Mgr. Josef Slovák člen Rady Zlínského kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Celoživotní učení – Kroměříž 2010 Systémové aktivity Zlínského kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
Advertisements

Strategie CŽU ČR a její implementace
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Podpora dalšího vzdělávání v MSK Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová Datum: 26. dubna 2012.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
VÝHLED NA ROK 2009 Prioritní osa 1 – Počáteční vzdělávání Prioritní osa 3 – Oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Pavlína Mikešová
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
ROZVOJ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE ŠKOLÁCH ZLÍNSKÉHO KRAJE
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Globální granty Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Programy podpory technického vzdělávání v Jihomoravském kraji.
Systém DVPP Národní institut pro další vzdělávání Jiří Nekola, Miloslav Vyskočil.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Globální granty OP VK ve Středočeském kraji PhDr. Ivo Říha Praha,
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociální fondem a státním rozpočtem ČR. Operační.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Individuální projekt OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

Mgr. Josef Slovák člen Rady Zlínského kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Celoživotní učení – Kroměříž 2010 Systémové aktivity Zlínského kraje v oblasti dalšího vzdělávání

Obsah prezentace 1.Vzdělávání dospělých v rámci celoživotního učení ve Zlínském kraji 2.Strategie celoživotního učení ČR a její dopad na opatření Zlínského kraje v oblasti dalšího vzdělávání 3.Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Zlínského kraje a jeho opatření pro oblast dalšího vzdělávání 4.Významné aktivity v oblasti dalšího vzdělávání ve školách zřizovaných Zlínským krajem 5.Další vzdělávání v rámci mezinárodní spolupráce Zlínského kraje

Vzdělávání dospělých v rámci celoživotního učení ve Zlínském kraji  realizuje se ve dvou hlavních směrech ostatní formy vzdělávání ve středním a vyšším odborném školství Ve školním roce 2008/2009 se vzdělávání ve středním a vyšším odborném školství v rámci formálního vzdělávání účastnilo dospělých (nárůst o 3,8% oproti školnímu roku 2007/2008) vzdělávací akce náležející do neformálního vzdělávání V prvním pololetí šk. roku 2009/2010 školy nabízely celkem 235 kurzů dalšího vzdělávání, kterých se účastnilo celkem dospělých.  speciální kategorie: další vzdělávání pedagogických pracovníků hlavní poskytovatelé: Zařízení pro DVPP při SOŠ Otrokovice NIDV, krajské pracoviště Zlín školy a školská zařízení zřizovaná Zlínským krajem Zdroj: Odbor školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Zlínského kraje

Strategie celoživotního učení ČR -výchozí programový dokument v oblasti vzdělávání na období let na základě analýzy stavu celoživotního vzdělávání vytyčuje základní směry strategického rozvoje předmětné oblasti Implementační plán Strategie -rozpracovává jednotlivá opatření Strategie do dílčích kroků -určuje gestory jednotlivých opatření, termín splnění, způsob a výši finančního zajištění -zásadní dokument také pro kraje - ukládá jim plnění určitých opatření

Komise Rady ZK pro rozvoj lidských zdrojů Úkol: 1.metodicky, organizačně a informačně podporovat spolupráci mezi vzdělavateli, asociacemi vzdělavatelů, zaměstnavateli, profesními a sektorovými sdruženími, úřady práce při slaďování nabídky dalšího vzdělávání s poptávkou Opatření Zlínského kraje Komise Rady ZK pro školství Výbor Zastupitelstva ZK pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost → Vytvořit podmínky pro sladění nabídky vzdělávání s potřebami trhu práce Opatření Implementačního plánu Strategie s dosahem do krajů

Úkol: 2. Podporovat vytvoření informačních uzlů na národní a krajské úrovni pro slaďování požadavků firem a nabídky dalšího vzdělávání, včetně organizace vhodných platforem pro výměnu názorů mezi poskytovateli a uživateli vzdělávání Opatření Zlínského kraje Portál Zkola jako elektronická informační platforma Rada hospodářské a sociální dohody Zlínského kraje Konference „ŠKOLA VE FIRMĚ – FIRMA VE ŠKOLE“ Týden vzdělávání dospělých ve Zlínském kraji

→ Rozvinout nabídku dalšího vzdělávání podle potřeb klientů a zajistit dostupnost vzdělávacích příležitostí Úkol: 1. Grantově podporovat poskytovatele dalšího vzdělávání, kteří vyvíjejí a realizují vzdělávací programy pro rozvoj profesních a přenositelných kompetencí pro znevýhodněné skupiny 2.Vytvořit podmínky pro širší zapojení vzdělavatelů všech typů (soukromých vzdělavatelů i škol) do poskytování dalšího vzdělávání v poptávaných oblastech na základě moderních forem a metod; podporovat přitom jejich vzájemnou spolupráci a efektivní využívání hmotných i odborných kapacit Opatření Zlínského kraje Globální grant OP VK oblast podpory 3.2 – Podpora nabídky dalšího vzdělávání ve Zlínském kraji  1. výzva vyhlášena v září podpořeno bude celkem 8 žadatelů (z toho 3 školy zřizované ZK), celková podpora 30 mil. Kč  2. výzva se připravuje k vyhlášení v první polovině roku 2010

