Egyptské pyramidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Egypt Pyramidy.
Advertisements

Paříž Prezentace 5.B.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sochařství staré, střední a nové říše
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Sedm divů světa Andrea.
Starověký EGYPT.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
TERAKOTOVÁ ARMÁDA Jedná se o monumentální hrobku prvního velkého čínského císaře označovaného Čhin Ši Huang („První císař dynastie Čchin“, př.
Starověký Egypt Náboženství
Egyptské pyramidy.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_EVV2 Ročník: 1. Estetická a výtvarná výchova Vzdělávací oblast:
Egyptské pyramidy Egyptské pyramidy.
III/2 XV A
Starověký Egypt.
Tutanchamon ( př. Nl.) Ondřej Turek 1A 2009.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Egypt.
Nejstarší starověké státy
Sedm divů světa.
Egyptské pyramidy.
VÍTEJTE V „MUZEU KNIHY“.
Egyptské pyramidy David Beneš 1.Ročník GIO.
Praha.
Archeologické výzkumy
                                                                         Egyptské pyramidy                                                                                 
Egyptské pyramidy.
Sedm divů světa Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
7 divů světa Na následujících stránkách se seznámíte se sedmi divy světa. Seznámíte s dobou před a po divech.
Egypt a Egyptské pyramidy.
Umění Egypta architektura MgA. Lukáš Psík
Petra.
Egyptské pyramidy.
Egyptské pyramidy.
Starověký Řím.
Egyptské pyramidy Co to vlastně je….
Karolína Moravcová 7. Třída
Egyptské pyramidy.
DÁVNÉ ŽENY V EGYPTĚ nejen obyčejné ale také slavné, posvátné, panující
7 divů světa Eva Kaniová I.A.
Egyptské pyramidy.
7 starověkých divů světa
Egypt Země bohů.
Sedm divů světa Anděla Delišová 6.B.
VY_32_INOVACE_ZCR_629 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Afrika – pobřeží Středozemního moře Jméno autora:Mgr.
Sedm divů světa.
Pyramidy.
Místa, o kterých sním ^.^.
 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589- příspěvková organizace  Autor: Mgr. Ludmila Šimonová  Datum:  Název:
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Pyramidy a zikkuraty. Pyramidy - jeden ze sedmi starověkých divů světa postaveny od 27. do 18.stol. př.n.l. přesný počet není znám vystavěné z cihel se.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_05 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Egyptská arabská republika (ve staré češtině Ejipt)
Stará, Střední a Nová říše
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
Starověký Egypt - politika
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Marika Jiráková Třída: 6.b.
Digitální učební materiál
Starověký Egypt Architektura.
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_10
Terakotová Armáda Vojtěch Razgyel Zdroj:
EGYPTSKÁ ARCHITEKTURA
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Egyptské pyramidy

Egyptské pyramidy Egyptské pyramidy jsou zvláštní stavby typu pyramidy, které byly ve starověkém Egyptě s přestávkami budovány od doby vlády panovníka Džosera ze 3. dynastie až do doby prvního krále 18. dynastie Ahmose I., tedy po dlouhé období přibližně 1 500 let, jako hrobky (případně kenotafy) králů a později také některých jejich významných manželek a matek.

Egyptské pyramidy Každá z pyramid byla ovšem nikoli samostatnou izolovanou stavbou, ale součástí celého rozsáhlého plánu funkčně (především nábožensky) propojených budov; proto je přesnější hovořit ne o pyramidách, ale o pyramidových komplexech. Jejich standardní součástí, vedle pyramidy samotné, byl v ideálním případě údolní chrám, vzestupná cesta, zádušní chrám a tzv. satelitní pyramida.

Egyptské pyramidy Jednotlivé stavby se nicméně od sebe mohou značně lišit, a to nejen v architektonických jednotlivostech, ale i koncepčně, což zpravidla vypovídá o proměně náboženských představ. V jejich okolí zejména za Staré říše vznikaly rozsáhlé nekropole s hrobkami členů královské rodiny, dvorních hodnostářů a jiných příslušníků společenské elity. V době Nové říše se motiv pyramidy, ovšem bez doprovodných staveb, stal součástí pohřební architektury soukromých hrobek.

Egyptské pyramidy Královské pyramidové komplexy ve své době měly nejen velký význam náboženský a ideologický, ale také politický a hospodářský. Organizace staveb vyžadovala existenci přísně organizované byrokracie ovládající z jednoho centra všechny zdroje společnosti. Odhaduje se, že na pyramidových projektech mohla být různým způsobem zainteresována až 1/4 nebo 1/5 všech obyvatel země.

Egyptské pyramidy Po dokončení stavby a v souvislosti se zde provozovaným posmrtným kultem v jejich blízkosti vznikala tzv. pyramidová města, do nichž bylo soustředěno hospodářské a personální zázemí kultu.

Egyptské pyramidy Přesný počet egyptských pyramid není znám: některé jsou doloženy písemnými prameny a nebyly doposud objeveny či identifikovány, jiné už zcela zanikly; badatelé odhadují, že v současné době jich existuje přibližně sto. Do tohoto orientačního počtu jsou zahrnovány jak samotné pyramidy (s výjimkou satelitních), tak stavby, které sice byly jako pyramidy plánovány, ale nakonec byly dokončeny v podobě jiné (např. jako mastaba v případě Raneferefovy hrobky).

Egyptské pyramidy Za vrcholné období doby stavitelů pyramid je považována vláda 4. dynastie, kdy vznikly nejznámější z pyramid – Chufuova, Rachefova a Menkaureova v Gíze; ty jsou také pokládány za první (a jediný do současnosti zachovaný) z tradičních divů světa.

Egyptské pyramidy Právě ony a z nich obzvláště pyramida panovníka Chufua (označovaná někdy jako Velká pyramida), v mnoha ohledech jedinečná a odlišující se ostatních staveb tohoto typu, byly nejpozději od středověku předmětem pozornosti autorů nejrůznějších žánrů.

Vypracovala: Šulcová Šárka Třída: 9.B