Problematika zapojování zemí ACP do světové ekonomiky – příspěvek EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

Trendy finančních produktů ČLFA
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Účast ČR na partnerství mezi AKT a Evropským společenstvím – výzvy a příležitosti Dagmar Kubínová zástupkyně ČR v PS Rady pro AKT Stálé zastoupení ČR při.
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Evropská družstevní společnost Prezentace jejích hlavních znaků Enzo PEZZINI Confcooperative Zastoupení v Bruselu.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Mezinárodní integrace
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
XIII. EXPORTNÍ FÓRUM Limitující faktory českého exportu 6. – Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Rozvojová pomoc EU Doc. PhDr. Lenka Adamcová, CSc. Ing. Tereza Němečková, Ph.D. Katedra světové ekonomiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
Rozvojová politika EU Pomoc EU a ČR rozvojovým zemím Evropský dům, Praha 30. listopadu 2011 Ondřej Horký ?
Sankce a omezující opatření
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Mezinárodní finanční instituce
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Zpráva o světových investicích 2006 (UNCTAD) KONFERENCE OSN PRO OBCHOD A ROZVOJ (UNCTAD)
Pojednání o konvergenci….
Ruská federace x WTO a OECD
Celnictví Význam a druhy cel.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Žádná země nevyrábí vše,
Společná obchodní politika EU
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2013.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Etiopie, Keňa Obchodní příležitosti pro české zemědělství a potravinářství Praha, 7. dubna 2016.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Sociální zabezpečení v EU
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Společná obchodní politika
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
EU v ekonomických vztazích
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Mezinárodní ekonomická integrace
Transkript prezentace:

Problematika zapojování zemí ACP do světové ekonomiky – příspěvek EU 27. června 2007 Doc. PhDr. Lenka Adamcová, CSc. Vysoká škola ekonomická v Praze

Země Afriky, Karibiku a Pacifiku (ACP) Smlouva Yaoundé (18 zemí EAMA) Smlouva Lomé I (46 zemí ACP) Smlouva Lomé III (66 zemí ACP) Revidovaná smlouva Lomé IV Revidovaná smlouva z Cotonou 1964 1975 1985 1995 Partnerství (2000 – 2020) 2005 1. etapa přidružení (1957-1974) 2. etapa přidružení (1975-1999) 1957 1969 1980 1990 2000 Smlouva o EHS (18 zámořských a výsostných území) Smlouva Yaoundé II (18 zemí EAMA) Smlouva Arusha II (3 země V Afriky) Smlouva Lomé II (58 zemí ACP) Smlouva Lomé IV (66 zemí ACP) Smlouva z Cotonou (79 zemí ACP) Africké země ACP Pacifické země ACP Karibské země ACP

Zapojování zemí ACP do světového obchodu v letech 1980 – 2005 (v %) Podíl ACP na světových dovozech a na dovozech EU (v %) Podíl ACP na světových vývozech a na vývozech EU (v %) % % Pramen: DG Trade: <http://ec.europa.eu/comm/trade/issues/bilateral/data.htm> Země ACP vykazují dlouhodobě nízký podíl na zapojení do světového obchodu (kolem 2 %). Země ACP jsou dlouhodobě jedinou skupinou rozvojových zemí, jejíž podíl na zahraničním obchodě EU relativně klesá.

Roste podíl RZ na světovém obchodu, zejména zásluhou Asie Zapojování rozvojových zemí do světového obchodu v letech 1970 – 2003 (v %) Roste podíl RZ na světovém obchodu, zejména zásluhou Asie Podíl rozvinutých a rozvojových zemí na světovém exportu v letech 1970 – 2003 (v %) % Změna hodnoty vývozu jednotlivých rozvojových regionů mezi lety 1990 a 2004 (v mil USD) Podíl Číny a ANIZ na celkovém vývozu Asie v roce 2004 (v %) % Pramen: UNCTAD: Trade and Development Report 2005, str. 133- 134., UNCTAD Handbook of Statistics 2005, str. 2 – 8.

Zapojování rozvojových zemí do světového obchodu v letech 1970 – 2003 ( v %) Snižuje se závislost rozvojových zemí na vývozu do rozvinutých zemí, roste obchod mezi rozvojovými zeměmi (Jih – Jih) Teritoriální struktura exportu rozvojových zemí v letech 1965, 1985 a 2003 (v %) Podíl intraregionálního vývozu na vývozu v rámci Jih-Jih (v %) 25 % 43 % % % Pramen: UNCTAD: Trade and Development Report 2005, str. 133- 134 a 140.

