 Kalkulátor  Slouží k tvorbě tabulek, sestav, grafů i pro náročné výpočty z oblasti matematiky, statistiky, financí apod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulkové procesory (MS Excel)
Advertisements

Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
X EXEL.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Informační technologie 2 Informační technologie Jarní semestr 2005.
Školení počítače Excel
TABULKOVÉ PROCESORY.
Pro Nekonečno – RC Palouček
IT Začátečníci Modul 4 MS EXCEL.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-funkce, adresy Typ: DUM.
Tabulkový procesor MS EXCEL I. ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
 K čemu slouží: Sečte všechna čísla v oblasti buněk. Sečtou se čísla, logické hodnoty a čísla zapsaná v textové podobě přímo do seznamu argumentů funkce.
Funkce v Excelu.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
TABULKOVÉ PROCESORY maturitní otázka: 16.
Excel – editace ( formát ) buněk
Absolutní odkaz  Někdy při kopírování vzorců potřebujeme, aby se některé odkazy neměnily.  K takovému účelu slouží absolutní odkazy, které mají podle.
Dnes učím já....
Základní zásady pro výpočty v buňce 1)Každý vzorec musí začínat znakem „rovná se“ =. 2)Pokud znak nenapíšeme, program nic nespočítá. 3)Zápis vzorce nesmí.
DalšíPředchozíTÉMA: M. K a d l e c o v á M. K a d l e c o v á.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_17.
Tabulkový procesor MS EXCEL II. VZORCE A FUNKCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v.
Buňka Základem tabulky je buňka (cell).
Tabulkové kalkulátory
MS Office Excel 2007 Bc. Jan Podloučka.
Tabulkový program MS Office Excel , SB 305, – h
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
POUŽIVÁNÍ FUNKCÍ V EXCELU DOMÁCÍ ÚKOL - KURZ PRÁCE S POČÍTAČI „POKROČILÍ“ NA TÉMA FUNKCE V EXCELU Vypracoval: Petr Šimek
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová II. Vzorce v Excelu Tipy pro práci s Wordem.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Obsah: Výpočty Vzorce, Funkce
Psaní do buňky Klikneme na buňku → označí se → → můžeme začít do buňky psát.
Úvod Excel – tabulkový procesor. Řádek vzorců – zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Označená aktivní buňka Pozice aktivní buňky.
Výpočty v Excelu Vzorce.
Podmíněné příkazy jednoduché bVbVbVbVytvořené jednoduché tabulky bJbJbJbJednoduché opravy údajů bPbPbPbPodmíněné zadávání údajů.
Tabulky v Microsoft Excel Vypracovala: Mgr. Drahoslava Drábková Dne: ICT2/1/3/15.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 2.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
Maturitní okruh 16: TABULKOVÝ PROCESOR
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_12.
Funkce v Excelu.
MS EXCEL Charakteristika
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Tabulkový procesor Použití nejběžnějších funkcí v Excelu, datové funkce, funkce uvnitř funkcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Adresování. Proč adresovat Při změně dat Excel přepočítá všechny výpočty, kde se změněné buňky objevily Kopírování vzorců – Usnadnění výpočtů kde se vzorec.
Informatika – Práce se vzorci. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:INFORMATIKA Ročník:7. Tematický okruh:Seznámení s programem MS Excel Název učiva:Návod na používání programu MS Excel Prezentace.
Název školy:Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:VY_32_INOVACE_NAV2-4.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
MS Excel – Absolutní odkaz
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Inf Tabulkový procesor
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
MS Excel – Relativní odkaz
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Transkript prezentace:

 Kalkulátor  Slouží k tvorbě tabulek, sestav, grafů i pro náročné výpočty z oblasti matematiky, statistiky, financí apod

 Sešit – tabulka, která zastupuje soubor; obsahuje listy  List – dříve 1, v současnosti sešit obsahuje více listů (např. List1,…)  Sloupce – onačeny velkými písmeny  Řádky - označeny číslicemi  Buňka – přesná poloha „čtverečku“ v tabulce (např. B2,A10)

Sešit s jednotlivými listy (listy lze i přidávat) Sloupce Řádky Buňka – v této tabulce označena jako B2

 Oblast buněk (A1:C6)  Používá se např. při zadávání hodnot pro graf apod.  Označuje se pouhým tažením myši

 Aktivní buňka do které můžeme zapisovat je ohraničena silnou čarou  Hodnoty, které lze do buněk zapisovat  Číslo  Text  Datum  Výrazy

 V buňce, ve které chceme využít funkcí začínáme rovnítkem (=)  Výrazy jsou jednoduchými aplikacemi  Např. na obrázku

 Funkce jsou už definovanými výrazy  Př. =SUMA(B1:B5)  1) vložit funkci v záložce Vzorce)

Označíme hodnoty (argumenty), na které chceme použít tuto funkci

 Výsledek je stejný, jen postup je jednodušší s popis je jiný

 SUMA  PRŮMĚR  ZAOKROUHLIT(buňka,počet des.míst)  PLATBA(úroková sazba/12-počet měsíců;délka splatnosti v měsících;výše splátky)  Logická funkce – podmínka KDYŽ  Při změně hodnoty v buňce se celý vzorec automaticky přepočítá

 Používá se $  Používá se při kopírování vzorce, pokud chceme aby jedna (nebo více) hodnot zůstávala pořád stejná  Např. hodnota B3 se nezmění

1. Funkce 2. násobení nebo dělení 3. sčítání a odčítaní

 absolutní adresa  je odkaz směřující stále na stejné buňky, neprovádí se automatické změny  zadává se uvedení znaku $ v adrese buňky, (možné zadat stiskem klávesy F4)  relativní adresa  je odkaz přizpůsobující se své pozici

 Vytváří se z hodnot uvedených v tabulce  Př. Reálná naměřená teplota ve Šternberku od do  Napíšeme hodnoty, které chceme mít v grafu uvedeny -> datum + naměřená teplota  V záložce Vložení si vybereme graf, který se nám zamlouvá (např. spojnicový, sloupcový)  Otevře se bílé okno a my musíme vybrat oblast dat, které tam chceme vložit -> v horní nabídce Vybrat data

 Vybereme naměřené hodnoty a hned se nám v tabulce objeví graf

 Na ose y se zobrazují naměřené hodnoty, na ose x jsou čísla, na kterých se odpovídající hodnota nachází v tabulce  Pokud to chceme změnit, otevřeme opět Vybrat data a v pravé části tabulky Popisky vodorovné osy dáme Upravit  Jako oblast dat zadáme datum naměřených hodnot  Stejným postupem upravíme i název Řada 1

 Michal Holúbek