Móhandás Karamčand Gándhí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Revoluční rok 1848 Francie, Itálie, Německo 2.stupeň ZŠ
Advertisements

Občanská válka Anglická
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
*18.července bojovník proti apartheidu (ofic. státní pol. JAR 48-90) -Apolitický politik.
Jakub Lindner C3A Móhandás Karamčand Gándhí Velký duch, Otec národa. Byl jeden z největších politických a duchovních vůdců Indie a indického.
KASTY.
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Georges DANTON (26. října 1759 – 5. dubna 1794)
Tematická oblast: Osobnosti dějin 20. století
Česká republika Demokratický stát.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Evropský kolonialismus
Problémy poválečného světa
Arabsko – izraelský konflikt 1. část
Vypracovala: Bc. Jana Náhlíková, ČJ-OV
Friedrich Nietzsche Kamil Závorka C4B.
Předmět OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Ročník a obor 3. ROČNÍK ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT, 4.ROČNÍK K OPAKOVÁNÍ Kód sady OSVZ/ZA/03+04/01 Kód DUM OSVZ/ZA/03+04/01.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vítězství revoluce Ústavodárné národní shromáždění začalo plnit svůj program –zrušilo daňová privilegia –vyhlásilo rovnost občanů před zákonem –zrušilo.
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Bolševická revoluce Revoluce v Rusku.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
KOMUNISMUS Michal Hess.
První světová válka Cesta k válce.
Etnické a náboženské složení jižní Asie
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Helénistické období.
Pákistán (Islámská republika Pákistán)
Portréty literárních osobností světové literatury.
Tomáš Garrigue Masaryk
Habsburská monarchie za Metternicha
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Demokracie a její hodnoty
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
भारतीय गणराज्य [ Bhārat Ganarājya ]
 Poválečná situace v Evropě a v USA  Ekonomický vzestup  Využití vědy a techniky Válka a ekonomický vývoj.
Myšlenky o přátelství. Člověk by chtěl být gigantem a je hovno kamaráde.
Helénistické období.
Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)
První fáze dekolonizace
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Hrozby fašismu.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Tomáš Garrigue Masaryk
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
INDIE VYPRACOVALA: KAROLÍNA ZABLOUDILOVÁ. ZÁKLADNÍ INFORMACE o Oficiální název: Indická republika (další označení Bharat nebo Hindustan) o Hlavní město:
Atentáty ve světové politice. František Ferdinand d'Este následník rakousko-uherského trůnu ( ) Byl zastřelen revolucionářem.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Evangelium se stává dobrou zprávou jedině tehdy, dorazí-li na místo včas. J. F. Henry.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Pomocí prezentace s výkladem se seznamují se soudobými osobnostmi
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Stát Definice, funkce, typy.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Dekolonizace Dekolonizace je proces, při němž dochází k osamostatnění kolonií. Největší vlna dekolonizace proběhla po 2. světové válce. Týkala se hlavně.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
ŠABLONA III/2 KONEC KOLONIÁLNÍCH ŘÍŠÍ Mgr. Lucie Opltová – 1
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_20_20
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
INDIE.
Arthur Schopenhauer narodil se v Gdaňsku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Móhandás Karamčand Gándhí

* 2. října 1869, v Indii byl jedním z největších politických a duchovních vůdců Indie a indického hnutí za nezávislost Ve světě je znám pod přízviskem mahátmá („Velký duch“) V Indii mu byl formálně udělen titul „Otec národa“

Pocházel z obchodnické kasty Měl silně nábožensky založenou matku r. 1883 se jako třináctiletý oženil s Kasturbáí Makhardží, s níž měl později 4 syny <- Kasturbáí Makhardží Malý Gándhí ->

Měl bouřlivé mládí: tajně kouřil a se svým přítelem se pokusili spáchat sebevraždu Chtěl zrušit zákon o zákazu jedení masa (aby byl národ silný a mohl se bránit Angličanům) V šestnácti letech se umoudřil Jeho otec těžce onemocněl a Gándhí mu věnoval všechen svůj čas mimo školu V osmnácti letech se rozhodl odjet studovat práva do Anglie

po návratu do vlasti si otevřel advokátní kancelář V r. 1893 odjel do jižní Afriky jako právní zástupce obchodní firmy. Silně tu na něj zapůsobila diskriminace Indů a rozhodl se prosazovat jejich zájmy. Předsevzal si však prosazování nenásilnými prostředky – vybízel k občanské neposlušnosti a ignorování nespravedlivých zákonů

Třikrát byl uvězněn, avšak po krátké době byl opět propuštěn, neboť měl chatrné zdraví, podlamované protestní hladovkou Po návratu do vlasti proti britské vládě otevřeně nevystupoval Změna nastala r. 1919, kdy britští vojáci zmasakrovali shromáždění Indů V následujících 20 letech stál v čele Indického národního kongresu a zorganizoval 3 rozsáhlé kampaně proti britské nadvládě. (Pokaždé byl zatčen a uvězněn)

Usiloval o zlepšení životních podmínek páriů, příslušníků nejnižší kasty Hlásal, že všechny národy mají být soběstačné, a sám každý den věnoval určitý čas tkaní podomácku vyráběné látky.

R. 1945 se Indie stala samostatnou R. 1945 se Indie stala samostatnou. Situace se ale zkomplikovala: Gándhí se marně snažil urovnat rostoucí nesoulad mezi muslimskou a hinduistickou částí obyvatelstva, který byl r. 1947 příčinou vytvoření samostatného muslimského státu – Pákistánu Gándhí se snažil prosadit smír, ale r. 1948 byl zavražděn hinduistickým extremistou

Citáty: Člověk je pro to člověkem, že je schopen sebeovládání. Člověk má klíč k uzamčení nežádoucí myšlenky. Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu mýlit se. Pravým povoláním právníka je sjednocovat strany rozvaděné. Síla nepramení z tělesné zdatnosti. Vyplývá z nezkrotné vůle.

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Gándhí http://cs.wikiquote.org/wiki/Móhandás_Karamčand_Gándhí Velká obrazová encyklopedie – slavné osobnosti

„Osmisměrka“ satjágraha = filosofie aktivního, ale nenásilného odporu