Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
XXII. Seminář energetiků
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Společná zemědělská politika Evropské unie. Společné politiky EU: Společná obchodní politika Společná zemědělská politika Společná dopravní politika Společná.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Protikrizová strategie Jiří Havel. 25. ledna Motto ČSSD: Na krizi nesmí doplácet ti, kteří ji nezavinili!
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Eliminace rizik v zemědělství Žofínské fórum 25. březen
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Ovlivní nová Společná zemědělská politika český potravinářský sektor? Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Petr Gandalovič Zemědělství a rozvoj venkova v barvách ODS.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
TRH (tržní mechanismus)
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Dopady nových byrokratických opatření do podnikání na venkově (EET, Kontrolní hlášení) Dopady nových byrokratických opatření do podnikání na venkově (EET,
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza trhu zemědělské techniky a dotační politiky pro české zemědělce Diplomová.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
ZÁSAHY STÁTU DO CEN Cíle: Vysvětlit možnosti státu zasahovat do cen a dopady těchto zásahů.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Evropská integrace Společná zemědělská politika
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Poradenství pro řízení marketingu a odbytu
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
ZÁKLADY EKONOMIE Nabídka 3. přednáška
Plán na zvýšení spokojenosti zákazníků Zvýšení spokojenosti zákazníků
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Transkript prezentace:

Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Zemědělství má budoucnost Kvalita potravin-bezpečnost potravin ( v EU před 10 lety) Domácí spotřeba- stabilní Potravinová soběstačnost Vznik nových trendů v obchodě Řetězce jsou jednou z etap vývoje obchodu Oslabení obnovitelných zdrojů Ukončení některých regulačních opatření (kvót) Zákazník začíná být i odborník

Kvalita potravin Nízká cena – nízká kvalita Odraz skutečných cen – fenomén farmářských trhů a farmářských kamenných prodejen Cena potravin musí kopírovat cenu energií Skandály, „krize“ = zákazník ve střehu Zákazník začal věnovat potravinám pozornost Zemědělci musí reagovat na změnu na trhu Potravinová bezpečnost

Domácí spotřeba Stabilní, prosazuje se více českých produktů Fenomen trhů a kamenných obchodů Znovu vznikají sektory, které prošly krizí: Zelinářství, pěstování květin, vinařství, ovocnářství, řeznictví, uzenářství, Vzniká reakce na politiku řetězců a zemědělci toho musí být schopni využít Hlavní limit dalšího rozvoje: cena práce a její zdanění

Potravinová soběstačnost Vysoká závislost na dovozech (až 30%) Vysoké finanční nároky na dopravu Ekologický aspekt

Oslabení politiky energie z obnovitelných zdrojů Obnovitelné zdroje nezachrání stoupající potřebu energie Jsou vhodným doplňkem k zemědělskému hospodaření Musí být efektivní bez dotací, stát nemá prostředky na dotování Napravují se chybná rozhodnutí a ambice z minulých let jak na EU úrovni, tak v ČR

Zemědělská politika EU Konec regulace mléka, konec regulace cukrovky. Dopad může být pro ČR nevýhodný. Politika po roce 2014 : pravděpodobně dojde k redukci finančních prostředků Dojde ke zvýšení administrativní zátěže-tomu je třeba vzdorovat EU zemědělská politika a zemědělské dotace jsou (bohužel) hybatelem podnikání- přesto je třeba mít vlastní strategii v podnikání EU ani ČR svými dotacemi zemědělství příliš nepomůže (pokřivení trhu)

Z ákazník Probíhá změna v chování zákazníků Orientace na kvalitu Orientace na domácí produkci Snížená poptávka vzhledem ke stoupající ceně potravin (vyšší DPH, světové ceny,…) Vzniká povědomí o bezpečnosti potravin To je ta nejlepší zpráva pro zemědělce !

Aktuální legislativa Zákon o Státním pozemkovém úřadu Novela zákona o Pozemkovém fondu ČR Novela zákona „o prodeji státní půdy“ Antibyrokratický zákon Zákon o potravinách

Děkuji za pozornost