Databáze Úvod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do databázových systémů
Advertisements

Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Aplikační a programové vybavení
Jazyk SQL Ing. Zdena DOBEŠOVÁ. SQL Structured Query Language 1974 SEQUEL (Structured English Query Language) neprocedurální relační dotazovací jazyk norma.
Databáze.
Microsoft Office Access
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Informatika pro ekonomy II přednáška 11
1 BUMI Úvod do medicínské informatiky Počítačové cvičení č. 3 Ing. Vratislav Čmiel.
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Úvod do databází Databáze.
Martin Kirschbaum 4.A,  určitá uspořádaná množina informací (dat) uložená na paměťovém médiu  Databázový program - umožňuje tvořit, editovat,
1IT Relační datový model
Databáze Jiří Kalousek.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Databázové systémy Štěpán Šípal.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Databázové systémy II Přednáška č. 8 – Pohledy (Views)
Tabulkový procesor.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
Relační databáze.
Konceptuální návrh databáze
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
SQL – základní pojmy Ing. Roman Danel, Ph.D.
Tabulky – vyhledávání (v dalších tabulkách pomocí relací)
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.8 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze – základy SQL Typ: DUM - kombinovaný.
ZÁKLADY INFORMATIKY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Databáze Tabulky. Vytvoření a návrh nové tabulky Tabulku lze vytvořit: na kartě Vytvořit klikněte ve skupině Tabulky na položku Tabulka. importem dat.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Konceptuální návrh databáze
Databázové modelování
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Databáze teorie.
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Databázové systémy 2 Cvičení č. 5 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
Jak učit databáze v tabulkovém procesoru. Učit vlastně databáze na ZŠ ??? Pro: Práce s velkými objemy dat je jedním z hlavních z hlavních využití PC.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
DATABÁZE.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Databáze MS ACCESS 2010.
Databáze MS ACCESS 2010.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
Úvod do databází zkrácená verze.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Význam relací Typy relací Vytvoření relace Nastavení relace Podtypy relace Referenční integrita.
Databáze MS ACCESS 2010.
Unix a Internet 9. SQL server
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Z3104 Geodatabáze úvod.
Z3104 Geodatabáze úvod.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Přednáška 9 Triggery.
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

Databáze Úvod

Základní pojmy Databázi si lze představit jako soubor dat, který slouží pro popis reálného světa (např. evidence školní knihovny, sklad chemikálií, evidence studentů). Databáze se skládá z jedné nebo více tabulek, bývají navzájem propojeny. Každá tabulka je tvořena jednotlivými řádky = záznamy a sloupci = pole. Tato pole pak obsahují vlastní data, která chceme evidovat. Tomu jaké tabulky (a vazby mezi nimi) tvoří celou databázi se říká struktura databáze

Základní pojmy SLOUPEC/POLE Osobní číslo Jméno Rodné číslo Lokace 1034 Novák Jakub 561220/0235 Brno 1021 Hajda Daniel 670711/6789 Praha 1023 Holíková Alena 715114/4523 Ostrava ŘÁDEK / ZÁZNAM TABULKA Pole - mohou být různého druhu (text, číslo, datum, ano/ne, automatické číslo…)

Základní pojmy Entita je prvek reálného světa (např. člověk, stroj, vyučovaný předmět, město), který je popsán svými charakteristikami (vlastnostmi). Ty se většinou považují za atribut (např. jméno, příjmení, stav, plat, hmotnost). Dalším důležitým pojmem je vazba mezi entitami. Jednotlivé entity odpovídající prvkům z reálného světa, mají mezi sebou určitý vztah.

Vazby mezi entitami Např. každý člověk má právě jedny osobní údaje vedené na magistrátě, na oddělení občanských průkazů. To hovoříme o vazbě typu 1:1. Dalším typem je vazba 1:N, jíž bude odpovídat např. skutečnost, že jeden člověk může vlastnit více kreditních karet (ale jedna kreditní karta může být vlastněna pouze jedním člověkem). Posledním typem vazby je M:N. Zde není žádné omezení, příkladem by mohla být situace, že student na vysoké škole si může zapsat několik různých předmětů (ale jeden předmět může být zároveň zapsán více studenty).

