RVŠ 16. 3. 2006 Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informativní schůzka k programu 1M Praha
Advertisements

Projekt NTK v programu LR Stav prací k Štěpánka Žižková.
„Dílo umělecké je výkonem zvláštního poznávání světa i pravím dále, že je to poznávání právě tak samostatné a oprávněné jako poznávání vědecké.“ T.G.M.
Metodika projektového investování - Případová studie Petra Wendelová Jim Wheeler Libor Cupal David Koudela 2. a Tato zakázka je financována Evropskou.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR září 2008.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Příjmy rozpočtu UP  příspěvek ze státního rozpočtu na vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost,  dotace ze státního.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2007.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Terciární vzdělávání v ČR podíl veřejných vysokých škol (VVŠ): 84% Nárůst počtu studentů a zaměstnanců VVŠ nárůst [%] studenti
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
Metodika Metodika hodnocení výsledků VaV 2010.
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
, 2. sněm RVŠ Závěry ankety k novele zákona č. 130/2002 Sb. Zpracovali : B. Tremlová a F. Ježek.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Vývoj terciárního vzdělávání
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Sněm Rady vysokých škol1 Informace o financování vysokých škol v roce 2007.
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Výzkum, vývoj a vysoké školy Mgr. et Mgr. Tomáš Hruda.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Metodický výklad výzvy
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV ERDF výzva pro vysoké školy Ing. Martin Hajnala Praha, duben 2016.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Výzkum a vývoj A NĚKTERÉ DALŠÍ SOUVISLOSTI…. Výzkum a vývoj v ČR  Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace  Zákony, týkající se VaV  Informační systém,
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Seminář k podávání projektů pro rok 2017
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
10/17/10 Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl 1.
Institucionální program
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová

RVŠ Výzkumné záměry, institucionální vs. účelové financování  výrazná změna celého pojetí - výběr nebude mít charakter „soutěže“, půjde o příspěvek na základě podmínek stanovených zákonem s tím, že základní podmínkou bude dosažení nadprůměrných výsledků ve výzkumu a vývoji

RVŠ Infrastruktura výzkumu a vývoje  „ Velká“ infrastruktura : - financovat pouze institucionální podporou - financovat pouze institucionální podporou - upravit její vymezení tak, aby zahrnovala také - upravit její vymezení tak, aby zahrnovala také vybudování velkých zařízení vybudování velkých zařízení - zavést pro ni nový samostatný typ podpory - zavést pro ni nový samostatný typ podpory  „Malá“ infrastruktura : - pouze účelovou podporou - pouze účelovou podporou - v rámci speciálních programů - v rámci speciálních programů

RVŠ Zjednodušení a sjednocení administrativy VaV, zefektivnění systému podpory  poskytovatel si obstará údaje z veřejně dostupných rejstříků sám, na základě min. údajů (např. IČ, název)  formální nedostatky nebudou důvodem k vyloučení projektu ze soutěže, ale bude možnost jejich opravy  omezení rozsahu požadovaných údajů v projektu

RVŠ Inovace a strukturální fondy (resp. veřejné prostředky EU)  novela zákona : - nebude řešit problematiku inovací v celém - nebude řešit problematiku inovací v celém komplexu, půjde jen o nutnou implementaci komplexu, půjde jen o nutnou implementaci předpisů EU předpisů EU - budou podporovány inovace, na které byly ve fázi - budou podporovány inovace, na které byly ve fázi výzkumu a vývoje poskytnuty veřejné prostředky výzkumu a vývoje poskytnuty veřejné prostředky - další možnosti podpory než je dotace – půjčky, - další možnosti podpory než je dotace – půjčky, úvěry, záruky atd. úvěry, záruky atd. - zavést povinné vykazování veřejných zdrojů EU - zavést povinné vykazování veřejných zdrojů EU

RVŠ Sankce  upřesnit sankce vůči příjemcům podpory tak, aby mohly být v praxi lépe využívány  zavést sankce vůči těm poskytovatelům, kteří opakovaně nedodržují zákon

RVŠ Definice  upravit stávající vymezení kategorií výzkumu a vývoje  upravit některé další pojmy v návaznosti na předchozí okruhy změn

RVŠ Specifický výzkum  měl by nadále sloužit k podpoře a výchově mladých vědeckých pracovníků  v zákonu naprosto přesně definovat institucionální podporu tzv. specifického výzkumu na vzdělávacích institucích, které mají akreditovaný magisterský nebo doktorský studijní program  doporučení, aby alespoň část podpory specifického výzkumu byla rozdělována mezi diplomanty a doktorandy formou interní univerzitní soutěže  výši podpory specifického výzkumu vázat na dosažené výsledky konečných příjemců, tj. studentů magisterských a doktorských studijních programů

RVŠ Návrh dalšího postupu  rozhodnutí, zda připravovat novelu zákona 130/2002 nebo vypracovat zcela nový zákon o podpoře výzkumu, vývoje a inovací  zahrnout do zákona veškeré formy podpory výzkumu, vývoje a inovací, a to včetně podpory z EU  sběr dat by měl být realizován podle konečných příjemců  zákon by měl jednoznačně zohlednit výstupy výzkumu a vývoje, které mají vazbu na přípravu nové generace vědeckých pracovníků Podíl na přípravě novelizace nebo nového zákona bude nadále jednou z priorit činnosti v rámci pracovní komise pro vědeckou činnost i RVŠ.

RVŠ Děkuji za pozornost.