Slovoživota Květen 2009 „Navzájem si pomáhejte podle míry Božích darů jako dobří správcové rozmanité Boží milosti.“ (1 Petr 4,10)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovo života Prosinec 2009 „Tak ať vaše světlo svítí lidem, aby viděli vaše dobré skutky a velebili vašeho Otce v nebesích.“ (Mt 5,16)
Advertisements

5. Abrahám věří, že mu Hospodin splní slib - bude mít potomka.
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Březen 2009 Slovo života „O cokoli budete prosit Otce ve jménu mém, dá vám.“ (Jan 16,23)
Slovo života Srpen 2009.
Slovoživota Leden 2010 Ve dnech 18. až 25. ledna se v mnohých částech světa slaví týden modliteb za jednotu křesťanů, jinde slavený o Letnicích. Chiara.
Slovo života Říjen 2009.
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
„Takto však je sice mnoho údů, ale jenom jedno tělo.“ (1 Kor 12,20)
Slovo života Březen 2011 „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!“ (Lk 1,38)
Únor 2009 „Když někdo přichází ke mně a neklade svého otce, svou matku, ženu, děti, bratry a sestry – ano i sám sebe – až na druhé místo, nemůže být.
Slovoživota Prosinec 2008 „Ne má vůle ať se stane, ale tvá.“ (Lk 22,42)
Slovo života Červen 2009.
Slovoživota Červenec 2009 „Prodejte svůj majetek a rozdejte na almužnu. Opatřte si měšce, které nezpuchřejí, poklad v nebi, kterého neubývá, kam se k.
červenec 2013 Slovo života „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)
červen 2013 Slovo života „Když děláte dobře, a přesto musíte trpět, je to milé Bohu.“ (1 Petr 2,20)
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Slovoživota Únor 2010 „Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu.“ (Jan 10,9)
Setrvávání v Kristu Evangelium Janovo 15,1-8. Otec – vinař Syn – vinný kmen Ratolest – učedník.
Slovo života Slovo života Duben 2012 Duben 2012 „Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.“ (Jan 15,3) „Vy jste už čistí tím slovem, které.
Slovoživota Září 2009 „Nejprve tedy hledejte Boží království a jeho spravedlnost, a to všechno vám bude přidáno.“ (Mt 6,33)
Každé ráno začíná život....
Malé povzbuzení pro chvíle volna
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Přijď Duchu svatý.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Prosinec 2014 Slovo života „Kdo má dvoje šaty, ať se rozdělí s tím, kdo nemá žádné. A kdo má něco k jídlu, ať jedná stejně.“ (Lk 3,11)
Slovo života Slovo života květen 2012 květen 2012.
Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved ♫ Zapněte reproduktory! ♫ Zapněte reproduktory! Klikněte na postupné vsunování snímků.
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
B Ů H
Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.
Až přečteš tento , zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“
Dopis od Boha.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
1. Já chtěl bych, Bože můj, mít srdce plné síly, | když slyším pozvání, ať za tebou se dám. | Však bojím se, že hřích mi bude příliš milý | a touhu po.
mezi lidmi  1 Také nějaký muž, jménem Ananiáš, a jeho manželka Safira prodali svůj pozemek. 2 Ananiáš si však s vědomím své ženy dal nějaké peníze.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
1. Vezmi, Pane, život můj, | k své jej službě zasvěcuj
Květen 2013 Slovoživota „Dávejte, a dostanete: míru dobrou, natlačenou, natřesenou a vrchovatou vám dají do klína.“ (Lk 6,38)
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
Září 2013 Slovoživota „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1Jan 3,18)
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
SlovoživotaSlovoživota Leden 2014 V mnoha částech světa, včetně České republiky, se od 18. do 25. ledna každoročně slaví Týden modliteb za jednotu křesťanů,
Příprava k přijetí svátosti biřmování
1.
To k tobě promlová Bůh … prostřednictvím Ducha Svatého.
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Slovo života „Kristova láska nás nutí“ (srov. 2 Kor 5,14-20)
Slovo života Říjen 2012.
Zázrak komunikace s Bohem
Slovo života Duben 2013.
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Slovo života Červen 2013.
Až přečteš tento , zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
Malé povzbuzení pro chvíle volna
On.
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

Slovoživota Květen 2009

„Navzájem si pomáhejte podle míry Božích darů jako dobří správcové rozmanité Boží milosti.“ (1 Petr 4,10)

Edita, od narození nevidomá, žila v ústavu pro nevidomé, kde místní kněz ochrnul na obě nohy a nemohl už sloužit mši. V důsledku toho měl být z ústavní kaple odstraněn eucharistický Ježíš.

