Tvorba prezentace obhajoba práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafické programy Zoner: využití na ZŠ
Advertisements

Specifika Tvorby prezentací pro žáky 1. stupně ZŠ
JAK PREZENTOVAT PREZENTACI
6 Výpočetní technika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Jak vytvořit dobrou prezentaci
Název: Než začneme s prezentací VY_inovace_32_VT6789_10 Oblast: Výpočetní technika Stručná anotace: Soubor základních pravidel, které by si každý měl uvědomit.
TVORBA MULTIMEDIÁLNÍCH PREZENTACÍ
Předtím než vám ukážu svou prezentaci o životu ve Vesmíru si uvědomte si, že nejsou vědecky potvrzené žádné informace ! ! ! ! !
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Prezentace Tereza Konečná 2014.
Branislav Šturmankin GPJP
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_157_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Tvorba snímků v PowerPointu
KANCELÁŘSKÝ BALÍK. KANCELÁŘSKÝ BALÍK je program, s jehož pomocí lze vytvářet PREZENTACE.
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Vytváření prezentace v PowerPointu
PRAVIDLA PRO Tvorbu PREZENTACÍ
Umění prezentace.
ŠTĚPÁN LÍSKOVEC, 4.A Prezentace. Principy úspěšné prezentace Vhodný styl pro příslušnou prezentaci S posluchači je nutné aktivně komunikovat Přednášející.
Maturitní otázka č. 21 Kristýna Kaňovská 4. A.
Obhajoba maturitní práce
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Jaroslava Geletičová, Celostátní seminář SOČ, Brno
ÚPRAVA PREZENTACE předmětová komise VYT SPŠ Karviná.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.01 Téma: PowerPoint Číslo.
Power Point– úvod Ing. Bohumil Bareš.
Porovnání chybných a správných řešení v prezentaci
Jak úspěšně prezentovat. Skladba publika Jaká bude skladba publika? Do jaké míry se účastníci orientují v dané problematice.
Dujková Michaela, 4.B Juřinová Nikola, 4.A. Stanovené cíle prezentace Upřesňující informace Shromáždění podkladů Stanovení hlavních bodů Grafické zpracování.
Zásady práce s prezentacemi
Prezentační dovednosti
Etika v elektronické komunikaci 2008 Uvědomte si, že nejde jen o srozumitelnost zprávy, ale i o vaši vlastní prezentaci.
Jak na prezentaci? Jakub Pazdera.
(specifické prostředí ve škole)
Komunikace a informace „Schopnost prezentace, představí sebe a oddíl“ Zásady kvalitní prezentace Jan-Iáček-Konečný , Vídeň.
Obhajoba maturitní práce
Prezentační dovednosti Úvod do studia – prezentace domácího úkolu Bronislava Wittnerová (insp. Dr. Tomoszek)
Zásady správné prezentace
Informační a komunikační technologie PowerPoint
Prezentace.
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
PŘÍPRAVA PREZENTACE Ing. Česlava Lukaštíková SPŠ Karviná.
Účinná prezentace doc. PhDr. Růžena Lukášová, CSc.
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 1 Ověřeno ve výuce:
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Zásady tvorby prezentace
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Jak prezentovat Dana Hlaváčková.
Ústní prezentace Vědecká komunikace - PSY475 ( ) Mgr. Michaela Širůčková.
DRP - prezentace Zásady, rady, typy, … 1DRP - prezentace/ Zásady, rady, typy,...
Prezentace Ing. Miluše Sedláčková.
Jak pracovat s multimediálními prezentacemi Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Název maturitní práce Jméno autora práce, ročník Jméno vedoucího a oponenta Logo školy.
Tomáš Seidl 1 c. Prezentace Podání většího množství informací v krátkém čase. Co je k dobré prezentaci třeba? Kvalitní vystupování Dokonalá prezentace.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
PREZENTACE.  Základní principy prezentace  Příprava prezentace  Struktura prezentace  Závěr.
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
ANNA MIHAD SHEHAHATA BAJTÍK 2017
Čím bych chtěl být až, vyrostu?
Zásady správné prezentace
Management Tvorba prezentací ppt.
Název oborové práce Jméno autora třída.
Jak si připravit prezentaci
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Obhajoba maturitní práce
Transkript prezentace:

Tvorba prezentace obhajoba práce Tomáš Lázna t.lazna@gmail.com

Čím začíná každá prezentace?