→ Zvýšit kvalitu dalšího vzdělávání Úkol: 1.Podpořit uznávání výsledků dalšího vzdělávání jako nedílnou součást kariérního poradenství a jeho propojení s ostatními pedagogickými, informačními a dalšími nástroji kariérního poradenství Opatření Zlínského kraje Zapojení ZK do projektu UNIV 2 – KRAJE -individuální národní projekt MŠMT, řešitelem je Národní ústav odborného vzdělávání - navazuje na projekt UNIV Trvání projektu: Cíle projektu:  Přeměna středních škol v centra celoživotního učení  Rozšíření nabídky dalšího vzdělávání ve středních školách zapojených do projektu  Podpora zapojení dospělé populace do dalšího vzdělávání  Propojení počátečního a dalšího vzdělávání Počet zapojených škol ve ZK: 25

Úkol: 2. Rozšířením kapacit poradenských služeb a provázáním jejich jednotlivých složek zajistit komplexnost poradenských služeb a jejich dostupnost pro všechny zájemce ve všech fázích jejich studijního i pracovního života Opatření Zlínského kraje Projekt OPVK, oblast podpory 1.3 Vzdělávání pedagogických pracovníků zaměřené na kariérové poradenství Globální grant OP VK – Podpora nabídky dalšího vzdělávání ve Zlínském kraji Podporované aktivity: - vzdělávání poradců v oblasti dalšího vzdělávání - poskytování poradenských služeb v oblasti dalšího vzdělávání

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Zlínského kraje → Rozvoj dalšího vzdělávání dospělých na středních a vyšších odborných školách Úkol: 1.Využít možností škol pro účely dalšího vzdělávání 2.Připravovat pedagogy středních škol pro roli lektorů v dalším vzdělávání Opatření: Motivace škol k projektové činnosti v oblastech: - tvorby vzdělávacích modulů v rámci GG dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v rámci OPVK vzdělávání vedení škol v oblasti managementu dalšího vzdělávání - vzdělávání pedagogů pro pozici lektorů v dalším vzdělávání - účasti vedení škol i pedagogů na studijních návštěvách v zahraničí (programy NAEP jako Grundtvig, SVES a další)

Významné aktivity v oblasti dalšího vzdělávání ve školách zřizovaných Zlínským krajem Centrum celoživotního vzdělávání při Střední průmyslové škole Uherský Brod - vzdělávání dospělých z řad zaměstnanců firem, široké veřejnosti a rekvalifikace nezaměstnaných pro úřad práce - diagnostická, poradenská a metodická činnost pro potřeby trhu práce, rozvíjení spolupráce s firmami, úřadem práce a dalšími institucemi v oblasti dalšího vzdělávání dospělých - projektová činnost např. Centrum výuky hi-tech technologií, Učící se škola atd.) Střední odborná škola Otrokovice - Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků - činnost v oblasti informačního a vzdělávacího portálu školství Zlínského kraje - projektová činnost (např. Zvyšování profesních kompetencí pedagogických pracovníků škol a školských zařízení Zlínského kraje, Vzdělávání pedagogů středních škol ve Zlínském kraji v projektovém řízení atd.)

Vzdělávání pedagogických pracovníků v oborech IT -projekt společnosti Microsoft -realizuje se ve vzdělávacích centrech po celé ČR (PiL Centres of Education) -pedagog se zaregistruje jako zájemce a vybírá si školení podle svých potřeb -školení jsou bezplatná a poskytována v délce jednoho nebo dvou dní PiL Centres od Education ve Zlínském kraji: Střední škola informatiky, elektrotechniky a řemesel Rožnov pod Radhoštěm (koordinátor Ing. Zdeněk Štibinger) Střední odborná škola Otrokovice (koordinátor Mgr. Roman Cibulka) Významné aktivity v oblasti dalšího vzdělávání ve školách zřizovaných Zlínským krajem

Další vzdělávání v rámci mezinárodní spolupráce Opatření: Iniciace a motivace vedení škol a pedagogů k účasti na vzdělávaní v zahraničí Organizace studijních cest do zahraničí pro vedení škol Podpora projektové činnosti škol v rámci vzdělávacích programů NAEP (Comenius, Grundtvig, SVES a další) Poskytování informačního servisu pracovníkům škol v oblasti vzdělávání v zahraničí (přes