Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_04
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_13
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_19
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_14 Název materiálu:Tepelná pohoda Tematická oblast:Vytápění – 1. ročník Instalatér Anotace:Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_07  Název materiálu: Fyzikální měření  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_19
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_02  
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_18 Název materiálu:Předložky - test Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace testuje.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Použití zeleniny v kuchyni
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Transkript prezentace:

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_07 Název materiálu: Zpracování zeleniny II Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma „Zelenina II“. Očekávaný výstup: Žák rozumí pojmu zelenina, umí zeleninu rozdělit do skupin, konzervování , použití, výrobky ze zeleniny. Klíčová slova: Skladování, výrobky, konzervace. Metodika: Slouží jako podklad pro žáky k výuce nové látky. Lze rozeslat žákům elektronicky či elektronicky prezentovat ve výuce.  Obor: Kuchař - Číšník Ročník: 1.   Autor: Pavla Vejražková  Zpracováno dne: 06.02.2013  Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Zpracování zeleniny II Potraviny a výživa 7 Pavla Vejražková

Skladování zeleniny Zeleninu s výjimkou zeleniny kořenové, cibulové a některých druhů zeleniny košťálové skladujeme krátkou dobu. Sklady musí být dobře větrané s přiměřenou vlhkostí podle druhu skladované zeleniny. Zelenina se ukládá v tenkých vrstvách a pravidelně se kontroluje. Nejčastější vady - zapaření, hniloba, plíseň, namrzlá, napadení živočišnými škůdci, rostlinné choroby (vyvolávají plísně a bakterie).

Zelenina ve stravování : Čerstvá zelenina patří mezi ochranné potraviny pro vysoký podíl vitamínů a minerálních látek. Doporučuje se konzumovat čerstvou v podobě salátů, zeleninových obloh. Má široké použití v teplé i studené kuchyni (čerstvá i konzervovaná). Polévky – květáková, pórková, vložky do polévek Omáčky – k vařenému masu – rajčatová, koprová, vložky do omáček - znojemská omáčka Přílohy – špenát, dušené zelí, saláty

Bezmasé pokrmy - lečo, zapečený, smažený květák, omelety, grilovaný lilek Maso – základy, cibule při pečení masa, vložky – okurky, mrkev, obloha k minutkám Studená kuchyně – plněná zelenina, ozdoby, chlebíčky, pomazánky, huspeniny, složité saláty Moučníky – výjimečně

Výrobky ze zeleniny Na trhu jsou v širokém výběru výrobky mražené (jednodruhové, směsné), sušené zeleninové směsi do polévek a omáček. Oblíbené jsou výrobky sterilované v podobě salátů nebo v různých nálevech. V gastronomii se často používají různé zeleninové protlaky, nakládaná zelenina a zeleninové pomazánky

Konzervování Cílem konzervování je prodloužit trvanlivost. Sterilovaná zelenina - zelenina se po zalití nálevem různou dobu steriluje. Je zalitá slaným, kyselým nebo sladkokyselým nálevem, hermeticky uzavřená a konzervovaná teplem. mléčným kvašením - se konzervuje především zelí, případně okurky. Zelí se nakrájí, přidá se sůl, kmín, cibule. Ukládá se do sudů a zalije 6 až 8% roztokem kuchyňské soli. Nálev odstraní vzduch a vytvoří podmínky pro mléčné kvašení. nakládaná zelenina - se vyrábí mléčným kvašením z čerstvé zeleniny, často doplněné chemickou konzervací a u většiny druhů i sterilací

zmrazená zelenina - moderní způsob konzervace, zelenina si zachovává výživnou hodnotu. Zelenina si zachovává svůj původní vzhled, barvu, chuť, vůni. sušená zelenina - má nízký obsah vody, biologická hodnota se snižuje, protože zejména vitamín C, se ve velké míře zničí. Nejčastěji se suší mrkev, petržel, kopr, petrželová a celerová nať, česnek, kapusta, pór, zelí. zelenina v soli - z hlediska racionální výživy je nežádoucí. Na trhu je několik druhů, a to zeleninová směs, česneková pasta a kopr.

zeleninové pomazánky - základem je jemný protlak ze zeleninové papriky, do kterého se přidávají protlaky z jiných druhů zeleniny a chuťové přísady. Konzervují se sterilací. Mají vysoký obsah vitamínu C. protlaky - vznikají pasírováním dužiny a popř. zahuštěním. Konzervují se sterilaci nebo mražením. Na trhu je rajčatový protlak, špenát, někdy i zeleninový protlak.

Opakování, urči:

Použitá literatura: - google. obrázky - Učebnice pro odborná učiliště, potraviny a výživa. - Restaurace a host.