Současný stav –> možný vývoj Koncepce hlavních agend

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Advertisements

„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Celoživotní vzdělávání ve zdravotně-sociální oblasti
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Specializační vzdělávací program
„Velká“ novela zákona č. 96/2004 Sb. Odbor vzdělávání a vědy 10. 4
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
VYSOKÉ ŠKOLY v datech Ústavu pro informace ve vzdělávání.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
Pohled samosprávy na eHealth
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Legislativa.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
Základní registry ve veřejné správě
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
ZÁKLADNÍ REGISTR OBYVATEL ODBOR SPRÁVNÍCH ČINNOSTÍ, PROSINEC 2008
Novinky ve specializačním vzdělávání
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
NZIS ukazatele pro řízení Seminář 20.května 2003.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Vzdělávání ve zdravotnictví: migrace nelékařských zdravotnických pracovníků Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO V Brně.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Stručné představení revitalizace Národního registru zdravotnických pracovníků (NR-ZP) – novela z. 372.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Je možná budoucnost českého zdravotnictví bez dat? NE? -> Tak pro to něco udělejme! Ladislav Dušek.
Nová Koncepce ekonomického zpravodajství resortu zdravotnictví Seminář: Rekonstrukce Národního zdravotnického informačního systému Markéta Bartůňková,
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
ÚZIS ČR Současný stav –> možný vývoj Koncepce hlavních agend Ladislav Dušek.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Důraz na referenční resortní datové zdroje
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Zákon o nelékařských zdravotnických povoláních od
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Národní registr zdravotnických pracovníků NR-ZP
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Demografie vs. zdravotnictví
Národní registr zdravotnických pracovníků NR-ZP
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Současný stav –> možný vývoj Koncepce hlavních agend ÚZIS ČR Současný stav –> možný vývoj Koncepce hlavních agend  Ladislav Dušek

Stav a využitelnost současných datových agend ÚZIS Národní zdravotnický informační systém

Současné datové agendy ÚZIS ČR – hlavní oblasti Statistické zjišťování (klinické výkazy, ekonomické výkazy) S >120 aktivních projektů Národní zdravotnické informační systémy (NZIS) (cca 49 dílčích databází) Klinické a populační registry (např. registr intenzivní péče) Mezinárodní spolupráce a projekty (Health Data OECD, Eurostat, EHIS, EHLEIS, …)

Současné datové agendy ÚZIS ČR –> problém? TECHNOLOGIE Kvalita dat OBSAH DAT Recenze výstupů? ANALÝZA DAT

Statistické zjišťování –> Stone Age of Informatics S ročně - ručně >69 000 výkazů ! ? Ekonomické výkazy Výkazy o přístrojích Výkazy o specializovaných činnostech (záchranná služba, krizová centra, apod.) Klinické výkazy o činnosti

Statistické zjišťování: ukázky klinické části Příklad: výkazy praktických lékařů Gynekologie a porodnictví

Statistické zjišťování: ukázky klinické části Urologie Gastroenterologie Příklad: proč toto zjišťujeme?

Budoucnost výkazů hlášených do ÚZIS ČR? Příklad: výkazy praktických lékařů

Budoucnost výkazů hlášených do ÚZIS ČR? Nezbytný přechod na elektronické hlášení (datové standardy, automatizace) Redukce rozsahu – využití již dostupných zdrojů dat OBSAHOVÁ REVIZE (odborná recenze a garance) KVALITA – nikoli čísla za každou cenu (prevalenční studie, cílená šetření, …)

„Nový ÚZIS“ – tři šance na vývoj II. „Nový ÚZIS“ – tři šance na vývoj a smysl činnosti

Šance na nový ÚZIS: elektronizace a spolupráce s PZP ? 1) Projekt eREG Centrální elektronické úložiště dat Napojení na základní registry ČR Moderní vedení agend Zabezpečení New 2) Úložiště dat PZP Validace obsahu stávajících NZIS Nahrazení až 40 - 70% sběrů dat Řešení klinické části DRG Automatizace agend Old

-> projektová spolupráce Šance na nový ÚZIS: spolupráce s akademickou obcí 3) Konsorciální -> projektová spolupráce Univerzity a VŠ (UK Praha, MU Brno, ČVÚT, VÚT) Státní zdravotní ústav Český statistický úřad ………………

Velký úkol: obnovit NR-ZP III. Velký úkol: obnovit NR-ZP

NZIS Potřebujeme Národní registr zdravotnických pracovníků? NR-ZP Databáze nezatěžující pracovníky Neveřejná referenční databáze Databáze využívaná komorami, správními úřady, ….. Databáze s minimalizovaným počtem záznamů Základna pro certifikaci el. podpisů

