Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KASTY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KASTY."— Transkript prezentace:

1 KASTY

2 Původ Kastovního systému
Indie – náboženský Kasta = varna Původně rozdělení společnosti na základě různotvárnosti duchovního vývoje. Rgvéda 1500 – 1000 př.n.l. Upanišády, Bhagavadgíta – výkladové dílo Obdoba kastovního systému se zřejmě vyskytovala i v Mayské kultuře.

3 Rozdělení Čtyři součásti těla věčného Puruši
Brahmá vytvořil z těchto součástí čtyři společenské vrstvy 1. Bráhmani – kněží (ústa) 2. Kšatriji – vválečníci (paže) 3. Vaišji – obchodníci, řemeslníci, zemědělci (stehna) 4. Šúdrové – služebníci, dělníci (chodidla) x. Dalit - nedotknutelní

4 Kastovní systém

5 Bráhmani – kněží Nejvyšší ze všech kast. Duchovní autority

6 Kšatriji – válečníci Tradičně Vojenská a vládnoucí elita
Dnes příslušníci armády Gautama Buddha – narozen do této kasty

7 Vaišji – obchodníci, řemeslníci
Podle hindických textů je jejich poviností „Cow protection“ Historicky významná díky důležitým vládnoucím dynastyím Mohandas Karamchand Gandhi příslušníkem této kasty

8 Šúdrové – služebníci, dělníci
Dle původních textů mají za úkol sloužit ostatním třem kastám

9 Dalita -Nedotknutelní
Vyřazeni z kastovního systému Na dně dna společnosti Proti diskriminaci této sociální skupiny bojoval Mahátmá Gandhí Dnes je diskriminace nedotknutelných zakázána indickou ústavou z roku 1950 Není to ale bohužel moc platné.

10 Háčky Původní texty údajně rozlišují dle úrovně duchovního vývoje nikoliv rodového původu. V praxi je příslušnost ke kastě rodově podmíněna a podněcuje prosazování nadřazenosti na základě původu. Významnou roli hraje hinduistický kosmický model – víra v reinkarnaci. Problémy s diskriminací a vzájemnou sociální nerovností.

11 Toť vše Javora O. 2012


Stáhnout ppt "KASTY."

Podobné prezentace


Reklamy Google