Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Dítě nad 18 let s prodlouženou ÚV v prostředí ústavní výchovy v návaznosti na zákon 109/2002 Sb., v platném znění Workshop sociální pracovnice Skalský.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Následné péče o mladé lidi odcházející z náhradní péče v České republice   Situační analýza Jan Folda (editor), Oldřich Matoušek, Hana Pazlarová, Anna.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Farní charita Litomyšl
MUDr.František Schneiberg
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Činnost orgánu sociálně-právní ochrany dětí (dále jen „OSPOD“)
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
o.s. ISIS: jediné sdružení v Olomouckém kraji specializované výhradně na pomoc náhradním rodinám dvacetiletá tradice:
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MUDr. František Schneiberg
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Prezentace nové služby pro děti od 1.10.2008 Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Hvězdička při Dětském domově, Jablonné v Podještědí, Zámecká 1, příspěvková organizace Autoři : Vlastimil Faltýnek a Jana Pittnerová

Legislativní ošetření nové doplňkové služby Dětského domova Jablonné v Podještědí Dětský domov, Jablonné v Podještědí, Zámecká 1, příspěvková organizace, 471 25, IČ: 49864351 je zřízen Libereckým krajem, U Jezu 642/2a, Liberec a to na základě zřizovací listiny č. ZL-18/08-Š V rámci doplňkové služby dětského domova vzniká zařízení pro děti, vyžadující okamžitou pomoc s názvem „ Hvězdička“, které zahajuje svoji činnost od 1.10.2008 Vznik a činnost této nové služby pro děti je právně zakotvena v Zákoně o sociálně právní ochraně č. 359/1999Sb., § 42 odst. 1a) a dále § 39 odst. 1, písm.c)

Proč vzniká tato nová služba ? Hlavním důvodem vzniku tohoto zařízení pro děti, vyžadující okamžitou pomoc je rychlé a pružné řešení problémových situací dětí, které se náhle ocitly v krizové situaci, například syndrom CAN, problémové rodinné vztahy, patologické rodičovství, rozvody, nepříznivý zdravotní stav rodičů a další… Dalším důvodem je snaha o sanaci rodinných vztahů a následně návratu dětí zpět do rodinného prostředí co v nejkratší možné době. V neposlední řádě jde o snahu omezit nařizování ústavní výchovy v případech, kde lze uplatnit alternativní řešení, pobytem dětí v zařízení okamžité pomoci, které zákon upřednostňuje.

Cílová skupina, na kterou je činnost zaměřena Děti od 3 let do plnoletosti s ohledem na sourozeneckou vazbu, avšak hlavní činnost bude zaměřena na děti školního věku, tedy děti, od 6 let do 15 let. Děti, které se ocitly bez jakékoliv péče, nebo je li jejich život či příznivý vývoj vážně ohrožen. Děti, které jsou závažným způsobem ohroženy v základních právech. Děti, které nesou znaky syndromu týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte.

případně odpoví na Vaše otázky Kdo Vám podá informace o zařízení pro děti, vyžadující okamžitou pomoc Hvězdička případně odpoví na Vaše otázky ředitel Dětského domova: Mgr. Vlastimil Faltýnek tel. 487762626, vf.24@tiscali.cz sociální pracovnice: Mgr. Jana Pittnerová tel. 487762451, j.pittnerova@tiscali.cz vychovatelé krizového zařízení, kteří pracují 24 hodin denně Na telefonu: 487 762 451

Způsob přijímání dětí do zařízení pro děti, vyžadující okamžitou pomoc Hvězdička Na žádost rodičů nebo dětí Na žádost oddělení sociálně právní ochrany dětí 3. Na základě rozhodnutí soudu Celková kapacita zařízení je 10 míst

Spolupráce zařízení pro děti, vyžadující okamžitou pomoc s odborníky Zařízení pro děti, vyžadující okamžitou pomoc Hvězdička ve svém místě využívá všech typů škol, které naplňují poslání základního vzdělávání, dále zařízení spolupracuje s pediatrem, klinickým psychologem, sexuologem, dětským psychiatrem, pedagogicko psychologickou poradnou a dalšími odborníky. Spolu s vychovateli a dalšími odborníky se nové zařízení snaží poskytnout dětem náhradní rodinné zázemí a péči. Předním hlediskem bude vždy co nejlepší zájem dítěte, kterým je na prvním místě zachování rodinných vztahů. Při závažných poruchách rodiny pak hledání řešení této palčivé problematiky náhradní rodinnou výchovou.

Při tom všechny činnosti vychovatel zaměřuje Základní činnosti v zařízení pro děti, vyžadující okamžitou pomoc Hvězdička Výchovně vzdělávací činnost, Činnosti, zaměřené na obohacení citové stránky dětské osobnosti, Činnosti sebeobslužné a společensky prospěšné , Činnosti zájmové, relaxační, Činnosti, zaměřené na spolupráci krizového zařízení s veřejností. Při tom všechny činnosti vychovatel zaměřuje na rozvoj dítěte a jeho individuální potřeby v těchto základních oblastech Rozvoj vzájemného poznání a přijetí v nových podmínkách, Zmírnění dopadu náhlé náročné či krizové životní situace na dítě , Rozvoj v oblasti sociálních dovedností a kompetencí, Rozvoj v sebeobslužných činnostech, úměrných věku, Rozvoj smysluplného využívání volného času, Rozvoj formou odpočinkových a spontánních činností.