Zavedení e-Learningu ve firmě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně E-learn 2002 Žilina 5. – 6. února 2002 E-learn.
Advertisements

Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Learning management system Zdeněk Jelínek. Learning management systém LMS- systém řízení studia – Learning management systém Je to soubor nástrojů pro.
Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava Inovace výuky odborných předmětů na bázi řízení projektu Jana Šarmanová Libor Holub Radoslav Fasuga.
Člen skupiny HVB Group E- HVB Bank Petra Slabá, HVB Bank Czech Republic a.s. Lucie Melicharová, learn2grow s.r.o.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
3. Životní cyklus a procesy projektu
Geo-informační systémy
Název projektu: Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/ Subjekt.
Didaktické prostředky
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Ing. Pavel Halfar - IPH Servis
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Podnikání na Internetu e-learning letní semestr 2005 Jana Holá X.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
e-learning Lucie Rohlíková
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Podnikání na Internetu outsourcing, virtuální firmy Letní semestr 2005 Jana Holá IX.
© Radek Maca MSK Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ pro nový školský zákon.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Příprava VŠB-TU Ostrava na práci v e-learningu Jan Kopečný, Adrian Jankovský.
KOMUNIKACE V PRAXI METODIKA. Vznik metodiky Čtyři moduly v rozsahu 40 hodin 20 hodin e-learningového studia 20 hodin prezenčního studia.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Návrh a zavedení systému poskytování a sledování dotací
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
© Ing. V. Šebek, CSc. Řízení projektů a podnikových procesů 1/9 9. Tvorba modelů v procesně řízeném podniku  Způsoby modelování  Základní postupy a role.
Distanční vzdělávání na VŠFS
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
DRMS Forum září 2009 Elektronický vzdělávací systém Jan Pavlica.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
6. Koncepce řízení projektů
ECM – Enterprise Content Management
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
E-learning v ISu Kontakt na e-technika:
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Znalostní a vzdělávací databáze pro energetiku Praha, Květen 2009 INERGO, a.s. Praha CDFE, o.p.s. Praha INERGO výukový server.
Tento projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj, státním rozpočtem České republiky a státním rozpočtem Slovenské republiky Metodické.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Antonín Krejčí Zvyšování konkurenceschopnosti firem pomocí metod průmyslového inženýrství a inovace s podporou e-learningu Číslo projektu: CZ.1.07/3.2.05/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Didaktické prostředky
Možnosti audio-vizuálních aplikací v IS MU Mgr. Jitka Daňková
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Náklady a efektivita e-learningu
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Transkript prezentace:

Zavedení e-Learningu ve firmě Martin Zdrůbek Jan Plecháč Centrum tvorby elektronických kurzů ELLA www.ella.cz Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Souhrn dosavadních poznatků E-Learning je o řízení procesu vzdělávání a vzájemné komunikaci mezi vzdělavatelem, zadavatelem a příjemcem Technologie versus vzdělávací obsah Organizační procesy v e-Learningu korespondují s postupy řízení vzdělávání Rozhodnutí o nasazení e-Learningu vyžaduje projektový přístup Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Postavení e-Learningu v procesu vzdělávání KOMUNIKAČNÍ ROZHRANNÍ PRO ŘÍZENÍ VZDĚLÁVÁNÍ Vzdělávací odbor Vstupní školení pro nové pracovníky Udržování znalostí stávajících pracovníků Testování znalostí a dovedností REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PODLE JEDNOTLIVÝCH CÍLŮ Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Informace o průběhu vzdělávání Vzájemné vazby Řídící modul PREZENČNÍ ŠKOLENÍ E-Learningové KURZY Testování Znalostí vyhodnocení programu zjištění úrovně Informace o průběhu vzdělávání Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Základní pilíře systému postaveného na bázi e-Learningu Řídící systém – informační systém Prezentační asynchronní synchronní Testovací selftest (cvičení) testovaní znalostí Aktualizační vnější zdroje údržba podpora tvorby nových kurzů Znalostní databáze – databanka know-how Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Zadavatel Realizace e-Learningového vzdělávání PLATFORMA Garance technologické