Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název DUM: Pravidla skladování potravin v domácnosti Číslo DUM: VY_52_INOVACE_103_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Skladování, uchovávání a nákup potravin Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti přípravy pokrmů Klíčová slova: Zásady skladování, záruční lhůta, skladovací prostory Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 4. srpna 2013 Soubory DUM: http://www.skolasd.eu/ Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, 737 01 Český Těšín
Pravidla skladování potravin v domácnosti
Skladovací prostory Suché – spíž, 18 - 20°C mouka, cukr, koření, káva, čaj, … Chladné – sklep, 5 – 12°C brambory, ovoce, zelenina, víno, … Chladící – chladnička, 0 – 5°C mléko, sýry, uzeniny, vejce, maso, … Mrazící – mrazničky, pod -18°C maso, drůbež, ryby, zelenina,…
Zásady skladování Dodržujeme pokyny výrobce Ukládáme podle druhu potraviny Používáme vhodné obaly Mražené potraviny popisujeme Hlídáme záruční lhůty Zkažené potraviny ihned vyhodíme Vše udržujeme čisté
Záruční lhůta Je doba, po kterou ručí výrobce za kvalitu a nezávadnost potravin Lhůta je uvedená na obale Způsoby značení: a) záruční doba xx od data výroby b) spotřebujte do xx Na obale je uveden i datum výroby
Pomůcky ke skladování Rošty na podlahu ve sklepě Přepravky na brambory, ovoce, … Boxy na mražené potraviny, salámy, … Dózy na mouku, cukr, kávu, … Kořenky na koření Mikrotenové sáčky na maso, … Alobal na zakrytí salátů, pomazánek, …
Úkoly pro žáky Ulož nákup: olej marmeláda nanukový dort pepř brambory mražený špenát sýr povidla krájená šunka káva banány bramborový salát cukr chleba těstoviny
Děkuji za pozornost!