M ODELOVÉ A KTIVITY V K ONTEXTU K OGNITIVNÍ R EHABILITACE Bc. Tereza Peštová Mgr. Veronika Slepičková ERGO Aktiv o.s. – Centrum odborné péče pro osoby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Postižení kognitivních funkcí u psychiatrických poruch
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Schopnost zvířat léčit
Diagnostika SPU.
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
K LIENT JAKO MOTOR ZMĚNY Klient jako partner a spolutvůrce terapie Mgr. Veronika SlepičkováBc. Tereza Peštová
Podpůrný metodický seminář I.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Psychické stavy.
Funkční geriatrické vyšetření a testy
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
„Role sociálního pracovníka v neurorehabilitaci“
Didaktické prostředky
Taktická příprava Michal Lehnert.
Technická, taktická a psychologická příprava
Podniková ekonomika Personální činnost.
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost) Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
Metodické pokyny pro předmět Tlumočnický proseminář
MRTVICE JAKO NEZVANÝ HOST
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Spektrum didaktických stylů
Reminiscenční terapie
Péče o osoby s afázií.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
ABC Professional, ředitel
Řídící činnost učitele/trenéra
Symbolické funkce a jejich poruchy
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Rozhodovací procesy.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Diagnostika plavecké úrovně a plavecké techniky
Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé Luže – Košumberk
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Reedukace SPU s využitím počítačů
Didaktická část diplomové práce
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové.
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Informatika. Cíle výuky informatiky Studenti se mají seznámit se základními pojmy, problémy, postupy, výsledky a aplikacemi informatiky tak, aby je dokázali.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Didaktické prostředky
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Reminiscenční terapie
Péče o osoby s afázií.
Vybrané kognitivní procesy a sport
Sociální čtení.
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

M ODELOVÉ A KTIVITY V K ONTEXTU K OGNITIVNÍ R EHABILITACE Bc. Tereza Peštová Mgr. Veronika Slepičková ERGO Aktiv o.s. – Centrum odborné péče pro osoby po CMP

K OGNITIVNÍ F UNKCE „… souvisejí s tím, jak vnímáme a jednáme ve světe kolem nás, jsou nezbytné k vykonání jakéhokoliv úkolu, jednoduchého i složitého, patří k nim všechny myšlenkové procesy, které nám umožňují rozpoznávat, pamatovat si, učit se a přizpůsobovat se neustále se měnícím podmínkám prostředí.“ (

K OGNITIVNÍ F UNKCE II Rozdělení Orientace Pozornost Paměť Vizuospaciální funkce Praxie Exekutivní funkce Vyjadřovací schopnosti a porozumění řeči

E XEKUTIVNÍ F UNKCE Organizační Plánování a schopnost úsudku Sekvencování Řešení problémů Abstraktní myšlení Regulační Iniciace (sebekontrola a sebemonitorování, time management, rozhodování) Perseverace Rigidní myšlení seberegulační a řídící (kontrolní) funkce, které řídí a organizují chování člověka pro ergoterapeuta podstatné dělení:

P RAXIE /A PRAXIE Schopnost plánovat a provádět cílevědomé pohyby Komplexní funkce Apraxie: „Porucha složitých naučených pohybů, která není primárně způsobena parézou, abnormálním tonem nebo polohou, pohybovými poruchami, intelektovou detoriorací, sníženým chápáním nebo nespoluprácí pacienta.“ (Heilman, Rothi)

P RAXIE /A PRAXIE II Druhy apraxie: Limb-kinetická apraxie Ideomotorická apraxie Ideační apraxie Koncepční apraxie Buccofaciální apraxie „Dressing“ apraxie Konstrukční apraxie Apraktická agrafie

M ODELOVÉ A KTIVITY „Modelové aktivity slouží k nácviku ucelené činnosti a simulují situace, se kterými se klient může setkat v reálném životě. Nácvik pomocí modelových aktivit je dalším krokem v rehabilitaci po tréninku jednotlivých funkcí – při modelové aktivitě dochází k využití a sladění více funkcí za účelem dosažení praktického výstupu – podobně jako tomu je v běžném životě.“

VÝZNAM MODELOVÝCH AKTIVIT - KOMPLEXNOST Nutnost koordinace více jednotlivých kognitivních dovedností Vztah k reálnému životu Spojení s tréninkem ADL, HKK, práce na PC, kognitivních funkcí Příprava na nástup do zaměstnání Využití při diagnostice i terapii Nácvik konkrétní aktivity

TYPY MODELOVÝCH AKTIVIT Činnosti, které mají vlastní smysl (práce s diářem) Činnosti kopírující pracovní činnost (administrativní práce na PC) Činnosti, které nemají vlastní smysl (např. využití při testování jemné motoriky) Standardizované/ nestandardizované Fyzické/ psychické Základní dělení:Specifické:

M ODELOVÉ A KTIVITY Stupňování modelových aktivit Obtížnost vlastního úkolu Způsob zadávání instrukce (visuální, verbální, psané) Počet účastníků na činnosti Prostředí (klidné/hlučné; interiér/exteriér) Čas Intenzita dopomoci a kontroly od terapeuta Hodnocení MA: Průběh činnosti Kvalita i kvantita výsledků práce v čase Sebehodnocení testovaného

P ŘÍKLADY Z P RAXE

P ANÍ P. Nar Povolání: mzdová účetní Diagnóza: plicní embolie 6/2013, st.p. resuscitaci Objektivní stav: Orientována, psychomotorické tempo v normě, poruchy paměti a soustředění, zbrklost, nízká sebedůvěra, porucha exekutivních funkcí Vstupní vyšetření: ACE-R 74,5 b. MMSE 20,5 b. Modelová aktivita „Diář“ – nebyla schopna provést Terapie: kognitivní trénink, modelové aktivity

P ANÍ M. Nar Povolání: právnička Diagnóza. Ischemická CMP s pravostrannou symptomatikou 2/2010 Objektivní stav: Orientována místem, pomalé psychomotorické tempo, porucha paměti a exekutivních funkcí, zhoršené soustředění, snížená motivace, afázie Modelová aktivita „Diář“ – nebyla schopna provést Terapie: kognitivní trénink (paměť, orientace v čase), trénink komunikace a praxie v ADL

W ORKSHOP

T YPY A KTIVIT V EA Modelová činnost „Diář“ – využití v rámci diagnostiky Modelová činnost „Kancelář“ – využití v rámci nácviku práce na PC (administrativa) Posloupnost děje (činnosti ADL, kreslení)

D ĚKUJEME ZA POZORNOST !