způsobilosti Úprava platformy dle nastavených standardů VZDĚLÁVACÍ OBSAH Realizace vzdělávacích programů Implementace vnějších zdrojů dle nastavených standardů GARANT PLATFORMY GARANT OBSAHU Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Jak začít –přístup k řešení Příprava podkladů Realizace Vyhodnocení Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA Hodnocení připravenosti na e-Learning podle metodiky společnosti INFINITY, a.s. Předstupeň pilotnímu projektu – efektivní způsob zjištění aktuálního stavu Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Pilotní projekt – první stupeň řešení Definice využití e-Learningu ve společnosti, Seznámení pracovníků společnosti s novou vizí vzdělávání Ustanovení týmu – společný postup všech zainteresovaných složek Realizace pilotu v rozsahu čtyř základních vzdělávacích programů, které budou zahrnovat dva zakázkové a dva katalogové kurzy Základy firemní kultury (CBT) Produktové školení …. Manažerské dovednosti – dle výběru Jazykový kurz 5. Vyhodnocení pilotu Příklad řešení….. zakázkový katalogový Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

E-Learning je především o vzdělávání Skladba e-Learningového vzdělávání Katalogové kurzy Zakázkové kurzy Definování vzdělávacích cílů versus e-L technologie Indexace kurzů podle znalostní úrovně A,B,C,D Asynchronní, synchronní, kombinovaný kurz Metodologie tvorby e-L kurzů Získávání podkladů Tvorba podkladů pro e-L kurz Proces schvalování Elektronizace podkladů Parametry e-L kurzu Technologické Didaktické Uživatelské Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Katalogové kurzy – relativně výhodné řešení Základní obsah Přizpůsobení obsahu Implementace do platformy Přednosti: možnost rychlé realizace (časová úspora) licence je vázána jen na využití kurzu (finanční úspora) Nevýhody: neexistující norma na kurz – problém kompaktability universálnost vzdělávacího programu se sníženou vazbou na celkový proces vzdělání – omezená využitelnost Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Zakázkové kurzy – hlavní těžiště e-Learningu Než začneme analýza podmínek analýza kurzu technologie – html, java, flash, .. struktura týmu Začínáme rozvržení, osnova, scénář podklady pro kurz sestavení struktury přezkoušení nástroje Než skončíme korektury testovací provoz Příprava podkladů Příprava prvotního materiálu Schválení prvotního materiálu Realizace Provoz kurzu Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Definice vzdělávacích cílů versus e-L technologie Indexace kurzů podle znalostní úrovně Informační … A Aktualizační a udržovací … B Dovednostní … C Ze zákona … D Rozhodnutí o podobě vzdělávacího modelu Asynchronní („samostudijní“) kurz Synchronní („s podporou tutora“) kurz Kombinovaný („doplněn živou výukou“) kurz Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Analýza podmínek tvorby kurzu Jaké jsou cíle kurzu? Co bude výstupem? Stanovení cíle kurzu a postupných cílů – časová náročnost a velikost kurzu. Stanovení způsobu jak cíl změřit – představa o testování. Vhodnost problematiky pro elektronické zpracování. Plné elektronické studium nebo kombinace s prezenčním. Znalosti, postoje, dovednosti. Komu bude kurz učen? Jaká je cílová skupina studentů? Věkové rozdíly, znalostní rozdíly? Má přístup k potřebné technice? Jak bude distribuován? Internet, intranet, CD ROM? Přímá vazba na technologie. Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Metodologie tvorby e-L kurzu Vytvoření realizačního týmu Vytvoření osnovy kurzu Vytvoření scénáře kurzu Podklady pro kurz Sestavení struktury Návrh testovacího modulu Použitelné nástroje pro přípravu podkladů Korektury Testovací provoz Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA 1.Vedoucí projektu Dva pracovníci (každý na jedné straně) zajišťující tok informací mezi zpracovatelem a objednatelem kurzu. 2.Vlastník kurzu Na straně odběratele – odborník na obsah, na straně dodavatele aby grafika odpovídala obsahu. 3.Specialista na obsah (autor) Vytváří obsah jednotlivých částí. 4.Web grafik kurzu Specialista na Web technologie, vytváří strukturu a integruje grafiku. 5.Grafik kurzu Integruje grafiku od autorů a graficky „čistí“ celý kurz. 6.Platformový specialista Integruje vytvořený kurz do LMS systému. 