Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji za 1. pololetí 2013 Porada vedoucích pracovníků regionálních oddělení pověřených knihoven Jihomoravského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunitní knihovna v Břevništi
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
MEZIKNIHOVNÍ VÝPŮJČNÍ SLUŽBA V OKRESE ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Mgr. Libuše Foberová Pardubice 15. – 16. dubna 2003 KNIHOVNA MATĚJE JOSEFA SYCHRY VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Regionální funkce knihoven, Pardubice, Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
Regionální funkce knihoven v Jihočeském kraji Lidmila Švíková.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
KNIHOVNY soutěže Vesnice roku Do soutěže bylo přihlášeno 19 obcí, všechny zřizovaly knihovnu Hodnocení proběhlo od Komise měla 10.
Obecní knihovna ve Štítině. Statistická data k čtenářů, z toho 22 dětí do 15 let Vypůjčeno knih, beletrie pro dospělé 1 106, dospělá.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Veřejné knihovny v regionu Blansko a Boskovice – proměny a srovnání Setkání starostů a knihovníků okresu Blansko
Webové stránky v knihovnách Jihomoravského kraje 2012 Porada vedoucích pracovníků regionálních oddělení pověřených knihoven JMK Moravská zemská knihovna.
Doplňování KF v číslech aneb Několik údajů k zamyšlení Akviziční seminář Havlíčkův Brod,
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje za rok 2011 Analýza standardu VKIS v JMK – srovnání vývoje let 2007, 2009.
PREZENTACE akcí MC KAŠPÁRKOV o.s., podpořených v roce 2012 městem Rosice Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
KNIHOVNA JEVIŠOVICE
M ÍSTNÍ KNIHOVNA P ASOHLÁVKY Knihovnice Alena Kratochvílová
Právní aspekty rozvoje veřejných knihovnických a informačních služeb v knihovnách Jihomoravského kraje VII. setkání starostů a místostarostů Jihomoravského.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Pravidla pro zajištění regionálních funkcí v Pardubickém kraji Seminář RF – Pardubice.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Základní dokumenty knihovny Zřizovatel knihovny: právní subjekt – obec – schvaluje zastupitelstvo jako organizační složku obce nebo je knihovna součástí.
MOTTO: „Chceme propojený, spolupracující, životaschopný region, který poskytuje jeho obyvatelům i návštěvníkům příležitost ke kvalitnímu a spokojenému.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
 asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na.
Zajištění regionálních funkcí formou objednávky knihovnických služeb PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše se sídlem ve Zlíně.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Regionální knihovní systém Region Jindřichův Hradec.
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Pobočka Knihovny Jiřího Mahena v Brně-Černovicích, Charbulova 38 Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Sekce veřejných knihoven SKIP Částečně úplná zpráva o činnosti sekce v roce 2013 Gabriela Jarkulišová.
Webové stránky v roce 2010 Region Pověřená knihovna Profesionální knihovny Neprofesionální knihovny Blansko 1 (1) 6 (6) 17 (49) Boskovice 1 (1) 4 (4) 21.
POČET OBSLUHOVANÝCH KNIHOVEN POČET METODIKŮ 25,78 (PK: 23,18) 25,46 (PK: 22,06) 24,53 (PK 21,53) Počet metodických návštěv 936 (1,35;
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Regionální funkce v Jihomoravském kraji 2005 – 2015 Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Zdravotnictví v Regionálním operačním programu Jihovýchod Ing. Erika Šteflová Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
Pět let RF v číslech úspěchy, rozpaky, hledání
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
PORADA RF Holasovice
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Plán – harmonogram realizace cílů
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
V. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji za 1. pololetí 2013 Porada vedoucích pracovníků regionálních oddělení pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Jiřího Mahena v Brně – pobočka Maloměřice

Postavení knihoven v obcích „...stále více starostů si uvědomuje, že také knihovny potřebují podporu radnic, pokud mají být důstojnou součástí reprezentace celé obce.“

Financování regionálních funkcí v roce 2013 Stejná výše dotace jako v roce , ,- Kč Dvě splátky ve stejné výši Smlouva o poskytnutí dotace z rozpočtu Jihomoravského kraje na zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven v roce 2013 Účetní doklady prokazující použití dotace musí být viditelně označeny uvedením textu: hrazeno z dotace JMK ve výši....Kč“. Text bude uveden na originálech účetních dokladů. Dohoda o zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven v Jihomoravském kraji v roce 2013 Smlouva o použití přidělených prostředků pro zabezpečení regionálních funkcí Zpráva o hodnocení výkonu regionálních funkcí v kraji do Kompletní závěrečné vyúčtování poskytnuté dotace do

Činnosti regionálního oddělení Zpracování statistických údajů Nákup a zpracování výměnných fondů Evidence knihoven regionu Poskytování odborných konzultací Metodická pomoc při revizi a aktualizaci knihovního fondu Organizování porad pro knihovníky Organizace školení a kurzů Pomoc při získávání dotací MK ČR Další nezbytné činnosti pomáhající rozvoji knihoven a jejich veřejných služeb (zajišťování kulturně-výchovné činnosti v regionu) Česká knihovna

