Veřejné budovy v pasivním standardu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Bytové družstvo U Arény
Solární systémy pro aktivní topení
Nízkoenergetické domy
DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
typologie obytné stavby 6. přednáška RODINNÉ DOMY II.
Pasivní dům Marek Švestka.
STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Rekuperační jednotka ISIS Recover
Tepelné čerpadlo 3.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Budovy s téměř nulovou spotřebou: jistá a přínosná budoucnost Diskuze o energeticky úsporném developmentu 19. listopadu 2014, Praha.
Centers Dating 2012 Moderátor: Pavlína Hajnová. Diskuze rezidenčních developerů Dušan Kunovský, Central Group Štěpán Havlas, Finep Martin Svoboda, JRD.
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
DŘEVOSTAVBY PRO BYDLENÍ
Úspora elektrické energie
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Představení společnosti  Vznik společnosti r  Počet zaměstnanců – 50  Centrum pasivního domu (CPD)  Moravskoslezského energetického klastru.
Rozdělení ekologických domů Znaky ekologických domů Zjišťování úniku tepla Zateplování domů.
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Partnerství a spolupráce v oblasti bydlení PCRBF.
Zpracoval: Lakomý Jan Třída: 2.L Šk. rok: 2013/2014 Předmět: Biologie
Výpočetní nástroj bilančního hodnocení energetické náročnosti budov
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
Úspory energie a regenerace
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
Modelování energetických systémů budov
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Varianty řešení nízkoenergetického domu pro bydlení
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_REVITALIZACE PANELOVÝCH DOMŮ_S4
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Zelená úsporám Novinky od 08/2009 Dotace v praxi SFŽP ČR Odbor GIS Ing.Tomáš Poledník Vedoucí pracovišť Morava.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Topný infračervený systém. Princip infratopení - Základem je skleněná topná deska ze 4 mm bezpečnostního skla - Topná deska se rozehřeje na teplotu 100.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
REALIZAČNÍ A VÝROBNÍ FIRMA ŘÍZENÉHO VĚTRÁNÍ S REKUPERACÍ Ing. Petr Krejčí Barbora Hrdinová.
Rekonstrukce bývalé textilní továrny v Hejnicích Ještědská stavební společnost spol. s r.o.
PASIVNÍ DOMY V ČR A ZAHRANIČÍ Větrání s rekuperací tepla › čerstvý vzduch bez průvanu › hygiena vnitřního prostředí › úspora energie.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
NÍZKOENERGETICKÝ ČI PASIVNÍ DŮM Rekonstrukce – FAKTOR 10 Projekt rekonstrukce Tevesstrasse, Frankfurt / Autor návrhu: Faktor 10.
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
s přípravou a realizací projektů úspor energie
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Operační program životní prostředí
PROJEKT OSTROVNÍHO DOMU V PODMÍNKÁCH ŠUMAVY
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Transkript prezentace:

Veřejné budovy v pasivním standardu Ing. arch. Pavel Koláček Krajská energetická agentura Moravskoslezského kraje, o. p. s. Varšavská 1583/99 709 00 Ostrava-Hulváky

Obsah přednášky Reálné možnosti implementace, Technická náročnost, Finanční náročnost,

Reálné možnosti implementace Definice pasivního domu – více definic Dle TNI 730329 a 730330 (česká definice) – využívá program Zelená úsporám Dle PHPP – mezinárodní standard Požadavky Měrná potřeba tepla na vytápění do 15 kWh/m2rok, rodinné domy dle TNI 730329 do 20 kWh/m2rok Neprůvzdušnost – n50 ≤ 0,6 h-1 Měrná potřeba primární energie do 60 kWh/m2rok na vytápění, větrání, ohřev teplé vody, domácí spotřebiče a osvětlení, u PHPP jiný přísnější výpočet, hodnota do 120 kWh/m2rok

Reálné možnosti implementace Požadavky na pasivní dům Zákon č.318/2012 Sb. definuje budovu s téměř nulovou spotřebou energie Energetický standard legislativou definovaného „nulového domu“ je však výrazně horší než domu pasivního Rodinný dům s téměř nulovou spotřebou energie – potřeba tepla na vytápění 45 kWh/m2rok Pasivní rodinný dům – potřeba tepla na vytápění 20 kWh/m2rok dle TNI 730329 Nízkoenergetický rodinný dům – potřeba tepla na vytápění 50 kWh/m2rok dle TNI 730329 Dům s téměř nulovou spotřebou energie = nízkoenergetický dům – tj. horší než PASIV

Reálné možnosti implementace Legislativa Výstavba budov v pasivním standardu není v rozporu s legislativou Objekty plní i běžně nedodržované požadavky vyhlášek ministerstva zdravotnictví Financování V programovacím období 2014-2020 počítá Operační program životní prostředí s dotacemi na výstavbu novostaveb v pasivním standardu Některé bankovní subjekty poskytují zvýhodněné úvěry na stavbu těchto budov Provoz Objekty nemají žádné provozní omezení oproti běžným budovám Objekty mají nižší náklady na energie, náklady na údržbu technických zařízení nejsou vyšší – nárůst nákladů na údržbu snižují náklady na revize (nižší výkony)

Reálné možnosti implementace Důvody nezájmu o pasivní standard Malý počet referenčních objektů V případě volby architekta/projektanta bez znalostí staveb v pasivním standardu neadekvátně vyšší náklady na stavbu Vyšší náklady na projektovou přípravu (řešena do veškerých detailů + optimalizace projektu – tj. řešení variant) Obavy z komplikovanosti technických zařízení (nevhodný návrh) Obavy z provozních omezení – např. dýchání objektu, otevírání oken (fámy – nedostatečný počet referencí) Chybějící finanční podpora ve veřejném sektoru

