Postoje obyvatelstva k demokracii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Současné formy demokracie ve světě
Tři politické ekonomie sociálního státu
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
Sociální politika a Welfare State
Metodologie historického výzkumu volného času
Politologie jako věda Politika moc
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Česká republika Demokratický stát.
Problémy poválečného světa
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Osvícenství.
Chudoba, socioekonomická nerovnost a demokracie
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Problémy demokratického vládnutí
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Základní otázky demokracie
Teorie státu - pokračování
Globalizace z různých úhlů dopadu
Marketingové prostředí
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
Mediální systém jeden ze subsystémů sociálního systému (soustava elementů n. subsystémů, institucí a jednotek v sociálních rolích) Slovník. Med kom., s.
POLITOLOGIE TEST 12.
Průřezová témata.
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
VY_32_INOVACE_51_20 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Odpovědnost Accountability Problémy demokratického vládnutí.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Chudoba, socioekonomická nerovnost a demokracie Problémy demokratického vládnutí.
Německá historická škola
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Mgr. Magdaléna Šťovíčková Jantulová
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Politický systém Rakouska
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Název politologie je složen z následujících slov:
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Problémy demokratického vládnutí
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Deinstitucionalizace: co naznačuje mezinárodní výzkum?
Státověda.
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Stát Definice, funkce, typy.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Britské impérium – Britské impérium – 1922.
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Globalizace z různých úhlů dopadu
Škola základ občanského života
Transkript prezentace:

Postoje obyvatelstva k demokracii Problémy demokratického vládnutí

Postoje obyvatelstva a demokratická tranzice Teorie tranzice – vliv obyvatelstva na tranzici bývá ve výzkumech upozaďován. Koncentrace na strukturální podmínky tranzice (společenské podmínky – např. ekonomický rozvoj, míra vzdělanosti apod.) Nebo koncentrace na průběh tranzice (rychlost změn, aktéři, typ přechodu – i zde důraz na politické elity, výzkum role občanů je okrajový) Role občanů a jejich postojů hraje větší roli u výzkumu konsolidace demokracie – zásadní vliv na udržení demokracie Dle části odborníků (např. Ch. Welzel) mají postoje občanů k demokracii zásadní vliv na demokratizaci Vysvětlení, proč se daná země demokratizuje, proč dochází k iniciování tranzice.

TEORETICKÝ RÁMEC Výzkum zaměřující se na postoje obyvatelstva vychází z přesvědčení, že ustavený politický režim odráží hodnoty obyvatel země. Filozofická tradice: Aristoteles Charles Louis de Montesquieu (politický režim je odrazem převládající mentality obyvatel) Alexis de Tocqueville (demokracie v Americe je odrazem liberálních hodnot obyvatel) Demokracie stěží fungují bez přesvědčených demokratů – slabé a nestabilní (př. Výmarská republika)

TEORETICKÝ RÁMEC V 2. pol. 20. století byly klíčové výzkumy uskutečněné v 50. a 60. letech Harold Lasswell – ustavení demokratického režimu a jeho přežití závisí na hodnotách veřejnosti Seymour Martin Lipset – modernizační teorie, modernizace mění hodnoty a postoje občanů, a to směrem k přijímání principů demokracie Gabriel Almond a Sidney Verba (dílo Civic Culture: Political Attitudes and Democracy in Five Nations) Výzkum pěti zemí (USA, VB, Německo, Itálie a Mexiko) Jaký vliv mají politické postoje na etablování a udržení demokracie. Proč se někde demokratický režim ustavil a pak zhroutil? Proč se jinde demokratický režim nerozvinul? Proč se naopak demokracie jinde udržela? Vymezení pojmu občanská kultura – hodnoty, postoje občanů k politickému režimu, jejich politické chování

