12/17/20141 Dopady předlužení občanů na trh práce 31. 3. 2009 Ing. Marie BÍLKOVÁ, vrchní ředitelka sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Rozhodování výrobce a spotřebitele o vhodných bankovních produktech a službách v podmínkách hospodářské krize Ing. Tomáš Krajíček.
„Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů“ S ENÁT P ARLAMENTU Č ESKÉ REPUBLIKY 31. března 2009.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Nezaměstnanost.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A17 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníprosinec.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Dopady předlužení občanů na hospodářství
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
„MOSTY od izolace k integraci“ Kurs právního minima pro mladistvé - Projekt Pšov -
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
Centrum pro zdravotně postižené Moravskoslezského kraje o.s.
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Makroekonomické ukazatele
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
Nezaměstnanost.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Osobní bankrot - Insolvence -
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Stát a národní hospodářství
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Chudoba jako sociální problém
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Ztráta zaměstnání jako sociální událost
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_19 Název materiáluDluhy AutorMgr.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
Konference Aeduca 2011 OSOBNOSTNÍ ROZVOJ V SOUVISLOSTI S ODVAHOU, MOTIVACÍ A ZÁJMEM USPĚT NA TRHU PRÁCE Barbora Novotná Březovská.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Strategie sociálního začleňování ve vybraných oblastech
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Teorie a politika pracovního trhu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Nezaměstnanost.
Žadatelé o udělení mezinárodní ochrany a nelegální práce
Transkript prezentace:

12/17/20141 Dopady předlužení občanů na trh práce Ing. Marie BÍLKOVÁ, vrchní ředitelka sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce

12/17/20142 Předluženost jako právní institut  neschopnost splácet vlastní závazky  oddlužení - povinnost splatit minimálně 30 % svých dluhů za použití vlastního majetku, nebo příjmů v následujících pěti letech. O tom, který ze způsobů se uplatní, hlasují věřitelé.  nástroj dosažitelný pro úzký okruh dlužníků (majetek, příjmy, perspektiva, administrativní náročnost)  reálná hrozba jiných řešení - exekuce

12/17/20143 Charakteristiky zranitelné skupiny  nízké příjmy  závislost na sociálních dávkách  sociální deprivace + spotřební vzory  snadná dostupnost (vnucování) peněz  finanční a investiční negramotnost cílové skupiny  reklama zacílená na příjemce sociálních benefitů  přecenění schopnosti plnit závazky (nenadálá nepříznivá životní situace, tragická událost)  podcenění vymahatelnosti závazků  taktika „vytloukání klínu klínem“

12/17/20144 Důsledky  sociální síť neplní svou roli  dluhy jsou sanovány státním rozpočtem  vzory sociálního chování v rodinách, v komunitách, v lokalitách  dlužníci jsou vytlačeni do šedé ekonomiky (v „lepším“ případě)  nezaměstnatelnost  ztráta možnosti vydělat si na vlastní živobytí prací  krácení příjmů státního rozpočtu  nevyužívání potenciálu společnosti, konkurenceschopnost…

12/17/20145 Prudký nárůst nezaměstnanosti všech kategorií osob  vč. kvalifikovaných  mužů produktivního věku  dosud žádaných perspektivních profesí tj. často nositelů závazků rodiny  více členů téže rodiny Závazky jako důsledek předchozího růstu životní úrovně a očekávání prosperity. …

12/17/20146 Motivace k přijetí zaměstnání  snaha o rychlý návrat  potřeba určité výše příjmů (přivýdělky)  ochota učit se, být mobilní a flexibilní, je-li šance na návrat  Snížená motivace k přijetí zaměstnání  vysoká míra zadlužení  nízkokvalifikovaná, málo placená práce,  únik do šedých či nelegálních praktik, které umožní přežívání  sociálně patologické jevy …

12/17/20147 Důsledky na trhu práce  nelegální zaměstnávání  neúčinné politiky zaměstnanosti  administrativní výdaje a časově náročné neefektivní úkony vůči uchazečům bez zájmu o práci  snížený respekt k právu ze strany všech účastníků  nerovné podmínky podnikání  snížená ochrana nelegálně pracujících  tlak na snižování požadavků regulérních zaměstnanců  nepřipravenost pracovní síly na dobu po odeznění krize  nepřipravenost podnikatelů-zaměstnavatelů na nové příležitosti

12/17/20148 Řešení ?  Poradny  Asistence při jednání s věřiteli i zaměstnavateli  Důsledně individuální přístup, bonusy a splnění postupných cílů…  Spolupráce s municipalitami, neziskovými organizacemi…  Prevence – vzdělávání, pozornost veřejnosti, postihování nelegálních praktik půjčujících.

12/17/20149 Děkuji za pozornost