7.Korektor Odpovědnost za srozumitelnost kurzu – není odborníkem na danou problematiku. zadavatel + dodavatel zadavatel + dodavatel zadavatel + dodavatel dodavatel dodavatel dodavatel + dodavatel platformy zadavatel + dodavatel Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Osnova Scénář Podklad pro tvorbu kurzu Další postup při přípravě kurzu Osnova Vytvoření osnovy kurzu např. ve Wordu. Vytvoří rámcový rozsah obsahu a lze stanovit cenu za autorský honorář pro autory. Scénář Komentovaný přepis osnovy s rozpisem grafiky – obrázků, video sekvencí a zvuků po jednotlivých stránkách. Slouží ke stanovení ceny za tvorbu kurzu. Osnova zadavatel + dodavatel Scénář zadavatel + dodavatel Podklad pro tvorbu kurzu zadavatel + dodavatel Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA Podklady pro kurz Většinou existují (knihy, skripta, …) Spolupráce se vzdělávací agenturou Utřídění podkladů a použitelnost Převedení do formy vhodné pro kurz (Word, Excel, PowerPoint, HTML a ASP) Doplnění multimédii (zvuky, videa, animace, simulace) Tvorba znalostní databáze Technické řešení a vazba na platformu (spojení na databázi a její tvorba, HTML stránky, aktivní stránky, nové technologie, použitelnost standardů, …) zadavatel dodavatel + zadavatel dodavatel dodavatel dodavatel + zadavatel dodavatel + zadavatel + dodavatel platformy Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA Sestavení struktury Struktura kurzu a lekcí Odráží postup získávání vědomostí. Stanovení počtu lekcí, témat, testů, cvičení, úkolů, … Struktura stránek (témat, cvičení, úkolů, …) Struktura, která je na stránce, nadpisy, objekty, … Přílohy (vysvětlivky, rejstřík, …) Pozor na „bloudění“ studenta. Průchod kurzem (klíčová místa studia) Kde studenta „zastavit“, přezkoušet, kurz bez nuceného průchodu (pro „osvěžení“ znalostí). Testy samostatná kapitola e-Learningu dodavatel + zadavatel dodavatel + zadavatel dodavatel Poznámky: dodavatel + zadavatel + dodavatel platformy dodavatel + zadavatel + dodavatel platformy Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA Nástroje Pro tvorbu podkladů FrontPage 2000, Word, Excel (HTML stránky) Word, Excel, PowerPoint Hotmedia, Windows Media Encoder - multimédia Jiné specializované Pro sestavení kurzu Autor LRN 3.0 Tool Kit Ručně Kombinace obou předchozích Asymetrix ToolBook II Instructor Poznámky: Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA Přezkoušení Výuka zkoušením (bezpečnost práce, autoškola, vyhláška 50, …) Klasický elektronický test (druhy otázek – s jednou správně, více správně, obrázky, doplňování, …) Vypracování práce (jako u korespondenčních kurzů, lze kombinovat s cvičeními) Interaktivní doplňování otázek Vyhodnocování přezkoušení (automatické (nastavení), ruční tutorem) Reakce na výsledky (nucené zařazení zpět do lekcí, opakování testu, …) Poznámky: Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA Korektury srozumitelnost textu nesmí dělat odborník získat představu, že se lze dosáhnout cíle odborná korektura textů cvičení a příkladů obrázků a schémat multimédií jazyková korektura textů v obrázcích a multimédiích Poznámky: Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA Testovací provoz omezená skupina srozumitelnost jazyková korektura odborná korektura počet dotazů a na co počet tutorů ke kurzu zpětná vazba informace zapracovat zpět do kurzu ZADAVATEL DODAVATEL + ZPRACOVATEL Poznámky: Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA Vlastní provoz odpovídání na dotazy zpracování výsledků cvičení zpracování výsledků testů otvírání dalších částí studia kontrola diskusí doplňování kurzu přepracování částí podle připomínek MANAŽER TUTOR ADMINISTRÁTOR Poznámky: AUTOR ZPRACOVATEL OBSAHU Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Jednotlivé oddíly e-Learningových kurzů Výkladová část „kaskádový kurz“ – dělení do znalostních úrovní A,B,C „modul cvičebnice“ – tvorba zpětné vazby „virtuální třída“ – potřeba vyššího stupně supportu Testovací část samostatná kapitola – individuální přístup externí nebo interní modul Problém vyhodnocení Aktualizační část údržba kurzu, údržba znalostí řešení pro přijetí závěrů z průběhu studia řešení návaznosti – využití vnějších zdrojů Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA Provoz e-Learningu ve firmě Intranet Bez LMS systému S použitím LMS systémů Virtuální universita Internet Bez parametrů LMS Využití LMS Vouchery Vyhodnocování a předávání výsledků Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA

Stanovení vize vývoje e-Learningu Vytvoření „knowledge factory“ Vytvoření norem pro tvorbu kurzů – zajištění multiplatfomity kurzů Vytvoření norem pro testování – doporučené vazby a konstrukce Vytvoření metodiky pro vyhodnocování výsledků vzdělávacího procesu a jejich prezentaci Projekt VIRTUÁLNÍ FIREMNÍ UNIVERSITY Zapojení interních pracovníků firmy do procesu vzdělávání Koordinace vzdělávacích aktivit Projekt VĚDOMOSTNÍ DATABÁZE Základní pilíře vzdělávacího systému Vědomostní Aktualizační Testovací Projekt marketingového využití e-L Ing.Martin Zdrůbek, Ing.Jan Plecháč ELLA