Knihovna Modračka Obec Ludíkov (Boskovice), cca 300 obyvatel Modračka – název zaniklé osady v katastru obce Projekt MAS Boskovicko na vybudování knihovny (dotace ve výši cca 250 tisíc Kč) Prostory v budově bývalé MŠ (uzavřena 1992 pro nedostatek žáků, dříve ZŠ) Knihovna, zázemí pro matky s dětmi, seniory, výtvarné činnosti a besedy Hasičská knihovna zal. 1910, obecní knihovna zal Kaple sv. Cyrila a Metoděje

Pobočky v ohrožení? Informace o pobočkách na webových stránkách mateřských knihoven: (3,5 km od Pecky (okres Jičín), cca 100 obyvatel) : Šest poboček Knihovny Jiřího Mahena v Brně kvůli škrtům od města omezí provoz. Jedna se zruší a dalším pěti uzavření hrozí. Zdroj: Pro inspiraci: (6,5 km od Znojma, cca 430 obyvatel)

Knihovny v Meziříčku a v Jasinově Region Boskovice Pobočky Městské knihovny Letovice (15 městských částí, 10 knihoven, nyní 8 knihoven) Meziříčko – 202 obyvatel, 2,5 km od Letovic Otevřeno: sobota hodin Pozastavení činnosti z důvodu nezájmu obyvatel obce... Jasinov – 120 obyvatel, 5 km od Letovic Otevřeno: sobota 9-10 hodin Pozastavení činnosti z důvodu nezájmu obyvatel obce... „Domorodá populace se pohybuje kolem 120 lidí. Díky mladým lidem, kteří se zde rozhodli založit rodiny se Jasinov v posledních letech rozrostl o několiv nových rodinných domů...“ Podolí – 79 obyvatel, 3,5 km od Letovic - funguje

Pozastavená činnost knihoven pobočka Městské knihovny Rájec-Jestřebí (Blansko) v příměstské obci Karolín ukončila činnost z důvodu nízké návštěvnosti od pozastavení činnosti knihovny v Žeravinách (Hodonín) – rozhodlo obecní zastupitelstvo Obec Černín (Znojmo), cca 150 obyvatel – místní knihovna uzavřena pro nezájem občanů

Místní knihovna v Černíně, okres Znojmo 132 obyvatel (121 nad 15 let) k. j. přírůstek v roce 2012: 0 33 uživatelů, do 15 let: 0 16 návštěvníků kulturní a vzdělávací akce: 0 Okres Znojmo: V roce 2012 nepřispělo na nákup 35,7 % zřizovatelů.

Nákup knihovního fondu z prostředků obcí Region0 Kč na nákup Počet obcí Počet obecních knihoven celkem % knihoven bez nákupu KF Blansko Boskovice64413,6 Brno-město31421,4 Brno-venkov ,1 Břeclav2553,6 Hodonín4636,3 Vyškov6698,6 Znojmo ,7 Celkem JMK/% ,34 (16,8)

Nové knihovny, rekonstrukce knihoven Nově otevřená knihovna v Bělči (cca 190 obyvatel, Brno- venkov), v 1. patře OÚ, knihovnicí studentka knihovnické školy. Asi 15 let ležely knihy v krabicích... MěK Veselí nad Moravou otevřela v dubnu pobočku v Zarazicích (k dispozici 250 titulů) Zřízeno výpůjční místo v Milokošti (Hodonín) ve škole, provoz zajišťuje MěK Veselí nad Moravou, půjčuje se pouze ve školním roce Projednáno zřízení pobočky knihovny v Manerově (součást Bohdalic, Vyškov)...knihovna byla přestěhována do nových prostor v rámci budovy OÚ...knihovna byla přestěhovaná do nových prostor.....knihovna získala nové větší prostory a vybavení interiéru...

Automatizace knihoven Vychází z Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji ,,Nadále se pokračuje s připojováním neprofesionálních knihoven do regionálního automatizovaného systému Clavius REKS.“ A co automatizace malých knihoven?? AKS v knihovně Drahonín (Brno-venkov) – 120 obyvatel, REKS -Ze zápisu metodických návštěv: -...v knihovně není počítač, ani se o něm neuvažuje (knihovna je v přízemí pečovatelského domu) -...stránky administruje místostarosta, snad mu předají vzkaz (zajistit alespoň základní údaje o knihovně na www) -...knihovna má webové stránky, ani paní knihovnice netuší, kdo je aktualizuje...

Závěrem: a co na to metodik? Úkoly : „...snažit se pokud možno zvýšit počet čtenářů knihovny a počet výpůjček...“ – ale jak? Ze zápisu metodické návštěvy: „Dle sdělení knihovnice přes několik pozvání nemá základní škola zájem knihovnu s dětmi navštívit. Tím bohužel přichází knihovna o možné nové dětské čtenáře.“ Z pololetního hodnocení činnosti pověřené knihovny: „Všechny knihovny v rámci regionu spolupracují nejen mezi sebou, ale také úspěšně rozvíjejí spolupráci s mateřskými školami a základními školami. Většina vesnických knihoven také trvale spolupracuje s místními základními organizacemi.“ knihovny-se-predhani-v-napadech-jak-prilakat-nove-ctenare/

Děkuji za pozornost a zejména za dobrou spolupráci.