DUCHOVNÍ POTŘEBY PACIENTŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Péče o seniora trpícího depresí
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Optimální léčebné prostředí.
Hodnotová orientace svobodné generace
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ
2. neděle adventní/část 2: Modlitba proroků a obrácení srdce.
Kurz komunikace pro sestry v přímém kontaktu s pacientem
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
KDO NEPROŽIL STÁŘÍ, NEVÍ JAKÉ JE..
Emoce (city).
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
Doprovázení nemocných a jejich příbuzných P. Mgr. Václav Tomiczek Čeladná Mezinárodní konference hospicové a paliativní péče Ostrava, 26. listopadu 2009.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Rozdíly mezi osobnostmi
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Malá křesťanská společenství PĚT ETAP RŮSTU CÍRKVE.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Rodinné potřeby a ekonomika
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Selhání v komunikaci lékař - pacient PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc. Oddělení.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Odpuštění a smíření 4 teze. 1. Proces smíření začíná u oběti cílem je obnovit lidskou důstojnost oběti, kterou viník poničil cílem je obnovit lidskou.
Psychologické aspekty zdraví
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
Model transkulturní péče
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
Fáze vyrovnávání se s narozením postiženého dítěte a jeho přijetí
Viktor Frankl Eliška Dlouhá V8A.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Definice, základní pojmy
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 Rané stáří – presenium (cca let)  Pravé stáří (od 75 let výše)
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
HORIZONT ZLÍN Workshop
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Námitky proti filozofické reflexi či diskusi a odpovědi na ně
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mgr. Sylvie Stretti Mgr. Andrea Nondková
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Psychoterapie a náboženství
Náročné životní situace
Rodičovství biologické a pěstounské
Sociální práce a spiritualita
Transkript prezentace:

DUCHOVNÍ POTŘEBY PACIENTŮ

Potřeba Projev nedostatku Velice individuální Hledání harmonie a odpovědi na otázky ohledně nekonečnosti Především v obdobích emočního stresu, fyzické ale i duševní nemoci, bolestné ztráty, či úmrtí. Zdroj: Murray & Zenter Nursing Concepts for Health Promotion (1989)

Potřeby nemocného Biologické Psychologické Sociální Spirituální

Stupnice kvality života Podle světové zdravotnické organizace WHO 1. fyzické zdraví 2. psychické zdraví 3. míra nezávislosti 4. sociální vztahy 5. prostředí 6. Spiritualita/religiózita/osobní přesvědčení Zdroj: WHOQOL-100, 1995

Spiritualita Hodnota usilující o inspiraci, úctu, respekt, smysl a účel Přítomna i u těch, kteří nevěří v Boha Hledání harmonie a odpovědi na otázky ohledně nekonečnosti Především v obdobích emočního stresu, fyzické nebo i duševní nemoci, bolestné ztráty, či úmrtí. Zdroj: Murray & Zenter Nursing Concepts for Health Promotion (1989)

Spirituální aspekty péče „Až donedávna postupovaly medicínské profese většinou podle modelu, který se snaží léčit pacienta tím, že se zaměřuje na léky a chirurgické postupy, a přisuzuje menší důležitost víře a naději v uzdravení, v lékaře samotného a ve vztah lékař - pacient. Tento redukcionistický či mechanistický pohled na pacienty již není dále udržitelný. Pacienti i lékaři si začínají uvědomovat pozitivní význam víry, naděje i soucitu v procesu uzdravování.“  Zdroj: prohlášení WHO z roku 1998

Spirituální aspekty péče Součást lidského života Zážitky přesahující smyslový fenomén ≠ náboženské prožitky Propojení fyzické, psychologické a sociální složky Zabývání se smyslem a účelem života Potřeba odpuštění, usmíření a potvrzení hodnoty pacienta a jeho užitečnosti. Zdroj: prohlášení WHO v roce 1990

Problémy Okolí si často neuvědomuje, že nemoc může mít i hlubší rozměr než jen medický. Sám pacient se mnohdy zmítá ve strachu, nejistotě, stresu. Ošetřovatelé se musí vyrovnat s pracovní zátěží, očekávání pacientů, profesionálním odstupem a vlastními pohnutky. Většina lidí nepatří do určité škatulky.

Základní spirituální hodnota

Introspekce a reflexe Význam minulosti, přítomnosti a budoucnosti při posuzování stavu nemocného. Okolí vnímá hlavně přítomnost a budoucnost. Pro nemocného je spíš důležité subjektivní prožívání nemoci, než jeho objektivní stav. Nemoc je prostor pro introspekci a reflexi. Nemocný nejvíce touží po pochopení.

Minulost Spokojenost s bohatým životem výzva k vděčnosti a blahé vzpomínání Úzkost, výčitky, selhání a pocity viny výzva ke smíření a přijetí sebe sama Uzavřenost výzva k akceptaci stavu a trpělivosti

Přítomnost Pro nemocného spočívá v boji s nemocí a jejím smyslem. Spirituální hodnoty si pacient musí najít sám. Doprovázení je aktivní naslouchání. Zásadní je přitom láska, svoboda, věrnost, citlivost a trpělivost. Zapři sám sebe a buď zcela s ní(m).

Budoucnost Může být spojena se strachem. (z bolesti a utrpení, závislosti, ztráty důstojnosti, nejistoty) Při nevyléčitelné nemoci se objevují otázky konečnosti a nedokončenosti života. Příslušnost k náboženství není garancí pokojného srdce.

Předpoklady pro pomoc Volba Pacient si vybírá, komu se chce otevřít. Vděčnost Mezilidská blízkost je vzájemným darem. Poslání Osobní náklonnost nelze nahradit odbornou pomocí. Svoboda Pacient řídí průběh a tempo našeho vztahu.

Předpoklady pro pomoc Úcta Přijetí jiného názoru, nedůsledného postoje, nálad. Sebezapření Zříct se vlastního rozpoložení, prožívání a hodnocení. Věrnost Závazek vůči tomu, který se otevírá. Čas Doprovázení překračuje hranice profesionality.

Předpoklady pro pomoc Zralost Každý člověk, je-li lidsky a profesně zralý, může druhému pomoci v této „lidské“ duchovní oblasti. Příslušnost k náboženství Může pomoci při styku s věřícím téhož náboženství. Víra v Boha Velká opora a pomoc prostřednictvím modlitby, zejména soukromé.

Smysl pomoci Léčba má být pokud možno komplexní. Pacient je v nové, jemu neznámé situaci. Odpadly životní jistoty a tím opěrné body. Potřeba komunikace o vnitřních pohnutkách. Doprovázení pacienta fázemi přijetí utrpení. (negace, agrese, smlouvání, vyjednávání, deprese, smíření)

Jak na to? „Milujte se navzájem, jak jsem já miloval vás.“ Jan 15, 12

Prameny Péče o existenciální a spirituální potřeby pacienta (Aleš Opatrný) Vliv uspokojení duchovních potřeb nemocných na jejich přístup k onemocnění (Andrea Čihalová) Spirituální péče ve zdravotnictví (Eva Kalvínská) Pastorační péče v nemoci a umírání (Lenka Martelliová)