Označení DUM Fi- DUM Autor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Základní směry ve výživě
Název Stravovací zvyklosti
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Alternativní způsoby stravování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
Obrázky: zdroje Snímek 4 - cbkladno
Autor: Mgr. Kamila Dědáková Zpracováno: Ročník (obor) tercie, sexta, 2. A K/81, K/41, Gymnázium Tematická oblast Regionální geografie.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_ 32_INOVACE_HV.33 Vzdělávací oblast-obor-tém. okruh Umění a kultura, člověk a zdraví Hudební výchova – populární hudba Název materiáluPoznej kytaristy.
AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Očekávaný přínos Tematická oblastOperace s reálnými čísly Téma PředmětMatematika RočníkPrvní Obor vzděláváníUčební obory.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_123_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Předmět a očekávaný výstup
Označení DUM Fi- DUM Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Označení DUM Fi- DUM Autor
Označení DUM Fi- DUM Autor
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Předmět a očekávaný výstup
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
Označení DUM Fi- DUM Autor
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Výživové směry Ing. A. Říhová.
VY_ 32_INOVACE_HV.27 Vzdělávací oblast-obor-tém. okruh
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Příjmení a jméno: Stříbná Magda, Mgr.
Předmět a očekávaný výstup
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Předmět a očekávaný výstup
Označení DUM 13 _ 12 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Předmět a očekávaný výstup
MS PowerPoint Příloha - šablony.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Označení DUM Pl - DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Označení DUM 13 _ 16 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_270_Ministáty Evropy - 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název Výživová pyramida
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Označení DUM 13 _ 17 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
VY_32_INOVACE_Čj z 2 Vyjmenovaná slova po Mgr. Jana Michálková Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická 920/7, Příspěvková.
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
Označení DUM Fi- DUM Autor
Označení DUM Fi - DUM Autor
Označení DUM Fi- DUM Autor
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Označení DUM 13 _ 09 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 10 Název.
Potrava
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Označení DUM 22 - 18 - Fi- DUM Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice, 747 28 Předmět a očekávaný výstup Ročník: 8. Datum: 12.12.2012 Předmět: Výchova ke zdraví Tematický celek: Zdravá výživa. Očekávaný výstup: Orientuje se rámcově v alternativních výživových směrech s jejich přednostmi i nedostatky. Dokáže posoudit současné převažující stravovací zvyklosti u nás s ohledem k zásadám zdravé výživy. Vyjádří vlastní názor k problematice zdraví a stravování. Anotace: • Pracovní list pro žáky ke kontrole znalostí. • Motivační křížovka pro žáky. • Prezentace slouží jako podpora k výuce učiva – k lepší komunikaci a pochopení daného tématu. Klíčová slova: Výchova ke zdraví, zdravá výživa, typy stravy.

Zdravá výživa Druhy stravy Výchova ke zdraví Zdravá výživa Druhy stravy

Zdravá výživa obr.1

Výživa člověka Přijímání potravy = návyk – dobrovolný a vědomý proces ovlivněný výchovou. Výživa – probíhá bezděčně obr.3 obr.2

Druhy stravy A) masitá – základ tvoří maso, ryby nadbytek bílkovin a tuků – negativní např. u Eskymáků obr.4

B) smíšeného původu – živočišná i rostlinná strava obr.6 obr.5

hlavní složkou jsou potraviny rostlinného původu C) ovolaktovegetariánská – nejí maso, v malém množství jí vejce a mléčné výrobky hlavní složkou jsou potraviny rostlinného původu (luštěniny, ovoce, zelenina, obilniny, okopaniny) obr.9 obr.7 obr.8

stále je hlavní složkou rostlinná strava D) laktovegetariánská – nejí maso, ale mohou jíst mléko a mléčné výrobky stále je hlavní složkou rostlinná strava obr.13 obr.10 obr.12 obr.11

E) přísně vegetariánská – jen rostlinná strava obr.18 obr.15 obr.16 obr.14 obr.17