Reálné možnosti implementace Výhody pasivního standardu Nízké provozní náklady Do detailu propracovaný projekt včetně všech detailů – přesnější stanovení ceny Optimalizovaný projekt Kvalitní a přesná práci dodavatelské firmy (kontrola neprůvzdušnosti blower door testem a kontrola tepelných mostů) Příznivé vnitřní klima v letním i zimním období – eliminace přehřívání v létě Stálý přívod čerstvého vzduchu v létě Eliminace průvanu a pocitu chladu od venkovních konstrukcí (snížení rizika plísní)

Technická náročnost Volba konceptu Co nejnižší poměr ochlazované obálky ku objemu budovy A/V – výhodnější jsou kompaktní objekty, nevýhodné jsou pavilonové koncepce s krčky Orientace na vhodné světové strany Jednoduché řešení fasády – bez konzol, žeber... – tj. eliminace tepelných mostů Vhodné dispoziční řešení Správný návrh koncepce zimních a letních solárních zisků, osvětlení a stínění Využití vnitřních zisků z technických zařízení a přítomných osob Správný návrh technického zařízení budovy bez duplicitních zařízení a s krátkými rozvody Eliminace průvanu a pocitu chladu od venkovních konstrukcí (snížení rizika plísní)

Technická náročnost Dispoziční řešení – kompaktní objem Laboratoře po obvodu, vnitřní atrium - osvětlení a velkorysost, sociální zařízení a schodiště uvnitř dispozice Výzkumné centrum HIT Univerzity Curych - www.baumschlager-eberle.com

Technická náročnost Dispoziční řešení – kompaktní objem Pokoje po obvodu, v jádru schodiště a sociální zařízení, orientace na světové strany hraje menší roli než u deskového objektu Hostel Scuol - www.world-architects.com

Technická náročnost Dispoziční řešení – kompaktní objem Komunikační jádro uprostřed objektu, jednoduchý objem, vnější vzhled bez výstřelků Správní budova Švýcarsko - www.swiss-architects.com

Technická náročnost Dispoziční řešení – kompaktní objem Budova bez technického zařízení pro vytápění, chlazení a větrání – využívá se masivní akumulace vnitřních zisků, větrání - čidla CO2 regulujícími otevírání okenních křídel, v létě se využívá komínového efektu Administrativní budova 2226 v Lustenau (Rakousko) - www.baumschlager-eberle.com

Technická náročnost Dispoziční řešení – kompaktní objem (rekonstrukce) Původní budova půdorysu tvaru H byla doplněna bočními křídly, prosvětlení pomocí 2 nových atrií Škola Schulzendorf Berlín - www.baunetz.de

Technická náročnost Konstrukční řešení – řešit už ve studii Reálné tloušťky konstrukcí – stěny 50 cm, střechy 50 – 60 cm, podlahy 40 – 60 cm, závisí na tloušťce nosné konstrukce Založení objektu, minimalizace tepelného mostu v patě stěn Zastřešení objektu – minimalizace tepelného mostu hran střechy, řešení odvodnění Výplně otvorů – řešit členění, otevírání a šířku rámu včetně stínění Umístění technického zařízení budovy a směry rozvodů Materiálové řešení – lehká/těžká stavba (akumulace) a neprůvzdušnost Vyvarování se konstrukčně drahých řešení tepelných mostů Výhodné - architektonická soutěž s požadavkem pasivního standardu

Technická náročnost Technická zařízení budovy Množství přiváděných médií – (el. energie, teplo, zemní plyn, pitná voda…) Neduplikující se systémy Optimalizace délky rozvodů Optimalizace výkonu zařízení – poplatky za připojení, revize atd. Umístění v budově – vazba na dispoziční řešení Prostupy obvodovými konstrukcemi – vzduchotěsnost, estetika Využití obnovitelných zdrojů energie – především ohřev teplé vody, ale i vytápění a energie pro domácí a pomocné spotřebiče Chování budovy a využívání tepelných zisků v zimě, v létě a v přechodných obdobích Finanční náročnost na pořízení a provoz technických zařízení

Finanční náročnost Jak předejít zbytečnému navyšování nákladů Od počátku budovu koncipovat jako pasivní, na nízkoenergetický standard ji lze upravit velmi jednoduše – naopak je tato cesta velmi drahá Mít dobrý prostorový a funkční program, bez něj může být budova předimenzovaná nebo naopak nemusí odpovídat vašim představám Mít vhodný pozemek, při výběru z více pozemků spolupracovat se specialistou na pasivní domy, ne všechny pozemky umožňují ekonomicky efektivní výstavbu v pasivním standardu Najmout si kvalitního architekta/projektanta se zkušeností s výstavbou v pasivním standardu nebo uspořádat architektonickou soutěž s požadavkem pasivního standardu Být partnerem architekta/projektanta – nebojovat proti němu, pokud plní zadání

Finanční náročnost Cena vs. Potřeba tepla na vytápění V nové studii se objevily české pasivní domy s jednotkovou cenou 2.930 Kč/m3, ale i 8.043 Kč/m3. Zdroj: Centrum pasivního domu

Finanční náročnost Úspory Porovnání novostavby bytu KOTI Hyacint v pasivním standardu s novostavbou standardu eng. třídy C a panelového domu z 80. let bez zateplení

Finanční náročnost Růst cen energií Stavba v pasivním standardu je odolnější vůči růstu cen energií – nárůst cen je relativně stejný, ale díky nízkému základu je stále velmi příznivý

… nebojte se pasivu a přijďte k nám pro radu…