B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Skupinové kurzy snižování nadváhy
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Výživa II – alpské lyžování
Hraní s desetinnými čísly
B.Procházka Poděbrady 16. –
OBEZITA.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
FYZIOLOGICKÉ ASPEKTY VÝŽIVY DĚTSKÉHO VĚKU
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Chemické složení organismů
Zásady výživy sportovce
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Tuky v dětském jídelníčku
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r r
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY IV. Přednášky pro studenty FTK UP Olomouc.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Žena a sport.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravá výživa Zdravá strava zaručuje silný organismus odolný proti nemocem. Bystrou, jasnou mysl. Pevné zdraví. „Mladistvé“ stáří neboli prodloužené období.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Název Výživová pyramida
Výživa.
„EU peníze středním školám“
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Výživa I..
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Optimalizace krmných dávek
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Spotřební koš ve školním stravování
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
5-denní jídelníček.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Výživa.
Transkript prezentace:

B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky MUDr. Jan Ševčík Společnost pro výživu Praha ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ - PRAHA 2014

Potřeba bílkovin Na skutečnou potřebu bílkovin ve výživě člověka můžeme usuzovat z jeho metabolických ukazatelů, konkrétně z množství vyloučeného dusíku (N)

Bílkovinné minimum Je množství proteinu ve stravě, které udrží dusíkovou bilanci na dolní hranici (bilance). Bílkovinné minimum činí 0,025 g dusíku na 1 kg hmotnosti. Prakticky činí 20 – 30 g bílkovin. Rovnováha na horní hranici dusíkové bilance činí 80 g

Poznatky z historie Rubner: 1 g zadrženého dusíku odpovídá 33 g tělesné hmotnosti Kabelík: Při snížení přívodu bílkovin pod 72 g / den dochází ke snížení výkonnosti, i když zůstane hmotnost zachovaná Süsskind se zhroutil po 15 měsících při 33 g proteinu ve stravě.

P O T Ř E B A bílkovin /1/ Experimentálně zjištěná průměrná potřeba vysoce kvalitních bílkovin z vajec, mléka, masa, ryb (stravitelnost 95 % a víc) je pro dospělé 0,6 g / kg těl. hmotn./den - Vzhledem k individuálním výkyvům se tato hodnota zvyšuje na 0,75 g bílkovin/kg/den (tj. + 25 % !!!) (viz: Referenční hodnoty pro příjem živin, SPV o.s., str. 35)

P O T Ř E B A bílkovin /2/ S ohledem na sníženou stravitelnost smíšené stravy je doporučený přísun bílkovin 0,8 g/kg/den (tj. o 30 % víc proti původní hodnotě 0,6 g !!!) Ve vyvážené smíšené stravě se podílí bílkoviny na energetické příjmu dospělých 9 – 11 %, avšak příjem 15 % je snáze realizovatelný a přijatelný. (viz: Referenční hodnoty pro příjem živin, SPV o.s., str. 35)

P O T Ř E B A bílkovin /3/ (příklad výpočtu pro chlapce ve věku 10 – 12 let podle publikace: Referenční hodnoty pro příjem živin – SPV o.s. 2011) Tabulka č. 4: Normativy pro průměrný energetický příjem . . . . . u osob s optimálním BMI 10 – 12 let chlapci 2300 kcal/den dívky 2000 kcal/den Z toho 15 % = 345 kca/den 300 kcal/den úhrada bílkovinami = 86,25 g/den 75 g/den (energetický ekvivalent 1 g B = 4 kcal) Je pravděpodobné, že tyto hodnoty bílkovin budou v praxi uplatňovány jako průměrné v potravinách „jak nakoupeno“.

B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky Literatura : 1/ Referenční hodnoty pro příjem živin, SPV Praha 2011 2/ V. celostátní antropologický výzkum dětí a mládeže, SZÚ Praha 1993 3/ Hygiena výživy, učebnice pro lékařské fakulty, Avicenum Praha 1985 MUDr. Jan Ševčík, SPV Praha 2014