TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jitka Soukupová & Zuzana Štauberová
Advertisements

Krmítko z kartonu od mléka
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
SVĚTLO A TMA – HRANÍ SE SVĚTLEM
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY
Určitě už jste slyšeli nějaké rodiče tvrdit,
Výroba ovečky k biblickým postavičkám
Statická elektřina Elekřina má tendenci proudit z jednoho předmětu na druhý. Jestliže z nějakých důvodů nemůže, nazývá se statická elektřina. Existuje.
Obrázek s motýly Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
EU ICT2/1/1/8 Člověk a svět práce - 4.,5. ročník Téma: Barevné deštníčky – práce s papírem Průřezová témata: enviromentální výchova,mediální výchova,
Těžiště tělesa (Učebnice strana 48 – 50)
Pokusy s nápojovými plechovkami
Zákon vzájemného působení dvou těles
Jak se přenáší tlak v kapalině?
START A ZASTAVENÍ Může být těžké uvést předměty do pohybu a ještě těžší může být jejich zastavení. Předměty mají tendenci zůstávat v klidu, když se nepohybují.
Zákon vzájemného působení dvou těles
Větrná energie.
SVĚTLO A TMA – ZATMĚNÍ SLUNCE Země obíhá kolem Slunce a Měsíc kolem Země. Měsíc občas prochází mezi Sluncem a Zemí. Když se tak stane, mluvíme o zatmění.
Vnitřní energie II. část
Michael Faltýnek, 2L VOŠ a SPŠE Olomouc
Stojánek na tužky – tři prasátka
Anděl Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Elektrická energie.
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
PČ_015_Práce s papírem – korálky
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY Některé předměty, jako jsou například kameny, se vždycky potápějí. Kameny jsou vzhledem ke své velikosti těžké. Tíha předmětu.
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Když upustíme předmět, jako je například pravítko, spadne díky zemské přitažlivosti na zem. Když pravítko přesně v.
KMD Stříbro, Jitka Soukupová a Zuzana Kalčíková
Encaustika pro začátečníky
9. Hydrodynamika.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Strašidelné okno.
Využití energie přílivu
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
TLAČENÍ A TAHÁNÍ Věděli jste, že silou vašeho vlastního dechu můžete donutit míč překonat gravitaci nebo že lze obrátit kbelík s vodou vzhůru nohama, aniž.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.14/
Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Proudění vzduchu.
Hydrostatický tlak.
Sněhuláci z papírových koleček
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
EU ICT2/1/1/6 Člověk a svět práce - 4.,5. ročník Téma: Jak roztočit větrník – Práce s papírem Průřezová témata: enviromentální výchova, mediální výchova,
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
AKCE A REAKCE.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Korálky Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PČ_003_Práce s drobným materiálem_Stojánek na ubrousky
EXPERIMENTY – ATMOSFERICKÝ TLAK PdF:FY2MP_DF1 Didaktika fyziky 1 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.
1 LAMPIONY. 2 3 V našem průvodci najdete návod, jak vyrobit lampion krok za krokem. Zde si můžete stáhnout potřebné šablony:
CO UMÍ VÍTR? Výroba větrníku. ROZTOČÍ VĚTRNOU ELEKTRÁRNU A VYROBÍ ELEKTŘINU 2.
LAMPIONY.
Velikonoční skořápkový závěs
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Náramek Shamballa Praktické činnosti
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Náramek Shamballa Praktické činnosti
Tepelné motory - proudové a raketové motory
Proudění vzduchu.
Transkript prezentace:

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU Pohybujícího se vzduchu nebo vody lze použít na práci, nebo dokonce na výrobu elektřiny. Úkolem je pomocí pokusů zjistit více o vodě a o síle vzduchu.

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU Vodní tryskáčový pokus Potřeby: prázdnou láhev z umělé hmoty, tužka, nůžky, lepící páska Postup: Odšroubujeme uzávěr láhve a uděláme tužkou nebo nůžkami tři otvory nad sebou. Přelepíme otvory. Naplníme láhev vodou. Potom rychle odlepíme pásku. Podíváme se, jak proud vody stříká z láhve.