Čím začíná každá prezentace? Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, VUT v Brně Automatizační a měřicí technika, 3. ročník

Čím začíná každá prezentace? Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, VUT v Brně Automatizační a měřicí technika, 3. ročník Pomáháme tancem, o.s. Zakladatel a předseda www.pomahametancem.eu

Co budeme dnes dělat Zaměříme se na prezentaci a obhajobu práce SOČ

Co budeme dnes dělat Zaměříme se na prezentaci a obhajobu práce SOČ Jak si setřídit myšlenky?

Co budeme dnes dělat Zaměříme se na prezentaci a obhajobu práce SOČ Jak si setřídit myšlenky? Jak je přenést do počítače?

Co budeme dnes dělat Zaměříme se na prezentaci a obhajobu práce SOČ Jak si setřídit myšlenky? Jak je přenést do počítače? Jak se připravit na obhajobu?

Co budeme dnes dělat Zaměříme se na prezentaci a obhajobu práce SOČ Jak si setřídit myšlenky? Jak je přenést do počítače? Jak se připravit na obhajobu? Jak to odvyprávět?

Co budeme dnes dělat Zaměříme se na prezentaci a obhajobu práce SOČ Jak si setřídit myšlenky? Jak je přenést do počítače? Jak se připravit na obhajobu? Jak to odvyprávět? Na konci si to vyzkoušíme – začněte přemýšlet

1. Krok – setřídit si myšlenky V první řadě si musím odpovědět na tyto otázky:

1. Krok – setřídit si myšlenky V první řadě si musím odpovědět na tyto otázky: O čem je moje práce?

1. Krok – setřídit si myšlenky V první řadě si musím odpovědět na tyto otázky: O čem je moje práce? Jaký má význam to, co jsem zjistil?

1. Krok – setřídit si myšlenky V první řadě si musím odpovědět na tyto otázky: O čem je moje práce? Jaký má význam to, co jsem zjistil? Co chci posluchači sdělit?

1. Krok – setřídit si myšlenky V první řadě si musím odpovědět na tyto otázky: O čem je moje práce? Jaký má význam to, co jsem zjistil? Co chci posluchači sdělit? Co je nejdůležitější a nejzajímavější na mé práci?

Setřídil jsem si myšlenky o své práci Setřídil jsem si myšlenky o své práci. Teď je musím srozumitelně předat ostatním a přesvědčit je o tom, že má práce je nejlepší.

Látce rozumíte bezpečně teprve tehdy, když jste schopný ji vysvětlit vlastní babičce

Auditorium = vaše babička

Ukázka Měření světelného znečištění v Prostějově O čem je moje práce? Jaký má význam to, co jsem zjistil? Co chci posluchači sdělit? Co je nejdůležitější a nejzajímavější na mé práci?

2. Krok – rozvrhnout si prezentaci

2. Krok – rozvrhnout si prezentaci 10 minut je hrozně málo času.

2. Krok – rozvrhnout si prezentaci 10 minut je hrozně málo času. Dokážu někomu svou práci vysvětlit za 2 minuty? Skvěle, to mám ještě spoustu času na to, abych se podrobně rozpovídal a přidal nějaké grafy!

