Ekonomická gramotnost Vlastnictví. Komu co patří  Ten, komu něco patří, se nazývá majitel neboli vlastník. Různé věci mohou patřit různým lidem, skupinám.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Advertisements

OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Majetek a vlastnictví.
Porušování autorských práv Pirátství
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
PROVOZ DOMÁCNOSTI Janderková Pavla
Majetek Formy vlastnictví
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Ekonomická gramotnost
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.3
HMOTNÉ A DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
40.1 Autorská práva Informatika - Autorská práva
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Od Lucie Zíbové z 9.A. Autorské právo Autorské právo je právo autora k dílu. Autorské právo vzniká hned po zveřejnění díla. Autorské právo se značí ©(C.
Ing. František Knížek uvádí dokument Seminář ČSVZ „Autorské právo a Internet“ 23. března 2011.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Licencované a volně šířené programy, autorské právo.
Thang Bui Toan 4.B. Co je software ?  Software je něco, co není hardware  je programové vybavení počítače (sada všech počítačových programů umístěných.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_07.
Integrovaná střední škola, Slaný
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
PRAMENY SOUKROMÉHO PRÁVA. Kodexy  = zákoníky  Občan zákoník, OZ č. 40/1964 Sb.  Zákoník práce, ZP č. 65/1966 Sb.  Obchodní zákoník č. 513/1991 Sb.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Majetek státu. Úvodem při výkonu majetkových práv stát vstupuje do občanskoprávních vztahů podpůrně se uplatňuje občanský zákoník veřejnoprávní specifika.
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Příklady do seminářů Právní vztahy k nemovitostem konaných dne 30/ v době 8.00 – 11.05, uč. č. 214, sem. sk. 2 JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Vlastnictví.
Listina základních práv a svobod VY_INOVACE_32_OBN_913 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Samostatné bydlení Co vše by měla obsahovat nájemní smlouva bytu Anna Křivánková.
Duševní vlastnictví a jeho ochrana Klikni na objekt, či odkaz - zobrazí se odpověď.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Vlastnictví, majetek. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_12_SMLOUVY.
FINANČNÍ GRAMOTNOST VLASTNICTVÍ HMOTNÉ A DUŠEVNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Majetek domácnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_12_ Vlastnictví, druhy majetku Číslo projektu:
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 10 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: září 2012 Ročník: 7. Vzdělávací.
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název vzdělávacího materiálu
1 Bill Gates technologie (75,8 mld. USD) 60 let 2 Amancio Ortega móda (64,5 mld. USD) 79 let 3 Warren Buffett investice (72,7 mld. USD) 85 let 4 Carlos.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Občanské výchova 7.ročník
Zpracoval: Kratochvílová, Hrenáková,Janjič, Čampulka
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Ekonomika Leasing – finanční leasing 3. Ing. Miroslava Farmačková
Školník Kulda je jednička
VY_32_INOVACE_11_ČR – demokratický stát
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
FINANČNÍ GRAMOTNOST MAJETEK ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
Transkript prezentace:

Ekonomická gramotnost Vlastnictví

Komu co patří  Ten, komu něco patří, se nazývá majitel neboli vlastník. Různé věci mohou patřit různým lidem, skupinám lidí, firmám, obcím, krajům, státu, cizím zemím.  Vlastní-li danou věc současně více lidí, firem, atd. označuje se každý z nich jako spoluvlastník.  Ochrana vlastnictví je podchycena zákony.

Pronájem  Je to vztah mezi vlastníkem věci a druhou osobou.  Pronajímatel a nájemce dohodnou na tom, že nájemce může po dohodnutou dobu a za úplatu (nájemné) používat určitou konkrétní věc, která patří pronajímateli, či z ní brát užitky.  Vlastník s nájmem nevzdává svých vlastnických práv, jen je omezuje.  Vztah mezi oběma stranami je zakotven v nájemní smlouvě.

Cvičení 1. z pracovního listu  Přečtěte si pozorně první článek  Podtrhejte všechny věci, které někdo vlastní.  Zakroužkujte všechny vlastníky  Vyplňte sloupce předměty a vlastníci a propojte je mezi s sebou tak, aby odpovídal předmět s jeho vlastníkem.

Hmotné a duševní vlastnictví  Hmotné vlastnictví – vlastnictví věcí, na které si můžeme sáhnout (auto, pozemek, dům).  Duševní vlastnictví – vlastnictví nehmotných věcí (píseň, výrobní patent, počítačový program, design auta, příběh v knížce, namalovaný obraz, obrázek na fotografii).

Cvičení 2. z pracovního listu  Přečti si pozorně text 2 a podtrhej věci, které někdo vlastní.  Zařaď předměty do správné kategorie vlastnictví (hmotné x duševní).

Přečti si pozorně tiskovou zprávu  Porušeních jakých práv se mladík dopustil?  Kolik bylo pachateli let?  Jak páchal trestní čin?  Jak dlouhý trest vězení je za porušování autorských práv podle nového trestního zákona?

Ochrana duševního vlastnictví Otázkám duševního vlastnictví se v ČR věnuje hned několik institucí, jako například:  Ochranný svaz autorský  Česká protipirátská unie  Business Software Aliance  Úřad průmyslového vlastnictví

Urči pravděpodobného vlastníka  Auto  Dům  Výrobní patent  Louka u lesa  Počítačová hra  Náměstí  Píseň  Kanalizace  Malba na obrazu  Plavecký bazén  Cesty a dálnice  Les  Fotografie  Továrna  OS Windows  Parkoviště  Text v knížce  Elektrické vedení  Vodovod  Škola

…a konečně první DÚ 1. Popiš, jak vypadají zadané www stránky 2. Odpověz na tuto otázku: BSA – Opiš co je podle BSA softwarové pirátství ÚPU- Jaká je hlavní funkce Úřadu průmyslového vlastnictví. ČPU – Jak zní heslo z hlavní stránky ČPU OSA – Popiš hlavní fotku ze sekce „Výuka a sport“