Vegan Veganství je druh stravy, filozofie a životní styl, spočívající v odmítnutí konzumace živočišných produktů. S veganstvím je často spojeno odmítání jakéhokoli využívání zvířat k lidskému užitku. Na rozdíl od běžného vegetariánství se veganství zříká konzumace nejen masa, ale i vajec a mléčných výrobků, někdy i medu. Mnoho veganů z přesvědčení také nesouhlasí s rybařením, myslivostí, kožešinovým průmyslem, cirkusy či zoo; důsledné veganství v užším slova smyslu odmítá používání výrobků z kůže, vlny a hedvábí nebo kosmetiky testované na zvířatech či živočišné složky obsahující.

Vitarián vitariánství– jí stejné potraviny jako vegani navíc však jen tepelně neupravené potraviny obr.20 obr.19 obr.21

Autorizace: Obr.1: http://solsikkenssang.files.wordpress.com/2011/02/2011-02-01-sundhed02.jpg obr.2: http://img.cas.sk/img/8/article/1055005_dieta-jedlo-nechutenstvo-obed-crop.jpg obr.3: http://ipravda.sk/res/2012/11/25/thumbs/strava-vyziva-jedlo-brucho-bolest-nevolnost-hnacka-zapcha-clanok.jpg Obr.4:http://www.biotechlearn.org.nz/var/biotechlearn/storage/images/focus_stories/fish_oil_in_functional_food/images/inuit_fishing/175842-2-eng-AU/inuit_fishing_large.jpg Obr.5: http://www.rcinet.ca/patrimoineasiatique/wp-content/uploads/2012/05/2-Indian-food.jpg Obr.6:http://24.media.tumblr.com/tumblr_lno4ly78Vh1qd45ayo1_500.jpg Obr.7:http://everythingwhatwelove.files.wordpress.com/2012/08/dsc04654.jpg Obr.8:http://www.profimedia.cz/fotografie/potravinarske-obili-ruzne-druhy-obilovin-v-krabici/profimedia-0000828263.jpg Obr.9:http://www.slowfood.de/w/gfx/orig/con_tue_b288/mv/huelsenfruechte.jpg Obr.10:http://www.slovenskypacient.sk/custom/files/users/20/mlieko.jpg Obr.11:http://babetko.rodinka.sk/typo3temp/pics/ccd8944373.jpg Obr.12:http://twopeasandtheirpod.com/wp-content/uploads/2009/09/homemade-yogurt.jpg?9d7bd4 Obr.13:http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/wp-content/uploads/2011/03/fruit-and-yogurt-parfait-05.jpg Obr.14:http://content.answcdn.com/main/content/img/wiley/visualfood/_Intro/49972-LegumesMontage.jpg Obr.15:http://housewifeglamour.com/wp-content/uploads/2013/01/prep-vegetables-for-casserole-1024x773.jpg Obr.16:http://www.iheartnaptime.net/wp-content/uploads/2013/01/roasted-winter-vegetables-7-e1358487693365.jpg Obr.17:http://www.panningtheglobe.com/wp-content/uploads/2013/01/Roasted-Vegetables-from-spice-islands-two.jpg Obr.18:http://www.almanac.com/sites/new.almanac.com/files/images/vegetables-on-grill.jpg Obr.19:https://lh3.googleusercontent.com/-tHFNmd0lbiI/UE0Tz2pBfAI/AAAAAAAAH9s/ALTZU_uETMg/s568/3+seasoned+vegetables.jpg Obr.20:http://img.ehowcdn.com/article-new/ehow/images/a02/68/pd/freeze-fresh-vegetables-800x800.jpg Obr.21:http://3.bp.blogspot.com/-yau4F1jIzO8/T4R6cMw4hpI/AAAAAAAAAwE/o5dr7YIF2ZU/s1600/Marinated+asparagus+vegetable+salad+2012-04-08+001.JPG Wikipedie http://cs.wikipedia.org/wiki/Vegan