury, školství, na pořádní ochranu, na podporu a ochranu mládeže, na ochranu zvířat, na účely sociální, zdravotnické a ekologické, humanitární, charitativní, náboženské pro registrované církve a náboženské společnosti, tělovýchovné a sportovní, a částky odevzdané státu na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti 2. Z peněžité částky k OPU musí obviněný určit nejméně 50 % státu na peněžitou pomoc obětem TČ poskytovanou podle zvláštního zákona

MEDIACE setkání pachatele (obviněného) a poškozeného při osobním jednání za přítomnosti probačního úředníka - mediátora Vhodné případy ( majetková kriminalita, trestné činy z nedbalosti, trestné činy v dopravě, trestné činy proti rodině, životu a zdraví, narušující občanské soužití, provinění spáchaná mladistvými ( 15-18 roků) Přítomni mou být - právní zástupce zúčastněných stran, osoby příbuzné a dle dohody, jednání je otevřené. U osob do 15 roků platí zákon č. 218/2003 Sb.

PaedDr. et Mgr. Jaroslava AUEROVÁ Mgr. Vítězslav KLUSÁK Zástupce regionálního vedoucího Jihomoravského soudního kraje a vedoucí střediska PMS ČR Brno Tel. : 546 592 161, mobil: 737 231 290 – vklusak@pms.justice.cz PaedDr. et Mgr. Jaroslava AUEROVÁ vedoucí střediska PMS ČR v Třebíči Tel. : 568 842 502, mobil: 731 692 746 – jauerova@pms.justice.cz