Kružnice, kruh, koule.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Množiny bodů dané vlastnosti
Advertisements

Učivo pro 5. ročník Michaela Eva Polášková Kalivodová
Digitální učební materiál
PLANIMETRIE.
KUŽELOSEČKY 1. Kružnice Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Konstrukce trojúhelníku ze tří stran
POZNÁMKY ve formátu PDF
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Kruh, kružnice – povrch, objem, výpočty
Vzájemná poloha dvou kružnic
Vzájemná poloha dvou kružnic
Kružnice a kruh – vlastnosti, rozdíly
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Rovinné útvary.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
HYPERBOLA Hyperbola je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných pevných bodů – ohnisek F 1 a F 2 stálý kladný rozdíl vzdáleností, menší než vzdálenost.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VY_42_INOVACE_415_KRUŽNICE, KRUH
VY_42_INOVACE_117_KRUŽNICE, KRUH 2. ČÁST Jméno autora VMIng. M. Lačná Datum vytvoření VMlistopad 2011 Ročník použití VM8. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika.
VY_42_INOVACE_407_KRUŽNICE OPSANÁ TROJÚHELNÍKU Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM duben 2012 Ročník použití VM 6. ročník Vzdělávací.
Diferenciální geometrie křivek
Kuželosečky.
PLANIMETRIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
* Kružnice a kruh Matematika – 8. ročník *
Autor: Mgr. Lenka Šedová
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
VY_42_INOVACE_422_VZÁJEMNÁ POLOHA DVOU KRUŽNIC 2 Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM prosinec 2012 Ročník použití VM 8. ročník Vzdělávací.
Komplexní čísla - 3  Zobrazení komplexních čísel  Základní pojmy VY_32_INOVACE_20-03.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Otáčení roviny - procvičení
PARABOLA Parabola je množina bodů v rovině, které mají od pevného bodu – ohniska F a pevné přímky d (F = d) stejné vzdálenosti. Přímka d se nazývá řídící.
Válec.
KOULE.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
MNOŽINY VŠECH BODŮ DANÉ VLASTNOSTI
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_04.
VY_42_INOVACE_116_KRUŽNICE,KRUH Jméno autora VMIng. M. Lačná Datum vytvoření VMlistopad 2011 Ročník použití VM8. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika.
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
Kruh, kružnice Základní pojmy
KOULE objem a povrch.
Vzdálenost 2 bodů v rovině a v prostoru Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
OBSAH KRUHU MARKÉTA LIŠKOVÁ. Odvození vzorce rozdělíme kruh na větší počet stejných částí.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
VY_32_INOVACE_AGEO_07 Analytická geometrie Kružnice.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Marie.
Kruh, kružnice Základní pojmy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Kruh, kružnice Základní pojmy
Koule Základní škola a Mateřská škola
Koule těleso, tvořené množinou všech bodů prostoru, které mají od daného bodu S (střed) vzdálenost menší nebo rovnu r (poloměr)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
KUŽEL A JEHO POVRCH VY_42_INOVACE_ 31_02.
Kinematická geometrie
Vzájemná poloha dvou kružnic
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
IV. část – Vzájemná poloha dvou
Vzájemná poloha dvou kružnic
Analytický geometrie kvadratických útvarů
Tělesa NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_301_Tělesa Téma: Geometrie.
Válec.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_19_Tělesa
Kružnice trojúhelníku vepsaná
Transkript prezentace:

Kružnice, kruh, koule

Kruh, kružnice Obsah kruhu S=π · r² Obvod kruhu a kružnice Kružnice je množina všech bodů v rovině. Která leží ve stejné vzdálenosti,označované jako poloměr,od pevně daného bodu, zvaného střed S. S kružnicí úzce souvisí i termín kruh, což je množina bodů složená z kružnice a jejího vnitřního prostoru. Obsah kruhu S=π · r² Obvod kruhu a kružnice o = 2 · π · r

Koule Objem koule- Povrch koule- S = 4· π· r² Koule je souměrná podle středu a každá rovina, která prochází středem S, rozdělí kouli na dvě stejné části. Je dokonale symetrická. Koule vzniká otáčením kruhu kolem své osy. Objem koule- Povrch koule- S = 4· π· r²

Míčové hry Volejbalový míč Baseballový míček Florbalový míček

Slunce Je téměř dokonalá koule, bez které by asi těžko existoval život. Je to nejjasnější těleso na obloze. Slunce je staré přibližně 4,6 miliardy let. Slunce je hvězda nejbližší k Zemi, jejíž povrch zásobuje teplem a světlem. Průměr Slunce je zhruba 1 400 000 km, což činí asi 109 průměrů Země. Vědci odhadují, že bude svítit ještě asi 5 až 7 miliard let.

Fotografie je pořízena z území Francie. Zatmění Slunce. Fotografie je pořízena z území Francie. Sluneční erupce

Tajemné kruhy v přírodě Záhadný obraz v obilí

Kapky vody Kruhy na hladině

Historie kola Kolo mělo velký význam v rozvoji pozemní dopravy. Kolem roku 3200 př.n.l. mezopotámci upravili kolo s plným diskem, vyrobené spojením tří prken pro použití u jednoduchých vozů. Počátek používání paprskových kol se datuje kolem roku 2000 př.n.l. O dvě století později je použili Chetité u svých bojových vozů. Jízda na takových vozech se jistě nedá srovnat s jízdou v dnešních automobilech. Pan John Boyd Dunlop roku 1887 určitě udělal jízdu pohodlnější svým vynálezem pneumatiky.

Staré dřevěné kolo Velocipéd Ozubené kolo Moderní pneumatika

Mlýnské kolo Nejstarší zmínka o vodním mlýnu je z roku 1931. Je jedním z nejstarších zařízení k získání energie proudící vody. Bylo široce využíváno ve starověku, středověku i na počátku novověku, a to především pro pohon vodních mlýnů. Vodní kolo bývá obvykle vyrobeno z dubového dřeva, po obvodu má řadu dřevěných lopatek nebo kapes Ukázka mlýnského kola

Závěr Jak jste mohli vidět, využití kruhu, kružnice a koule má velice široké uplatnění v každé lidské činnosti.