Základní stavební prvek eHealth systému Základní funkce NR – ZP Základní stavební prvek eHealth systému Referenční registr ZP a jejich odborných způsobilostí Identifikátor ZP provázaný se základními registry (on line aktualizovaný) Identifikátor ZP pro ostatní registry v systému JTP Reference pro registrační systémy ZP různých institucí Služby - obdoba služeb základních registrů - poskytování referenčních dat Oborové komory, IPVZ, NCO NZO, MZ ČR, vzdělávací instituce, zdravotní pojišťovny Nástroj pro kvantifikaci počtu ZP a jejich dostupné kapacity po oborech Počty ZP a dostupná kapacita v ČR, krajích, … Počty ZP dle dosažené kvalifikace NÁVRH: Registr NRZP jako jeden ze základních registrů NÁRODNÍHO zdravotnického systému. NRZP bude fungovat jako referenční zdroj dat a bude nad ním vykonávána AGENDA veřejné správy dle zákona č. 111/2009 Sb., prostřednictvím Agendového informačního systému (AIS) veřejné správy.

2) 1) 3) 4) 5) Obsah NR-ZP podle návrhu novely zákona jméno, popřípadě jména a příjmení zdravotnického pracovníka a akademický, vědecký a pedagogický titul, datum narození, obec místa narození, pohlaví, rodné číslo, bylo-li přiděleno, u cizinců č. pasu nebo průkazu ze státu původu, státní občanství, název a adresa vzdělávacího zařízení (odkaz na školský a vysokoškolský zákon) nebo akreditovaného zařízení, v němž byla získána odborná, specializovaná nebo zvláštní odborná způsobilost, označení odbornosti nebo odborností a datum jejího získání, údaj, zda jde o hostující nebo usazenou osobu údaj, zda jde o pracovníka ve specializační přípravě (pouze lékaři) údaj o ztrátě zdravotní způsobilosti, bezúhonnosti, o zákazu výkonu z. povolání elektronická adresa, datová schránka a telefonní číslo – nepovinné adresu určenou pro doručování – nepovinné identifikační údaje poskytovatele nebo poskytovatelů, včetně názvu poskytovatele, kde zdravotnický pracovník pracuje, obor činnosti obor, ve kterém profesionál v předešlém roce působil [pouze výčtem, položkově] údaj, zda je pracovník u poskytovatele v evidenčním stavu (ano/ne) 2) 1) 3) 4) 5)

Obsah NR-ZP: ZPBD Zdravotničtí pracovníci nelékaři s odbornou způsobilostí (ZPBD) všeobecná sestra porodní asistentka ergoterapeut radiologický asistent zdravotní laborant zdravotně sociální pracovník optometrista ortoptista asistent ochrany a podpory veřejného zdraví ortotik-protetik nutriční terapeut zubní technik dentální hygienistka zdravotnický záchranář farmaceutický asistent biomedicíncký technik biotechnický asistent radiologický technik adiktolog Zdravotničtí pracovníci nelékaři s odbornou a specializovanou způsobilostí (ZPSZ) psycholog a klinický psycholog klinický logoped zrakový terapeut fyzioterapeut radiologický fyzik odb. prac. v laborat. metodách a v přípravě léčivých přípravků biomedicíncký inženýr odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví V tomto rozsahu sledování nelékařských pracovníků by NRZP poskytl důležité údaje o pracovních kapacitách ve zdravotnictví. zákon č. 96/2004 Sb., zákon č. 339/2008 Sb.

Seznam subjektů / institucí s přístupem do registru Zdravotnický pracovník – plný přístup, editace kontaktních údajů [l) a m)] Vzdělávací instituce - o svých absolventech pro účely výkonu jejich agend [a) až j)] a pro editaci jen jimi poskytovaných údajů o ukončeném vzdělání [g), h), j)] Poskytovatelé zdravotních služeb – vzdělání svých zaměstnanců pro účely výkonu jejich agend, kontrola úplnosti a správnosti údajů o zaměstnání [a) až m)] -> pouze údaje, které instituce do systému vložila, roční zápis údajů o působení zdravotnického pracovníka [o) – p)] Komory - v rozsahu všech údajů vedených v evidencích komor za jejich členy pro účely kontroly [a) až m)], zápis údajů souvisejících s ukončením nebo přerušením výkonu zdravotnického povolání na základě rozhodnutí komory [k] Krajské úřady – v rozsahu údajů [a), b), h), l), m)] a pro účely zápisu údajů souvisejících s ukončením nebo přerušením výkonu zdravotnického povolání na základě rozhodnutí soudu [k] Soudy – pro účely zápisu údajů souvisejících s ukončením nebo přerušením výkonu zdravotnického povolání na základě rozhodnutí soudu [k] Ministerstvo zdravotnictví nebo pověřené organizace - pro účely výkonu ministerstva jako správního úřadu a pro editaci jimi poskytovaných údajů Zdravotní pojišťovny - za účelem provádění veřejného zdravotního pojištění [a), b), h), l), m)] Státní ústav pro kontrolu léčiv – přístup k údajům ve vymezeném rozsahu [a), b), h) až m)] ÚZIS ČR – jako správce a provozovatel NRZP

DĚKUJI ZA POZORNOST