Osnova

Osnova Úvod – představení sebe, školy, tématu práce

Osnova Úvod – představení sebe, školy, tématu práce Nosná myšlenka

proč to nechávat na konec? Osnova Toto není tajemství, proč to nechávat na konec? Úvod – představení sebe, školy, tématu práce Nosná myšlenka Přínos práce

proč to nechávat na konec? Osnova Toto není tajemství, proč to nechávat na konec? Úvod – představení sebe, školy, tématu práce Nosná myšlenka Přínos práce Metodika, průběh bádání, výsledky

proč to nechávat na konec? Osnova Toto není tajemství, proč to nechávat na konec? Úvod – představení sebe, školy, tématu práce Nosná myšlenka Přínos práce Metodika, průběh bádání, výsledky

proč to nechávat na konec? Osnova Toto není tajemství, proč to nechávat na konec? Úvod – představení sebe, školy, tématu práce Nosná myšlenka Přínos práce Metodika, průběh bádání, výsledky Závěr – zopakovat výsledek

proč to nechávat na konec? Osnova Toto není tajemství, proč to nechávat na konec? Úvod – představení sebe, školy, tématu práce Nosná myšlenka Přínos práce Metodika, průběh bádání, výsledky Závěr – zopakovat výsledek Poděkování

Jaký je přínos mé práce?

Jaký je přínos mé práce? Objevil jsem něco převratného!

Jaký je přínos mé práce? Objevil jsem něco převratného! Zkoumal jsem problematiku, kterou nikdo přede mnou!

Jaký je přínos mé práce? Objevil jsem něco převratného! Zkoumal jsem problematiku, kterou nikdo přede mnou! Vyrobil jsem něco nového, lepšího, levnějšího!

Jaký je přínos mé práce? Objevil jsem něco převratného! Zkoumal jsem problematiku, kterou nikdo přede mnou! Vyrobil jsem něco nového, lepšího, levnějšího! Nalezl jsem nové souvislosti!

Jaký je přínos mé práce? Objevil jsem něco převratného! Zkoumal jsem problematiku, kterou nikdo přede mnou! Vyrobil jsem něco nového, lepšího, levnějšího! Nalezl jsem nové souvislosti! Vymyslel jsem průlomovou učební pomůcku!

Ukázka

3. Krok – přenos do počítače

3. Krok – přenos do počítače PowerPoint

3. Krok – přenos do počítače PowerPoint 7 až 15 slidů

3. Krok – přenos do počítače PowerPoint 7 až 15 slidů Málo textu

3. Krok – přenos do počítače PowerPoint 7 až 15 slidů Málo textu Export do PDF – jistota

Nemá smysl zaplnit celý slide souvislým textem, který potom budete předčítat. Publikum stihne text přečíst dřív, než vy jej odvykládáte, a pak vám nebudou věnovat pozornost. Nejste přeci magnetofon. Text by tedy neměl být dlouhý. Měl by být členěný do odrážek, stručný a jasný. Prezentace je berlička pro vás, pomáhá vám držet se připraveného konceptu. Rozhodně by neměla nahrazovat vaši úlohu, pouze vás podpořit. Kromě toho vám pomáhá ukázat věci, které se těžko popisují – tabulky, grafy.

Tak ne! Nemá smysl zaplnit celý slide souvislým textem, který potom budete předčítat. Publikum stihne text přečíst dřív, než vy jej odvykládáte, a pak vám nebudou věnovat pozornost. Nejste přeci magnetofon. Text by tedy neměl být dlouhý. Měl by být členěný do odrážek, stručný a jasný. Prezentace je berlička pro vás, pomáhá vám držet se připraveného konceptu. Rozhodně by neměla nahrazovat vaši úlohu, pouze vás podpořit. Kromě toho vám pomáhá ukázat věci, které se těžko popisují – tabulky, grafy.

1 obrázek = 1000 slov (které nemusíte říkat)

Co je ještě lepší než obrázek?

