PROSPÍVÁNÍ Jak může pozitivní psychologie zvýšením odolnosti pomoci předcházet patologickým jevům. Margaret Forde, Registrovaná psycholožka Dublin, Irsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život je jako cesta vlakem…
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Jak na to, aniž bychom se zničili
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Může být ve škole …demokracie? Týden vědy 2007 Doc. PhDr. Milan Pol, CSc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU.
Pozitivní psychologie: cenná inspirace pro práci s ohroženou mládeží
Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
MEDITACE SAHADŽA JÓGY.
PSYCHICKÉ STAVY.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD PhDr. Eva Tomešová, Ph.D.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Život.
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Přijímací řízení…? „Víme, koho přijímáme?“ PaedDr. Ivona Futschiková.
Emoce (city).
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Psychologie štíhlé postavy
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_16.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Sebeuvědomění a sebekontrola
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Okamžik Aus dem portugiesischen übersetzt
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Život.
Tělesné sebepojetí.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Téma Hypotézy ve výzkumu
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
1 Životní scénář aneb Naučte se žít v přítomném okamžiku.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Definice, základní pojmy
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Rodina a typologie rodin
Příčiny neúspěchu žáků Jana Míková. John Holt: „Proč děti neprospívají“ John Holt: „Proč děti neprospívají“ Bojí se, nudí a jsou zmatené Bojí se, nudí.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Hudba: Floyd Cramer – Unchained melody Nepřítel zabírá v naší hlavě víc místa, než přítel v našem srdci.
Koučink dětí a mladistvých obětí obchodování Praha
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Koučink dětí a mladistvých
Je nízká plodnost opravdu problémem?
Vyrovnávání se stresem
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Úvod do psychologie
Paměť a soustředění.
Psychologie dospělých
Temperament, charakter, motivace
Náročné životní situace
Pozornost a paměť, představivost
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Škola základ občanského života
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

PROSPÍVÁNÍ Jak může pozitivní psychologie zvýšením odolnosti pomoci předcházet patologickým jevům. Margaret Forde, Registrovaná psycholožka Dublin, Irsko.

Co je pozitivní psychologie? Pozitivní psychologie je nový obor v rámci akademické psychologie, který zkoumá, jak vytvořit štěstí, pohodu a emocionální odolnost. Na základě vědeckého výzkumu je dokázána úspěšnost.

Rozdíly Tradiční psychologie Lidé s problémy Jak odstranit problémy Pozitivní psychologie Šťastní, úspěšní lidé Jak stavět na tom, co se daří

Co nás dělá šťastnými ? Sonja Lyubomirsky

Typy “šťastných životů” Příjemný život: vychutnávání a prohlubování pozitivní zkušenosti Dobrý život: úspěšné využívání svých osobních silných stránek Smysluplný život: využívání Vašich sil na něco většího než jste vy sami.

Rozsah prospívání Pozitivní emoce Závazek/proud Vztahy Význam Úspěchy

POZITIVA K čemu jsou pozitivní emoce? Barbara Fredrickson

VÝHODY POZITIVNÍCH EMOCÍ Rozšiřují a budují náš adaptivní potenciál Rozšiřování škály faktorů, které bereme v úvahu při rozhodování Budování otevřenosti a emocionální agility/hbitosti Zvyšují prosociální chování Budují společně kreativitu v pracovních skupinách

„Rušící“ efekt Nejdůležitějším aspektem pozitivní emoce je to, že ruší účinek negativní emoce a neutralizuje stres.

POMĚR POZITIVITY Velmi šťastní lidé mají období vzestupů a pádů, stejně jako všichni ostatní. To co je odlišuje, je poměr pozitivních na negativních zkušeností. Lidé,kteří prospívají 3:1 Lidé,kteří jsou nešťastní,v depresi 1:1

Závazek/proud Mihalyi Csikszentmihalyi: lidé jsou nejšťastnější, když jsou v práci nasazeni v náročných úkolech, kde mohou ukázat jejich největší přednosti. Když už jste v „proudu“, jste plně zaujati tím co děláte, tak moc, že ​​ si ani nevšimnete, jak čas ubíhá.

Mé zkušenosti s „proudem“ Nechte si chvilku a napište činnosti ve svém životě, které vás dostávají do „proudu“... Tip: Měly by to být aktivity, které děláte ve svém zájmu, jste k nim vnitřně motivováni, bez ohledu na vnější odměnu.

