Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
Imunoglobuliny: s pecifické protilátky proti virum, bakteriím a kvasinkám Působí především v trávícím traktu. ale podílejí se i na potlačení infekcí dýchacích cest. Brání vstřebávání cizích bílkovin do střevní stěny a tím chrání před možným vznikem alergické reakce. Růstové faktory: usnadnují hojení ran, stimulují růst kostí a svalů, pomáhají regenerovat poškozené nervy. Laktoferin: spolu s laktózou vytváří příznivé prostředí pro Laktobacilus bifidus, nejčastější a velmi užitečnou baktérii osidlující zažívací trakt, která má velký význam v prevenci průjmových onemocnění. K O L O S T R U M K O L O S T R U M „první očkování“ „první očkování“
Podle počasí: v teplých dnech je více tzv.předního mléka na žízeň Podle stáří dítěte Podle výskytu infekčních onemocnění v okolí matky: MM obsahuje protilátky Při infekčním onemocnění maminky: obsahuje protilátky proti onemocnění maminky Při infekčních onemocnění miminka: informace o onemocnění se předávají při kojení z úst kojence do mléčné žlázy maminky Do určité míry lze MM ovlivnit i stravou: obsah mastných kyselin,vitamínu C, vitamínů skupiny B a selenu Vhodnost bezalergenní stravy při alergické, či atopické zátěži u matky či otce: vyloučením alergizujících potravin při kojení(tzv. eliminační dieta), lze zabránit tomuto onemocnění u dítěte, nebo ho alespoň oddálit na pozdější dobu Negativní vliv kouření, alkoholu, drog a léků Kdy, jak a proč se mění mateřské mléko?
Bílkoviny: MM má nižší obsah bílkovin než KM. Obsah je závislý na příjmu matky. MM má výhodnější složení bílkovin, větší podíl tvoří laktalbumin, menší kasein. V KM je to zhruba opačně. MM neobsahuje bílkovinu laktoglobulin, kterou obsahuje KM a která je jedním z nejčastějších alergenů. Tuky: Jsou proměnlivou složkou MM, závisí na stravě matky. Více je jich v zadním mléce. Kolísá také dle denní doby, večer je ho nejvíce. Obsahuje více nenasycených mastných kyselin než KM. Cukry: Hlavním cukrem MM je laktóza, která mimo jiné napomáhá lepšímu vstřebávání vápníku a železa. Vitamíny: Obsah je závislý na výživě matky, to platí především o vitamínech skupiny B a vitamínu C, tedy o vitamínech rozpustných ve vodě. Minerální látky: Obsah min.látek je celkem stálý. Např. vápníku a fosforu je v MM méně než v KM, ale zase jsou ve výhodnějším poměru, což usnadňuje jejich vstřebávání. Obsah železa ale bývá nepříznivě ovlivněn nedostatečností u matky. Využitelnost z MM je opět lepší než z KM. Ochranné látky: viz kolostrum, ale již v menším množství Složení Složení mateřského mateřského mléka mléka
Doporučení WHO a UNICEFu: MM je ideální potravina do ukončeného 6 měsíce. MM by mělo zůstat v jídelníčku dítěte do 2 let. Při problémech kontaktovat: Laktační ligu (národní linku kojení TEL ), LaLi zajišťuje síť laktačních poradkyň po celé ČR, dále a výborný web pro rodiče Užitečný je také časopis MaMiTa, jediný zabývající se převážně tímto tématem. Zdroje: publikace Kojit a jak (Doc. Mudr Z.Brázdilová, Mudr. A.Mydlilová, Mudr. A.Paulová, Mudr. D.Schneiderová, PhDr. E.Šulcová), Mateřské mléko a imunita (R.Žadníková) – publikováno v časopise Vesmír, publikace Kojení a jeho přínos pro zdraví (Mudr. M.Konštacký), odborný časopis MaMiTa, Laktační liga