Pamatujete si ještě na svojí první lásku?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Zásady výživy sportovce
Didaktické testy pro ověřování znalostí
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
:: portál Lékařské fakulty MU :: Anestezie a laktace Autor: Mannová J. Intenzivní medicína.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov Zvířat
Žlázy s vnitřní sekrecí
IMMUBLEND.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY KOJENÍ 20
KOJÍME Vypracovala: Veronika Petříčková Obor: Porodní asistentka
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
KOJENÍ.
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Anatomická stavba obilného zrna
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zelenina, … Dodatky, ….
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Pamatujete si ještě na svojí první lásku?

 Imunoglobuliny: s pecifické protilátky proti virum, bakteriím a kvasinkám Působí především v trávícím traktu. ale podílejí se i na potlačení infekcí dýchacích cest. Brání vstřebávání cizích bílkovin do střevní stěny a tím chrání před možným vznikem alergické reakce.  Růstové faktory: usnadnují hojení ran, stimulují růst kostí a svalů, pomáhají regenerovat poškozené nervy.  Laktoferin: spolu s laktózou vytváří příznivé prostředí pro Laktobacilus bifidus, nejčastější a velmi užitečnou baktérii osidlující zažívací trakt, která má velký význam v prevenci průjmových onemocnění. K O L O S T R U M K O L O S T R U M „první očkování“ „první očkování“

 Podle počasí: v teplých dnech je více tzv.předního mléka na žízeň  Podle stáří dítěte  Podle výskytu infekčních onemocnění v okolí matky: MM obsahuje protilátky  Při infekčním onemocnění maminky: obsahuje protilátky proti onemocnění maminky  Při infekčních onemocnění miminka: informace o onemocnění se předávají při kojení z úst kojence do mléčné žlázy maminky  Do určité míry lze MM ovlivnit i stravou: obsah mastných kyselin,vitamínu C, vitamínů skupiny B a selenu  Vhodnost bezalergenní stravy při alergické, či atopické zátěži u matky či otce: vyloučením alergizujících potravin při kojení(tzv. eliminační dieta), lze zabránit tomuto onemocnění u dítěte, nebo ho alespoň oddálit na pozdější dobu  Negativní vliv kouření, alkoholu, drog a léků Kdy, jak a proč se mění mateřské mléko?

 Bílkoviny: MM má nižší obsah bílkovin než KM. Obsah je závislý na příjmu matky. MM má výhodnější složení bílkovin, větší podíl tvoří laktalbumin, menší kasein. V KM je to zhruba opačně. MM neobsahuje bílkovinu laktoglobulin, kterou obsahuje KM a která je jedním z nejčastějších alergenů.  Tuky: Jsou proměnlivou složkou MM, závisí na stravě matky. Více je jich v zadním mléce. Kolísá také dle denní doby, večer je ho nejvíce. Obsahuje více nenasycených mastných kyselin než KM.  Cukry: Hlavním cukrem MM je laktóza, která mimo jiné napomáhá lepšímu vstřebávání vápníku a železa.  Vitamíny: Obsah je závislý na výživě matky, to platí především o vitamínech skupiny B a vitamínu C, tedy o vitamínech rozpustných ve vodě.  Minerální látky: Obsah min.látek je celkem stálý. Např. vápníku a fosforu je v MM méně než v KM, ale zase jsou ve výhodnějším poměru, což usnadňuje jejich vstřebávání. Obsah železa ale bývá nepříznivě ovlivněn nedostatečností u matky. Využitelnost z MM je opět lepší než z KM.  Ochranné látky: viz kolostrum, ale již v menším množství Složení Složení mateřského mateřského mléka mléka

 Doporučení WHO a UNICEFu: MM je ideální potravina do ukončeného 6 měsíce. MM by mělo zůstat v jídelníčku dítěte do 2 let.  Při problémech kontaktovat: Laktační ligu (národní linku kojení TEL ), LaLi zajišťuje síť laktačních poradkyň po celé ČR, dále a výborný web pro rodiče Užitečný je také časopis MaMiTa, jediný zabývající se převážně tímto tématem.  Zdroje: publikace Kojit a jak (Doc. Mudr Z.Brázdilová, Mudr. A.Mydlilová, Mudr. A.Paulová, Mudr. D.Schneiderová, PhDr. E.Šulcová), Mateřské mléko a imunita (R.Žadníková) – publikováno v časopise Vesmír, publikace Kojení a jeho přínos pro zdraví (Mudr. M.Konštacký), odborný časopis MaMiTa, Laktační liga