Infografika

20+ Tools To Create Your Own Infographics http://www.hongkiat.com/blog/infographic-tools/ nebo http://www.bit.ly/MCdOgV

Čeho se vyvarovat Prezentujete vědeckou práci Zapomeňte na:

Šílené fonty neslučitelné s důstojností aktu obhajoby

Epileptické kombinace barev

Nevkusné obrázky

Obecná doporučení

Obecná doporučení Světlé pozadí, tmavý text

Obecná doporučení Světlé pozadí, tmavý text Maximálně 5 odrážek na 1 slide

Obecná doporučení Světlé pozadí, tmavý text Maximálně 5 odrážek na 1 slide 1 slide = 1 hlavní myšlenka

Obecná doporučení Světlé pozadí, tmavý text Maximálně 5 odrážek na 1 slide 1 slide = 1 hlavní myšlenka Bezpatkové písmo (Arial), min. 24 bodů

Obecná doporučení Světlé pozadí, tmavý text Maximálně 5 odrážek na 1 slide 1 slide = 1 hlavní myšlenka Bezpatkové písmo (Arial), min. 24 bodů Jednotná rodina fontů

Obecná doporučení Používat postupné odkrývání textu

Obecná doporučení Používat postupné odkrývání textu Nepoužívat animace

Obecná doporučení Používat postupné odkrývání textu Nepoužívat animace Jednotný grafický formát

Obecná doporučení Používat postupné odkrývání textu Nepoužívat animace Jednotný grafický formát Maximálně 3 barvy

Obecná doporučení Používat postupné odkrývání textu Nepoužívat animace Jednotný grafický formát Maximálně 3 barvy V textu nepoužívat VERZÁLKY

Obecná doporučení Důležité myšlenky zvýrazňovat s citem

Obecná doporučení Důležité myšlenky zvýrazňovat s citem Nebát se tabulek a grafů – nutno řádně okomentovat

Obecná doporučení Důležité myšlenky zvýrazňovat s citem Nebát se tabulek a grafů – nutno řádně okomentovat Pozor na videa a vtipy

Obecná doporučení Důležité myšlenky zvýrazňovat s citem Nebát se tabulek a grafů – nutno řádně okomentovat Pozor na videa a vtipy Počítat s tou nejhorší možnou technickou výbavou

Obecná doporučení Důležité myšlenky zvýrazňovat s citem Nebát se tabulek a grafů – nutno řádně okomentovat Pozor na videa a vtipy Počítat s tou nejhorší možnou technickou výbavou Nepodceňovat přípravu!

Obhajoba

Týden předem

Týden předem Prezentaci mám nachystanou, co s ní teď?

Týden předem Prezentaci mám nachystanou, co s ní teď? Zkuste prezentaci odříkat před: Vaším učitelem Vaší babičkou Vašimi spolužáky

Týden předem Prezentaci mám nachystanou, co s ní teď? Zkuste prezentaci odříkat před: Vaším učitelem Vaší babičkou Vašimi spolužáky

Týden předem Prezentaci mám nachystanou, co s ní teď? Zkuste prezentaci odříkat před: Vaším učitelem Vaší babičkou Vašimi spolužáky Stopujte si čas

Den předem

Den předem Vše si zálohujte – 2 flash disky, Dropbox

Den předem Vše si zálohujte – 2 flash disky, Dropbox Celostátní kolo – vyzkoušejte, že vše funguje!

Den předem Vše si zálohujte – 2 flash disky, Dropbox Celostátní kolo – vyzkoušejte, že vše funguje! Opět zkuste kamarádovi odříkat prezentaci

Den předem Vše si zálohujte – 2 flash disky, Dropbox Celostátní kolo – vyzkoušejte, že vše funguje! Opět zkuste kamarádovi odříkat prezentaci Naučte se začátek a konec nazpaměť

Den předem Vše si zálohujte – 2 flash disky, Dropbox Celostátní kolo – vyzkoušejte, že vše funguje! Opět zkuste kamarádovi odříkat prezentaci Naučte se začátek a konec nazpaměť Ověřte, že se vejdete do 10 minut

Den d

Den d

ne

ne Nářečí, slangové výrazy

ne Nářečí, slangové výrazy Vulgarity!