TEORETICKÝ RÁMEC Vymezení tří typů občanských kultur: Parochiální – odpovídá tradiční společnosti, nerozvinuté politické instituce, lidé vedou nepolitický život Poddanský – politické instituce existují, ale občané se jich nemohou svobodně účastnit, odpovídá autoritářské/totalitní společnosti Participační – lidé se mohou svobodně účastnit politického života, vytváří se vhodné podmínky pro ustavení demokracie V realitě dochází k mísení prvků těchto základních typů Demokracie – mix všech typů, převládá participační typ (participace má své limity), je zde přítomný i respekt k institucím (poddanská) a lidé mají i svůj nepolitický život (parochiální)

TEORETICKÝ ZÁKLAD Kongruenční teze: Kongruence = shoda, soulad Almond, Verba - typ občanské kultury odpovídá politickému zřízení (např. pád demokracie v Německu odpovídá tomu, že občané zastávali převážně nedemokratické hodnoty) Harry Eckstein Politický režim je stabilní, pokud odpovídá převládajícím hodnotám zastávaným společností – platí pro autoritářské i demokratické Vymezení vůči institucionalismu a institucionálnímu inženýrství (instituce ovlivňují společnost), upozadění vlivu občanské kultury na instituce Dle kongruenční teze instituce jsou v souladu/odpovídají společenským hodnotám

Postoje občanů a demokratizace Pouhá preference demokracie nestačí proto, aby se země demokratizovala Povrchní preference – dnes je společensky konformní preferovat demokracii Instrumentální – od demokracie se očekává zisk (ekonomický rozvoj, lepší sociální situace, lepší bezpečnostní situace) Povrchní a instrumentální preference nestačí pro demokratizaci, protože lidé nepreferují základní demokratické hodnoty (svoboda, rovnost) Demokratizace je pravděpodobná tam, kde jsou preferovány demokratické hodnoty Demokracie je nejpreferovanější formou vlády na světě, ale existují významné rozdíly mezi zeměmi v postojích k základním hodnotám demokracie

Postoje občanů a demokratizace Obecně lidé preferují svobodu, ale nemusí to být pro ně hlavní priorita. Priority občanů odráží jejich socioekonomickou situaci (základní potřeby) Tam, kde je prioritou samotné lidské přežití (materiální, fyzické), je preference svobody na spodním žebříčku hodnot Čím se lidé mají lépe, tím se posunuje preference svobody výše na žebříčku priorit Vliv na tento posun má i rostoucí míra vzdělanosti obyvatel, informační technologie a propojení s okolním světem Závěr: Modernizace může změnit postoje obyvatel k režimu a demokratizovat ho (Inglehart, Welzel) = tzv. přístup mezigeneračních hodnotových změn

Postoje občanů a demokratizace Modernizace má příznivý dopad na přijetí pro-demokratických hodnot ve společnosti 3. demokratizační vlna vysvětlována jako kongruence mezi preferencí demokracie ze strany obyvatelstva a reálnou úrovní demokracie (politické instituce)

Postoje občanů a demokratizace World Value Survey Výzkum hodnot obyvatel ve světě Změny přístupu k života, kulturní změny ve světě Využití pro výzkum vztahu hodnot občanů k jiným proměnným Např. vztah mezi hodnotami a ekonomickým rozvojem, vztah mezi hodnotami a demokratickými institucemi 2 dimenze tradiční vs. sekulární hodnoty (autorita, role rodiny, postoj k rozvodům, potratům, homosexuálům apod.) hodnoty přežití vs. emancipační hodnoty (materiální hodnoty vs. svoboda, rovnost, participace)

Role náboženství Neexistuje jednoznačný závěr První přístup: míra religiosity obyvatelstva má vliv na demokratizaci (kulturní podmínka demokracie) Islám vs. protestantismus Druhý přístup: vliv náboženství je omezený – pokud je obecně preference pro demokratické hodnoty ve společnosti nízká, náboženství v tom nehraje zásadní roli (např. preference přežití) Protestantské země jsou bohaté, mají odlišné preference od zemí chudých Vliv mají socioekonomické podmínky, náboženství je podružné Ale náboženství může ovlivnit jiné faktory ovlivňující postoj k demokracii (postoj ke vzdělávání, rovnost žen a mužů apod.)