Relační databáze Většina dnešních databází je tzv. relačních, což znamená, že jednotlivé tabulky databáze jsou mezi sebou propojeny přes určitá pole stejného typu (propojujeme sloupec typu datum s jiným sloupcem typu datu). Relace (propojení) tabulek zpřehledňuje databázi, zabraňuje vícenásobnému zadávání stejných údajů a zvyšuje rychlost práce. Je důležité rozdělit data do přiměřeného množství tabulek – ani mnoho, ani málo. Měli byste se ujistit, že např. nějaké datum se v databázi nevyskytuje na více místech (když se změní, museli byste je měnit ve všech tabulkách).

Další pojmy Hodnotou většinou rozumíme uživatelská data. Každý sloupec v tabulce má svůj datový typ (např. celé číslo, řetězec, datum, logická hodnota, apod.). Primární klíč je pole nebo kombinace polí, jednoznačně identifikující každý záznam v databázové tabulce. Žádné pole, které je součástí primárního klíče, nesmí obsahovat hodnotu NULL. Každá tabulka má mít definovaný právě jeden primární klíč (entitní integrita). Primární klíč má dvě základní vlastnosti: jedinečnost v rámci tabulky a nenulovou hodnotu.

Další pojmy Seřazení záznamů – seřazení nám umožní setřídit všechny záznamy námi zadaným způsobem. Musíme vždy určit, podle kterého pole budou záznamy tříděny. Filtr je stanovení určité podmínky pro zobrazení záznamů. V tabulce uvidíme pouze záznamy vyhovující zadané podmínce. Filtr a seřazení lze navzájem kombinovat. Můžete zadat, že chcete seřadit zaměstnance podle pole Osobní číslo a vidět chcete pouze zaměstnance s evidenčním číslem větším než 1021.

Způsoby zobrazení dat v databázích Zobrazení formou tabulky: Slouží k okamžitému a rychlému přehledu o všech záznamech ve struktuře tabulky. Zobrazení formou formuláře: Slouží ke klidnému vyplnění (prohlédnutí, editaci) jednoho záznamu tabulky. Zobrazení formou sestavy: Sestavy slouží pro tisk databáze na tiskárně

Význam nasazení a databází Přístup k údajům uloženým v databázi obstarává program, kterému se říká SŘBD – Systém Řízení Báze Dat. Mezi SŘBD patří takové programy jako Oracle, Microsoft SQL Server, Sybase, Informix, MySQL, Microsoft Access,…. Jedná se o poměrně drahé programy. Mezi freewarové produkty patří např.: MySQL

SQL – Structured Query Language Strukturovaný dotazovací jazyk – umožňuje zadat zcela libovolný dotaz (nejjednodušší aplikace neumožňují tvorbu vlastních dotazů – mají je předdefinované). Tento jazyk je velmi rozšířen ve všech databázových aplikacích. SQL jazyk je výkonný dotazovací nástroj znalého uživatele databázové aplikace k „dolování“ dat v databázi obsažených.  

SQL – příkazy pro manipulaci s daty SELECT – vybírá data z databáze, umožňuje výběr podmnožiny a řazení dat. INSERT – vkládá do databáze nová data. UPDATE – mění data v databázi (editace). DELETE – odstraňuje data (záznamy) z databáze. EXPLAIN PLAN FOR – speciální příkaz, který zobrazuje postup zpracování SQL příkazu. Pomáhá uživateli optimalizovat příkazy tak, aby byly rychlejší.  

SQL – příkazy pro definici dat CREATE – vytváření nových objektů. ALTER – změny existujících objektů. DROP – odstraňování objektů.

SQL – příkazy pro řízení dat GRANT – příkaz pro přidělení oprávnění uživateli k určitým objektům. REVOKE – příkaz pro odnětí práv uživateli. BEGIN – zahájení transakce. COMMIT – potvrzení transakce. ROLLBACK – zrušení transakce, návrat do původního stavu.