Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Správní právo Pojem správního práva.
Obecná část rozpočtového práva III
Neziskové organizace a jejich vztah k veřejným rozpočtům v ČR
Nástroje územního plánování
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Činnost veřejné správy. Nejčastější členění činnosti s bezprostředními právními důsledky X činnosti organizační činnosti s bezprostředními právními důsledky.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Obecně prospěšné společnosti Státní neziskové organizace.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Nestátní neziskové organizace.
Mechanismus zabezpečování veřejných služeb
Subjekty obchodního práva
Rozpočty územních samosprávných celků
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Vládní neziskové organizace
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Nadační subjekty, církevní právnické osoby, organizační složky a příspěvkové organizace.
Státní správa.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Zák. č. 250/2000 Sb..  Tento zákon je rozdělen do 5ti částí  Upravuje tvorbu, postavení, obsah a funkce rozpočtů územních samosprávných celků, jimiž.
Státní organizace.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Nabývání majetku obcemi a kraji
JUDr. Jaroslav Stránský
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Územní samospráva Obce
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Veřejná správa ve školství
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR, o.s. Ing. Jaromír Zajíček, MPA Ing. Jaromír Zajíček, MPA vedoucí úřadu Magistrátu města Děčín a předseda.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Územní samospráva a její organizace
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Výchova k občanství 9.ročník
Obsah veřejných rozpočtů III
Další vnitrostátní předpisy
Subjekty obchodněprávních vztahů
Obecná část rozpočtového práva III
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
Místní rozpočtové jednotky
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů

Právní úprava právní úprava je mezerovitá, schází (na rozdíl od majetku státu) obecný předpis relevantní normy jsou obsaženy ve 3 zákonech zákon č. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znění zákon č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, v platném znění (malá rozpočtová pravidla)

Úvodem lze rozlišit 3 způsoby výkonu majetkových práv obce/kraje přímý (bezprostřední): majetková práva jsou vykonávána orgány obce/kraje jménem a na účet obce/kraje organizačně zprostředkovaný: majetková práva jsou vykonávána organizačními složkami obce/kraje jak zařízeními bez právní subjektivity právně zprostředkovaný: majetková práva jsou vykonávána příspěvkovými organizacemi obce/ kraje jako svébytnými právními subjekty, a to jejich jménem a na jejich účet

Organizační složky obcí/krajů relativní novinka v právním řádu OZř a KZř jim věnují jen okrajovou pozornost - § 35a OZř/§ 14 odst. 3 – možnost zřizovat organizační složky pro výkon samostatné působnosti podrobnosti stanovuje RPÚR - § 24 a násl.

Organizační složky obcí/krajů - pokračování organizační složky obce/kraje vstupují do 3 druhů vztahů klasických vnějších majetkoprávních vztahů – s FO a PO mimo danou obec/kraj specifických vnějších majetkoprávních vztahů – se subjekty, které vlastním jménem vykonávají majetková práva dané obce/kraje specifických vnitřních majetkových vztahů – k jiným organizačním složkám téže obce/kraje vznik, změn a zánik vztahů 1. a 2. jsou vázány na běžné soukromoprávní smluvní typy vztahy 3. nejsou zákonem upraveny

Organizační složky obcí/krajů - pokračování nejsou účetními jednotkami vznik vázán na rozhodnutí zastupitelstva (§ 24 odst. 1 RPÚR, § 84 odst. 2 písm. d) OZř, § 35 odst. 2 písm. j) KZř) mají být zřizovány pro činnosti, které nevyžadují velký počet zaměstnanců nepotřebují složité a rozsáhlé strojní nebo jiné technické vybavení nejsou vnitřně odvětvově či jinak organizačně členěné nevstupují do složitých ekonomických nebo právních vztahů (§ 24 odst. 1 RPÚR) zřizovatel povinně vydává zřizovací listinu, stanoveny obsahové náležitosti (§ 26 RPÚR)