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU Z kterého otvoru stříká voda nejdál? Co se děje? Nejnižší proud vody bude stříkat nejdál. Tlak vzduchu působí na hladinu vody. Vrchní vrstvy vody působí na spodní vrstvy. To znamená, že voda na dně je vytlačována větší silou.

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU 2. Udělejte vodní kolo Potřeby: 2 kolečka z kartónu v průměru 20 cm, 2 kartónové obaly na vajíčka, vodovzdorná barva nebo lak, malířský štětec, nůžky, lepidlo, 15 cm hřebík, provázek, tužka, pravítko, drát Postup: Uděláme malý otvor uprostřed dvou kartónových koleček. Rozstříháme dva kartónové obaly na vajíčka tak, že získáme 12 malých mističek. Barvou nebo lakem je natřeme, aby byly vodovzdorné.

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU Přilepíme mističky ke kartónovým kolečkům, která pak navlečeme na hřebík. Jeden konec provázku přivážeme ke hřebíku. Na druhý konec provázku přivážeme tužku. Drátem zavěsíme vodní kolo na pravítko nebo kus dřeva. Umístíme kolo pod tekoucí vodu. Pozorujeme, co udělá vodní kolo s tužkou.

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU Co se děje? Tlak tekoucí vody působí na vodní kolo. Hřebík se také otáčí. Tlak je dostatečně velký na vyzdvižení tužky přivázané ke hřebíku. Může kolo vyzdvihnout i jiné předměty? Zjistěte to.

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU 3. Raketový balón Potřeby: dlouhý provázek, dvě křesla, brčko na pití, podlouhlý balónek, lepící páska, kolík na prádlo Postup: Provlečeme provázek brčkem. Uvážeme provázek mezi dvě židle tak, aby byl provázek dokonale napnutý.

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU Nafoukneme balónek a uzavřeme ústí Kolíkem na prádlo tak, aby neunikal žádný vzduch. Přilepíme lepící páskou brčko k balónku. Přisuneme brčko s balónkem ke konci provázku. Z balónku odstraníme kolík. Kam se bude pohybovat?

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU Co se děje? Když dáme kolík pryč, uzavřený vzduch rychle uniká a balónek se pohybuje. Vědci popisují způsob pohybu balónku jako „akci a reakci“. To znamená, že pohyb jedním směrem (vzduch unikající dozadu) způsobuje pohyb opačný (balónek se pohybuje dopředu)

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU FAKTA Raketa a tryskové letadlo pracují stejným způsobem jako raketový balónek. Horké plyny unikají zezadu a tlačí je tak dopředu.

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU 4. Jednoduchý větrný mlýn Potřeby: pevný papír 20 x 20 cm, dlouhý špendlík, korálek, lepidlo, nůžky Postup: Narýsujeme na čtverec papíru přímku z rohu do rohu. Potom papír rozstřihneme po přímkách od rohů ke středu.

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU Označíme každý roh do středu a připíchneme ho špendlíkem. Navlékneme korálek na špendlík a připíchneme jej na tyčku. Postavíme na vítr. Co se děje? Když foukáme na větrník, vzduch se opírá do jeho lopatek a proto se otáčí.

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU FAKTA Velké větrníky zvané větrné turbíny jsou používány na výrobu elektřiny. Některé větrné elektrárny mají stovky větrných turbín, Větrné turbíny musí být postaveny v oblastech, kde je dostatek větru.

Čína staví největší pobřežní větrnou farmu Čína se rychle stává vůdčí světovou silou v oblasti větrné energie. Už dnes je největším výrobcem větrných turbín na světě. Očekává se, že do roku 2020 vzroste tamní podíl větrných elektráren o 500% až 1000%, zatímco podíl energie z uhelných elektráren klesne. V roce 2009 měla Čína celkem instalováno 29 GW větrných turbín. Nyní začíná budovat největší pobřežní větrnou farmu na světě v Pochajském zálivu několik hodin od hlavního města Pekingu.