Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití ICT technologií pro posílení ekonomické a finanční gramotnosti
Advertisements

1. cvičení úrokování.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Kupovat na splátky, nebo na úvěr ? Pokud si chceme pořídit nějakou věc nebo službu a nemáme na ni dostatek hotovosti, můžeme ji koupit na splátky nebo.
Produkty finančního trhu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Nástroje finančního trhu
FINANČNÍ PRODUKTY - PŮJČKY VY_62_INOVACE_A AUTOR: Mgr. Radka Koldinská VYTVOŘENO: září 2011 STRUČNÁ ANOTACE: druhy půjček, praktické úlohy (úroková.
Stavební spoření, úvěry, leasing
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Úrokovací období.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Jednoduché úrokování.
Problematika úvěrů v praxi – Československá obchodní banka, a. s.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Úročení Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Nominální a reálná úroková sazba
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 03 Půjčky a úvěry 2 „Odměna za to, že se člověk vyzná je obrovská. A tresty za neznalost finanční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
INVESTOVÁNÍ DOMÁCNOSTÍ. Finanční rozpočet  Finanční rozpočet domácnosti je souhrnný přehled příjmů a výdajů všech členů domácnosti za určité časové období.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_03_Majetek a závazky domácnosti TEMA:Finanční.
VY_62_INOVACE_ Název výukového materiálu: Je leasing výhodný způsob pořízení majetku? Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Duben 2013 Předmět:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_18 Název materiáluKde si půjčit.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_20 Název materiáluHypotéka.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_18 Název materiáluÚvěry a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_33 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. N IKOLA G RBAVČICOVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_VO.9.A.11_financni_ gramotnost_pojmy N ÁZEV.
Finanční matematika 2. část
Úvěry, splátky, pojištění
Kam s penězi, aby nezahálely
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry.
Kód vzdělávacího materiálu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová
Ceny PRODUKTŮ NA FINANČNÍM TRHU
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Aktivní bankovní operace – úvěry
Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR. Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
FINANČNÍ GRAMOTNOST PASIVA ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?
Modelace úvěru BD Vánek
DUM - Digitální Učební Materiál
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
HYPOTÉKY ODHAD SNÍŽENÍ ZDARMA SAZEB
Akční nabídka snížení sazeb a odhad nemovitosti ZDARMA!
Transkript prezentace:

Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry

Základní druhy úvěrů  Hypotekární úvěr (hypotéka) – je obvykle dlouhodobý (např. 20let) a poskytuje se na koupi, výstavbu či rekonstrukci rodinného domu, bytu či jiné nemovitosti. Vždy je krytý zástavou nemovitosti (v případě nesplácení přijdu o nemovitost a banka ji prodá).  Americká hypotéka – umožňuje pořídit si cokoli bez dokladování účelu ( vklad do podnikání, koupě obchodního podílu a pod). Vždy je krytá zástavou nemovitosti.  Spotřebitelský úvěr – je obvykle krátkodobý (měsíce, až roky), určen pro občany (FO a domácnosti), je poskytován na úhradu služeb, spotřebního zboží a na jiné osobní potřeby (vybavení bytu, auto, malé osobní půjčky, nákupní půjčky).

Porovnání hypotekárního a spotřebního úvěru Hypotekární úvěr je dlouhodobý s nižší úrokovou sazbou. V případě nesplácení se ručí nemovitostí. Spotřebitelský úvěr je krátkodobý s vyšší úrokovou sazbou. V případě nesplácení hrozí exekuční zabavení osobního majetku.

Základní údaje na úvěrové smlouvě  Smluvní strany.  Účel čerpání úvěru (na co je úvěr poskytnut).  Výše úvěru (vypůjčená částka).  Roční úroková sazba, nejlépe pevná (uvádí se v %, např. 4,5%).  Výše splátek a frekvence splácení (měsíčně, čtvrtletně). Výpočet výše splátek je pro běžného člověka komplikovaný.  Doba splácení (měsíce, roky).  Možnost mimořádných splátek bez sankčního poplatku!  Číslo účtu, kam mají být splátky posílány!  Pojištění proti neschopnosti splácet.  Sankce při nesplácení úvěru!  Další ujednání.

Jistina a úrok  Hypotéka se vždy skládá z jistiny a úroku.  Jistinou se rozumí částka, kterou banka klientovi půjčí.  Úrok je pak pro banku „odměnou“ za půjčenou částku a jeho výše je určena úrokovou sazbou v procentech. Každá splátka se pak skládá také z jistiny a úroku. V první letech splácení je obvykle velká část splátky tvořena úrokem a menší část jistinou, asi uprostřed splátkového období se výše úroku a jistiny vyrovná a na konci splátkového období převažuje ve splátkách jistina nad úrokem. Jistina vždy sníží základ pro výpočet úroků, tzn. každá další splátka ukrojí větší část jistiny než splátka předchozí.

Příklad Pan Novák si pořídil americkou hypotéku, aby vyplatil milovanou manželku, se kterou se rozvedl. Výše hypotéky činila ,-Kč, úroková sazba 8%, doba splácení 20 let. Výše splátek byla na základě výchozích údajů stanovena na 8.364,-Kč. Splátka 1. měsíc: 1.698,-Kč jistina ,-Kč úrok = 8.364,-Kč Splátka 136. měsíc: 4.163,-Kč jistina ,-Kč úrok = 8.364,-Kč Splátka 240. měsíc: 8.309,-Kč jistina + 55,-Kč úrok = 8.364,-Kč Na konci splátkového období zaplatil pan Novák celkem ,-Kč

Úkol Najdi na internetu konkrétní příklady hypotekárního a spotřebitelského úvěru. Porovnej úrokovou sazbu a dobu splácení. Pomocí výpočtové tabulky urči výši splátek a zjisti, o kolik bude vyšší přeplatek oproti původní ceně na konci doby splácení.