Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Advertisements

Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
NABÍDKA PROJEKTU ENERGETICKÝCH ÚSPOR 1. Projekty energetických úspor – metoda Energy Performance Contracting (dále EPC) EPC – „energetické služby se zárukou,“
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Přístupy a metody řízení spotřeby energie v nových podmínkách Libor Prouza – ENVIROS, s. r. o. 17. června 2008 Řízení spotřeby u konečného zákazníka.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
Využití metody EPC Jaroslav Maroušek SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Praha.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Úspory energie a regenerace
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Chytré sítě Smart grids.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
ČEZ Energetické služby, s.r.o.. 2 Proč s námi spolupracovat?  pomáháme Vám snižovat energetickou náročnost Vašeho provozu  Vy se soustředíte se na Vaši.
Centrum energeticky efektivních budov.  Díky nejnovějším trendům ohledně snižování energetické spotřeby budov, ať již z legislativních důvodů, ekonomických.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
ENERGETICKÝ AUDIT, ENERGETICKÝ POSUDEK DLE 480/2012 SB. VE VZTAHU K DOTACÍM OPŽP A OPPIK.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Plánování zakázek ve vybraném výrobním podniku ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autorka bakalářské.
Vitana uhlíková stopa a její praktické využití
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Nový zákon o ochraně ovzduší
Jemný úvod do Smart Grids a Smart Metering
Racionalizace logistických procesů ve vybrané společnosti
Využití technologie RFID ve společnosti Nábytek Penta, s. r. o.
Presentation Title 1st September 2002
Transkript prezentace:

Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor Jan Pejter – ENVIROS, s. r. o. 3. června 2009

Cíl EU 2020 Snížit emise skleníkových plynů nejméně o 20% Zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na 20% Zvýšit energetickou účinnost o 20%

Energetické řízení – co tím rozumíme? Vyvážený přístup k základním pilířům energetického řízení Lidé trénink, motivace, kontrola Systémy zviditelnění dobrých a špatných praktik „Co není vidět, nelze řídit!“ Technologie pozornost je zaměřena na nízkonákladová a organizační opatření s nejlepšími ekonomickými parametry

Energetické řízení – jaký je princip? Komplexní informační systém sledování provozu energetického hospodářství; administrativa fakturování energie a její řízení; správa databází o celém energetickém hospodářství; snížení ztrát energie; vyhledávání možností úspor energie; zviditelnění, rozdělení a rozúčtování energie; využívání obnovitelných zdrojů energie. TECHNOLOGIE SYSTÉMY L I D É IS

Úkoly energetického řízení zajistit provoz energetického hospodářství zajištěnost dodávky energie plnění legislativních požadavků strategicky řídit rozvoj energetického hospodářství volba energonositelů, technologií… zdroje financování optimalizovat náklady na provoz energetického hospodářství nákup energie využití OZE a DZE úspory energie

Úspory energie Optimalizace provozování zařízení kázeň obsluhy změny režimů, materiálů, výrobních postupů Úpravy stávajících technologií automatizace doplňování energeticky účinnějších prvků Výzkum a aplikace nových technologií Změny životního stylu, hodnot…

Řízení spotřeby - současná situace Řada spotřebitelů již má zavedený nějaký systém pro řízení spotřeby energie Důvody náklady na energii nabývají na významu systémy řízení to vyžadují je to moderní, marketing Řada spotřebitelů tento systém zavedený nemá, nebo nevyužívá možností, které se na poli řízení spotřeby energie nacházejí Důvody kapacita pracovních sil odbornost technická vybavenost priority, cena a riziko

Celestica Kladno - Případová studie elektronický průmysl významný světový hráč centrála v Torontu (Kanada) 40 závodů ve světě pronájem prostorů závodu včetně svých zaměstnanců společnostem elektronického průmyslu vývoj, montáž, kontrola kvality, testování, balení, distribuce, poprodejní servis

Celestica Kladno – průběh projektu Příprava realizace vybraných investičních opatření Případové studie realizace navrhovaných investičních opatření Realizace vybraných nízkonákladových opatření Identifikace úsporných opatření Nastavení cílů Zavedení Monitoringu a Targetingu Doplnění systému měření spotřeby energie

Celestica Kladno - Realizovaná opatření Zavedení systému M&T Optimalizace provozu vytápění Změny v zapojení, regulaci a provozování zdroje tepla Využití odpadního tepla z výroby stlačeného vzduchu Řízení provozu VZT administrativních prostor Využití požární nádrže pro akumulaci chladu Využití adiabatického zvlhčování prostor výrobní haly

Výsledky projektu Realizováno v rámci projektu Garantovaný potenciál úspor za dobu trvání projektu 2 600 MWh 2,4 mil. Kč Prostá doba návratnosti investice 2-3 roky Snížení spotřeby energie o 12 % Klient neinvestoval žádné vlastní prostředky do úspor energie Finanční a technické riziko nese poskytovatel služby M&T/ESCO

Děkuji za pozornost Ing. Jan Pejter Vedoucí projektů ENVIROS, s. r. o. Na Rovnosti 1 CZ13000 Praha 3 jan.pejter@enviros.cz www.enviros.cz