Organizační složky obcí/krajů - pokračování jednají jménem obce/kraje pracovníci organizační složky jsou zaměstnanci zřizovatele právní úkony za složku činí vedoucí organizační složky jmenovaný zřizovatelem, radou obce/kraje další zaměstnanci – rozhodující je místo výkonu práce a ustanovení zřizovací listiny právní úprava neřeší překročení oprávnění – zřejmě bude nutné aplikovat předpisy obecné občanskoprávní úpravy

Příspěvkové organizace obcí/krajů OZř a KZř je zmiňují jen okrajově podrobnější úpravu přináší RPÚR obce/kraje mohou zřizovat příspěvkové organizace (§ 27 odst. 1 RPÚR)

Příspěvkové organizace obcí/krajů - pokračování charakteristika právnické osoby, jednají vlastním jménem vlastnická nezpůsobilost – nemají vlastní majetek, pouze mají ve „správě“ vymezený majetek zřizovatele, někdy zpochybňováno – údajně mohou vlastnit, schizofrenie Ministerstva financí jsou účetními jednotkami zřizují se pro činnosti které jsou zpravidla neziskové a jejichž rozsah, struktura a složitost vyžadují samostatnou právní subjektivitu (§ 27 odst. 1 RPÚR)

Příspěvkové organizace obcí/krajů - pokračování vstupují do 2 druhů právních vztahů klasických vnějších majetkoprávních vztahů – s FO a PO mimo danou obec/kraj specifických vnějších majetkoprávních vztahů – s dalšími subjektu, které vykonávají majetková práva téže obce/kraje s danou obcí/krajem s jinými příspěvkovými organizacemi téže obce/kraje

Příspěvkové organizace obcí/krajů - pokračování vznik vázán na rozhodnutí zastupitelstva obce/kraje (§ 84 odst. 2 písm. d) OZř, § 35 odst. 2 písm. j) KZř) zřizovatel povinně vydává zřizovací listinu, stanoveny obsahové náležitosti (§ 27 RPÚR) údaje ze zřizovací listiny se zveřejňují v Ústředním věstníku České republiky příspěvková organizace se zapisuje do obchodního rejstříku, návrh na zápis podává zřizovatel

Příspěvkové organizace obcí/krajů - pokračování jménem příspěvkové organizace jedná statutární orgán – vedoucí další zaměstnanci pokud to stanoví vnitřní předpisy organizace pokud je to obvyklé vzhledem k jejich pracovními zařazení zmocněnec

Svazky obcí právnické osoby, sdružení obcí z majetkoprávního hlediska představují smíšený typ – hospodaří s majetkem obcí, který do něj obce ze svého majetku vložily může získávat majetek vlastní činností jsou účetní jednotkou k vytvoření je nutné uzavřít smlouvu, povinnou přílohou svou stanovy

Svazky obcí - pokračování právní subjektivitu nabývají zápisem do registru sdružení vedeného krajským úřadem zanikají výmazem, požaduje se likvidace

Městské části/obvody aktuální u územně členěných statutárních měst a hlavního města Prahy nemají právní subjektivitu, výjimka – městské části hlavního města Prahy právní subjektivitu mají zřizovány obecně závaznou vyhláškou zastupitelstva - statutem

Městské části/obvody - pokračování z hlediska hospodaření s majetkem města jsou klíčové tyto otázky povinně upravené statutem zdroje peněžních příjmů a výdaje městských částí/obvodů vymezení majetku města, který se jim svěřuje do správy rozsah oprávnění při nakládání s majetkem

Městské části/obvody - pokračování zákon nestanovuje, který orgán městské části/obvodu bude oprávněn o jednotlivých majetkoprávních úkonech rozhodovat – analogie? majetek, který byl městským částem/obvodům svěřen, jim může být odňat pouze v taxativně stanovených případech – za účelem, pro který lze majetek vyvlastnit podle zvláštního právního předpisu se souhlasem městského části/obvodu jestliže městský část/obvod při nakládání porušuje právní předpisy o odnětí vždy rozhoduje zastupitelstvo rozsah působnosti (práv při nakládání s majetkem) městských částí/obvodů lze měnit bez omezení