Zapojování rozvojových zemí do světového obchodu v letech 1970 – 2003 ( v %) Obchod mezi rozvojovými zeměmi roste v primárních surovinách i v hotových výrobcích Teritoriální struktura exportu hotových výrobků z rozvojových zemí (v %) Teritoriální struktura exportu primárních surovin z rozvojových zemí (v %) % % 44,2 % 33,7 % 40,8 % 18,2 % Pramen: UNCTAD: Trade and Development Report 2005, str. 133- 134.

Cíle rozvojové politiky EU ve vztahu k ACP Římské dohody – přispět k hospodářskému a sociálnímu rozvoji přidružených zemí a vytvořit užší hospodářské vztahy mezi nimi a Společenstvím Lomé III – podpora ekonomického, kulturního a sociálního rozvoje zemí ACP Cotonou - snížení a dlouhodobě vymýcení chudoby v souladu s cíli trvale udržitelného rozvoje a urychleného začleňování zemí ACP do světové ekonomiky

Nástroje na podporu zapojování zemí ACP do světové ekonomiky Nereciproční obchodní režim od roku 1975 Nástroj pro zajištění stabilizace exportních příjmů (STABEX) – čerpání klesl-li příjem z exportu vybrané komodity (Lomé IV celkem 47 komodit) o více jak 5 % v porovnání s předchozím rokem Nástroj na podporu těžby vybraných nerostných surovin (SYSMIN) – čerpání klesl-li příjem z exportu nerostné suroviny o více jak 10 % ve srovnání s předchozím rokem, komodita musela tvořit min 15 % exportu země Zvláštní protokoly o vývozu cukru, rumu, banánů a hovězího masa – garantovaný objem vývozu určité komodity na trh ES Další - finanční podpora rozvoje regionální ekonomické integrace, rozvoje malého a středního podnikání, technická podpora (vznik odborných center), atd. Finanční podpora čerpána převážně z Evropského rozvojového fondu

Dohody o ekonomickém partnerství (EPA) Dohoda z Cotonou – Dohoda o partnerství mezi zeměmi EU a ACP (2000) - principy dohody: rovnost mezi partnery, účast na partnerství, ústřední úloha dialogu, diferenciace - pilíře dohody: politický dialog, rozvojové strategie, hospodářská a obchodní spolupráce, finanční spolupráce Přechodné období pro vyjednání dohod o ekonomickém partnerství je stanoveno do 31.12.2007. Do té doby musejí být uzavřena jednání o dohodách mezi Evropskou komisí a 6 regionálními uskupeními v rámci zemí ACP. Čl. 34 dohody z Cotonou : Cílem hospodářské a obchodní spolupráce je hladká a postupná integrace zemí ACP do světové ekonomiky. Cílem je pomoci zemím ACP podporovat udržitelný rozvoj a odstraňovat chudobu. Dohody o ekonomickém partnerství by měly zemím ACP napomoci čelit výzvám globalizace a adaptovat se progresivně na nové podmínky mezinárodního obchodu. Vyjednání těchto nových dohod vyžaduje přechodné období. Státy označené kurzívou patří mezi nejméně rozvinuté země

Otázky spojené s EPA ? Pokud se do 31.12.2007 nestihnou EPA schválit, co bude následovat? Prodlouží se výjimka v rámci WTO? Zavede se jiný přechodný režim? A jaký? Jaký vliv budou mít EPA na regionální ekonomickou integraci v zemích ACP, zejména v subsaharské Africe? Jak se do těchto procesů zapojí LDC, které se rozhodnou setrvat v rámci obchodního režimu EBA? Jaké sociálně ekonomické dopady bude mít liberalizace zahraničního obchodu s ekonomicky silnějším partnerem na země ACP? Jakou roli bude v rámci EPA hrát rozvojová pomoc (trade-related assistance)? Zavede se v rámci EDF nový nástroj na podporu EPA? V roce 2007 vyjde celoevropská strategie s názvem A JOINT EU AID FOR TRADE STRATEGY

Děkuji za Vaši pozornost.