OZONOVÁ VRSTVA, SKLENÍKOVÝ EFEKT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské rasy Obr.1. Lidské rasy Obr.1 Na Zemi dnes žije již přes 7 mld. lidí. Podle barvy pleti a některých dalších dědičných vlastností rozlišujeme.
Advertisements

Ozonová díra & Skleníkové plyny
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Enviromentální výchova.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími atmosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Planety
Globální oteplování Marek tecl 2L.
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ozonová díra.
Globální oteplovaní.
OZON.
„ČERNÝ KONTINENT“ Obr. 1,2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Globální změny Zpracoval: Jakub Mach. Osnova prezentace 1.Úvod 2.Osnova prezentace 3.Skleníkový efekt 4.Globální klimatické změny 5.Konec.
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Ozonová vrstva.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ZEMĚ VE VESMÍRU 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI611 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Elektronická učebnice - I
KOŽNÍ SOUSTAVA Tělní pokryv – prvotní tělní bariéra Funkce:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Oxid uhličitý
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
OXIDY Kyslík patří mezi nejrozšířenější prvky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Atmosféra Filip Bordovský.
Kyseliny a zásady Měření pH
Skleníkový efekt.
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
její znečištění a důsledky
Vznik a vývoj atmosféry Země
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vypracoval: Adam Olejníček Obor: Technické lyceumTřída: 2.L Předmět: BiologieŠkolní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Kašpar LudvíkDatum vypracování:
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Atmosféra.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
VY_32_INOVACE_C9-013 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Skleníkový efekt Neboli skleníkový jev.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Kristián Petr Šulista, Jan Stejskal, Šimon Kubeš
Transkript prezentace:

OZONOVÁ VRSTVA, SKLENÍKOVÝ EFEKT Obr.1

Ozonová vrstva Je část stratosféry ve výšce 25 – 35 km nad zemským povrchem. Nachází se v ní zvýšený poměr ozonu vůči běžnému dvouatomovému kyslíku. Ten je velmi důležitý pro pozemský život, neboť chrání planetu před ultrafialovým zářením. UV Obr.2

Obr.3

Ozon - vznik Obr.4

Ozonová díra Kdyby UV paprsky prošly na zemský povrch bez ztráty energie v ozonové vrstvě, byly by velmi nebezpečné pro pozemské organizmy. A to se děje v případě vzniku ozonové díry. Monitorováním obsahu ozonu z družic bylo v minulosti zjištěno, že v oblasti zemských pólů dochází ke značnému poklesu obsahu ozonu.

Obr.5

Ozonová díra Proto byl také zaznamenán nárůst případů rakoviny kůže a zrakových onemocnění v oblasti Nového Zélandu a Patagonie. Světové společenství se rozhodlo pro radikální omezení používání freonů. Ty se používaly jako tlaková náplň sprejů a chladič v chladničkách a klimatizacích a silně poškozovaly ozonovou vrstvu.

Působení freonů na ozon Obr.6

Obr.7

Skleníkový efekt (přirozený) Naše planeta je chráněna tenkou vrstvou různých plynů. Některé z nich, oxid uhličitý (CO2) a vodní pára jsou plyny skleníkové. Ve správném množství mají za úkol přirozeně „zachytávat“ část odraženého slunečního (tepelného) záření. Tím se Země ohřívá a udržuje se stálá teplota vhodná pro život organismů.

Obr.8

Obr.9

Skleníkový efekt (hrozba) O zvýšeném skleníkovém účinku mluvíme v případě navýšení skleníkových plynů v atmosféře, které vytvářejí silnější vrstvu a propouštějí menší množství tepelného záření od Země do kosmického prostoru. Tím se naše planeta více ohřívá. Příčinou je činnost člověka - např.: odlesňování, spalování fosilních paliv, zvyšování emisí CO2 Obr.10

Zastoupení skleníkových plynů v atmosféře Obr.11

Globální oteplování Zvyšování skleníkových plynů v atmosféře vyvolává velké změny na zemském povrchu. Nejedná se pouze o tání ledovců, ale dochází k tzv. extrémním klimatickým jevům. Př.: tornáda, záplavy, sucho, zdánlivé ochlazení, vzestup hladiny moří, změna ročních období … Tento proces lze zastavit rychlým snížením emisí skleníkových plynů.

Obr.12

Růst teploty Obr.13

Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 20. 1. 2013] Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 20.1.2013]. jsou dostupné pod licencí Creative Commons . Obr.1 http://pixabay.com/static/uploads/photo/2011/12/13/14/28/earth-11009_640.jpg Obr.2 http://www.worn.cz/public/files/01c/28393-Ray-Ban-Legends-Collection-2012-9.jpg Obr.3 http://www.geology.cz/portal/pls/portal/docs/1/6034238.PNG Obr.4 http://www.ccpo.odu.edu/~lizsmith/SEES/ozone/class/Chap_5/5_Js/5-05.jpg Obr.5 http://www.geology.cz/portal/pls/portal/docs/1/6400240.PNG Obr.6 http://www.meteo.sk/meteosk2009-cutted/ozone_cycle.png Obr.7 http://www.nudavpraci.sk/wp-content/uploads/2011/01/Oz%C3%B3nov%C3%A1-diera.jpg Obr.8 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Schema_sklenikovy_efekt.gif Obr.9 http://users.fs.cvut.cz/pavel.hoffman/PREDMETY/COVP/Foto-ekologie/Sklenikovy%20efekt.jpg Obr.10 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Influence_of_greenhouse_gas.gif Obr.11 http://img.aktualne.centrum.cz/325/2/3250288-oxid-uhlicity.jpg Obr.12 http://img.ihned.cz/attachment.php/610/27391610/iosuv458EFGIJLNkPWbcfgqyz1STw2Vn/Klimaschema.JPG Obr.13 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/Glob%C3%A1ln%C3%AD_teplota_1860_2000.png Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů a sady klipart.