Edita se však obrátila na biskupa, aby jim ho zde jako jediné světlo v jejich temnotách ponechal. Povolení nejen dosáhla, ale dokonce mohla knězi i svým spolubydlícím Eucharistii rozdávat.

Chtěla být ještě užitečnější, a tak jí bylo umožněno v ústavu používat v určitých denních hodinách domácí rozhlas. Využila ho k tomu, aby předávala druhým to nejlepší ze sebe, ať už šlo o rady, podněty či názory na určité otázky morálky. Svou zkušeností tak podporovala ty, kdo trpí.

O Editě bych mohla vyprávět ještě mnoho. Byla nevidomá, ale utrpení jí přinášelo světlo. Mohla bych ale uvést i další podobné příklady!

Dobro existuje, ačkoli je často skryté. Edita žila jako křesťanka. Byla si vědoma, že každý z nás dostal určité dary, kterými je možné druhým sloužit.

Neboť výrazem „dar“, řecky „charisma“, se nemíní pouze ony milosti, kterými Bůh obohacuje ty, kteří mají řídit církev.

Ani se jím nemyslí pouze mimořádné dary, které Bůh, když bylo třeba v církvi vyřešit výjimečné situace nebo čelit vážným nebezpečím, na něž církevní instituce nestačily, vyhradil některým věřícím pro dobro všech.

Takovými dary mohou být dary moudrosti a poznání, dar konat zázraky, mluvit rozličnými jazyky, vzbudit v církvi novou spiritualitu a mnohé další.

Za charismata lze považovat nejen tyto dary, ale i dary mnohem prostší, které má mnoho lidí a které se poznají podle dobra, jež působí. Duch Svatý je stále činný.

Kromě toho je možno nazývat charismaty i talenty přirozené, kterými je obdařen každý, včetně tebe. Jak jich užívat? Tak, aby přinášely ovoce. Dostals je nejen pro sebe, ale pro dobro všech.

„Navzájem si pomáhejte podle míry Božích darů jako dobří správcové rozmanité Boží milosti.“

Rozmanitost Božích darů je nesmírná. Každý má svůj vlastní dar, a proto má ve společnosti svůj zvláštní úkol.

Jaké jsou tvé dary? Možná jsi něco vystudoval. Nenapadlo tě někdy dát k dispozici pár hodin týdně k učení někoho, kdo toho tolik neumí nebo nemá ke studiu prostředky?

Máš srdce vnímavé pro potřeby druhých? Nepomyslel jsi nikdy na to, že bys zmobilizoval své síly, dokud se ti jich ještě dostává, ve prospěch lidí chudých, opuštěných či diskriminovaných, a snažil se jim tak navrátit vědomí vlastní důstojnosti?

Máš zvláštní schopnost těšit druhé? Nebo se umíš postarat o dům, uvařit, zhotovit téměř z ničeho potřebné šaty nebo jsi manuálně zručný? Rozhlédni se kolem sebe a podívej se, kdo tě potřebuje.

Trápí mne, když vidím lidi, kteří hledají možnosti využívání volného času a učí jim druhé. My křesťané nemáme volný čas, dokud bude na zemi jediný nemocný, hladovějící, uvězněný, nevědomý, pochybující, smutný, závislý na drogách, (…) jediný sirotek, vdova…

Nemyslíš si, že i modlitba je velký dar, kterého je třeba využívat, protože se jejím prostřednictvím můžeš kdykoli obrátit na všudypřítomného Boha?

„Navzájem si pomáhejte podle míry Božích darů jako dobří správcové rozmanité Boží milosti.“.

Umíš si představit církev, v níž všichni křesťané - od dětí až po dospělé - dělají vše, co mohou, aby dali své dary a schopnosti do služeb druhým?

Vzájemná láska by nabyla takové síly, takových rozměrů a významu, že (…) by se podle ní dali poznávat Kristovi učedníci. (…) Je-li tedy výsledek takový, proč neudělat vše pro to, abys ho dosáhl?

“Slovo života”, vydává měsíčně Hnutí Fokoláre. Text je od Chiary Lubichové z ledna Grafika: Anna Lollo ve spolupráci s P. Placido D’Omina (Sicilia - Italia)Anna LolloPlacido D’Omina Česká verze: P. Martin Šmíd (Česká Republika)P. Martin Šmíd „Navzájem si pomáhejte podle míry Božích darů jako dobří správcové rozmanité Boží milosti.“