Zkušenosti s proudem mých klientů Nechte si pár minut a promluvte si s osobou vedle nebo za / před vámi a popište, kdy jste viděli klienty plně zaujaté tím, co právě dělají

Vztahy Máte někoho, komu můžete zavolat ve čtyři ráno a svěřit se se svými problémy? Dlouhodobý lékařský výzkum pana George Vallianta Master Strength: Schopnost být milov á n

Vztahy Nejvíce odlišnou vlastnost velmi šťastných lidí je to, že jsou velmi společenští a mají silnější romantické a jiné společenské vztahy než méně šťastní lidé. Tráví více času pečováním o vztahy s ostatními lidmi.

VÝZNAM Lidé, kterým se daří, mají v životě něco, o čem se domnívají, že je větší než oni sami. To "něco“ se může týkat jejich povolání, náboženství nebo to může být jen dobrá pohnutka, nebo cíl vychovat své děti, aby z nich byli šťastní a zodpovědní dospělí.

Úspěchy Čeho jste dosáhli, s čím můžete být spojováni Pozitivní emoce Význam Vztahy Použití vaší síly Vlastní efektivnost

Přednosti

Jak toto všechno může být použito? Pozornost Interpretace Paměť

Pozornost Základním principem KBT je, že pozornost je odměna, a cokoli na co se soustředíte, bude mít výsledky ( např. dítě se záchvatem vzteku u pokladny v supermarketu.. ).

Pozornost Na cokoli se soustředíte, se vyvíjí. To platí pro váš vlastní život Ale také pro lidi kolem vás

Všímání Nejzákladnější formou pozornosti je „všímání si“ Nejzákladnější forma rozvoje optimismu je naučit lidi všímat si dobrých věcí.

Tři dobré věci Jednou z nejvíce empiricky ověřených intervencí pozitivní psychologie je také jeden z nejjednodušších: Požádejte lidi, aby každou noc napsali tři dobré věci, které se jim stali během dne, a to po dobu tří týdnů. Použijte třeba “buddy system”, abyste klienty udrželi soustředěné na cíl

Oscar Wilde Balada o žaláři v Readingu: „Dva muži se dívali ven zpoza vězeňských mříží Jeden viděl bláto a ten druhý viděl hvězdy“

Zaměřit se na silné stránky Většina lidí se soustředí na odstranění svých slabin. Úspěšní lidé se zaměřují na využití jejich silných stránek.

Jděte po dobrých věcech Dotazník znaků silných stránek Zvažte nejlepší cvičení samy sebe Vnímavé dotazování

Interpretace William Shakespeare: “Nic není dobré nebo špatné, ale myšlení to takové dělá“ Není to to, co se nám stane, ale jak si vyložíme,co se děje, to určuje naši úroveň pozitivní nebo negativní emoce.

A… B… C… Activating event, Belief, Consequence Aktivace akce: něco, co se stane Přesvědčení: jak si vyložíme, co se děje Důsledek: vliv na naše emoce, pocity, nálady.

Optimistické myšlení Když naučíme tyto dovednosti desetileté děti, snížíme tím na polovinu deprese, úzkost, poruchy chování, kriminalitu a různé závislosti, když tyto děti pak vstoupí do puberty

Paměť Tím, že si budujeme zásobu pozitivních vzpomínek, nám umožňuje se dívat na nové situace optimistickým způsobem. Každý má svou vlastní "mapu" světa, založenou především na svých vzpomínkách. Např. Sebevědomí/nové dobrodružství

Význam vzoru Klienti často nemají ve svém životě příklady pozitivních vzorů Např. nemusí mít nikoho z jejich rodiny, kdo pracoval, dokončil školu, odešel do technického nebo vysokoškolské vzdělání, byl úspěšný, atd. Je třeba vyplnit mezery v paměti, např.. návštěvy úspěšných lidí, kteří navštěvovali školy, z téže oblasti atd.

Interpretace je předem naprogramovaná Jak reagujeme v různých situacích, do značné míry určuje naše minulost tím, co Martin Seligman nazývá naše "ledovce„.

“Ledovce”

Pozitivní psychologie Přednosti Pozitivní emoce Aplikování Význam zkušeností dobrého života Pozitivní vztahy Pozitivní instituce Optimistické myšlení

Margaret Forde