ne Nářečí, slangové výrazy Vulgarity! Slovní vata – ééé, takže, jakoby, vlastně

ne Nářečí, slangové výrazy Vulgarity! Slovní vata – ééé, takže, jakoby, vlastně Žvýkačky

ano

ano Srozumitelná a pomalá mluva, ale energická

ano Srozumitelná a pomalá mluva, ale energická Udržujte kontakt s auditoriem

ano Srozumitelná a pomalá mluva, ale energická Udržujte kontakt s auditoriem Úsměv, přirozené vystupování

ano Srozumitelná a pomalá mluva, ale energická Udržujte kontakt s auditoriem Úsměv, přirozené vystupování Překonat nervozitu – tužka do ruky

Obecné rady

Obecné rady Základem je prodat svou práci

Obecné rady Základem je prodat svou práci Napsat geniální práci nestačí, musíte světu její genialitu ukázat

Obecné rady Základem je prodat svou práci Napsat geniální práci nestačí, musíte světu její genialitu ukázat Nebojte se zopakovat svůj přínos

Obecné rady Základem je prodat svou práci Napsat geniální práci nestačí, musíte světu její genialitu ukázat Nebojte se zopakovat svůj přínos Je to vaše práce, víte o ní naprosto všechno, tak čeho se bát?

Nepodceňte žádnou část prezentace

Diskuse

Diskuse

Diskuse Na co se mě budou ptát? Jak mám odpovídat?

Diskuse Vzpomínáte, jak jste si týden před obhajobou zkoušeli prezentovat před učitelem, babičkou, spolužáky?

Diskuse Vzpomínáte, jak jste si týden před obhajobou zkoušeli prezentovat před učitelem, babičkou, spolužáky? Právě TEĎ to můžete zúročit

Diskuse Vzpomínáte, jak jste si týden před obhajobou zkoušeli prezentovat před učitelem, babičkou, spolužáky? Právě TEĎ to můžete zúročit Odborník bude klást jiné otázky než laik, člověk ze školního prostředí se nebude tázat na totéž jako vaše rodina

Obecné rady

Obecné rady Porotce není váš úhlavní nepřítel

Obecné rady Porotce není váš úhlavní nepřítel Dobře zvládnutou diskusí můžete svou práci posunout nahoru

Obecné rady Porotce není váš úhlavní nepřítel Dobře zvládnutou diskusí můžete svou práci posunout nahoru Sebevědomí – jste přece autorem dobré práce

Obecné rady Porotce není váš úhlavní nepřítel Dobře zvládnutou diskusí můžete svou práci posunout nahoru Sebevědomí – jste přece autorem dobré práce Můžete slušně oponovat, hlavně se nehádejte

Pojďme si to zkusit

Pojďme si to zkusit Utvořte dvojice a vymyslete téma – pracujete už na SOČ?

Pojďme si to zkusit Utvořte dvojice a vymyslete téma – pracujete už na SOČ? Souvislý projev 3 až 4 minuty

Pojďme si to zkusit Utvořte dvojice a vymyslete téma – pracujete už na SOČ? Souvislý projev 3 až 4 minuty Osnova na papír nebo prezentace v notebooku

Pojďme si to zkusit Utvořte dvojice a vymyslete téma – pracujete už na SOČ? Souvislý projev 3 až 4 minuty Osnova na papír nebo prezentace v notebooku Aplikace zásad, které jsme si řekli

Pomůcka Úvod – představení sebe a tématu Nosná myšlenka Přínos práce Popis bádání, výsledek Poděkování

Několik motivačních slov závěrem

Několik motivačních slov závěrem Vítězové jste všichni

Několik motivačních slov závěrem Vítězové jste všichni Máte velký náskok před ostatními – tolik jste se toho naučili

Několik motivačních slov závěrem Vítězové jste všichni Máte velký náskok před ostatními – tolik jste se toho naučili SOČku děláte hlavně pro sebe

Několik motivačních slov závěrem Vítězové jste všichni Máte velký náskok před ostatními – tolik jste se toho naučili SOČku děláte hlavně pro sebe Hlavně neusnout na vavřínech

Otázky? t.lazna@gmail.com Děkuji za pozornost Otázky? t.lazna@gmail.com