Legislativa harmonizace rodinného a profesního života v evropských zemích Zasedání pracovní skupiny 4 “Harmonizace profesního a rodinného života“ 22.-23.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulka funkce: V balíku je šest lahví kofoly. Jedna stojí 25 Kč. Sestav tabulku závislosti celkové ceny na počtu zakoupených lahví z jednoho balíku kofoly.
Advertisements

PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
Pracovní poměr = vztah mezi zaměstnancem(FO starší 15 let) a zaměstnavatelem(FO nebo PO) = za úplatu odvedu práci Vznik Uzavření pracovní smlouvy – dvoustranný.
Analýza Centra ProEquality
Pracovní doba a dovolená v evropském právu a judikatuře soudního dvora
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Mateřská a rodičovská dovolená
Zaměstnání mladistvých
Zákon č.262/2006 Sb., zákoník práce Zvláštní pracovní podmínky některých zaměstnanců § § 247.
Zavedená společnost specializující se na služby v oblasti: Daňové poradenství Účetnictví Ekonomické poradenství Mzdy a personalistika
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_12.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
MZDA, PRACOVNÍ PODMÍNKY VY_32_INOVACE_ 19 Mzda, pracovní podmínky.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Stávající stav Normativní financování (rozpočet na mzdy pedagogů je určován podle počtu dětí, stejně jako počet pedagogů na určité množství dětí) 112.
PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní doba JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Implementace flexicurity v ČR Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce",
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
V zaměstnání I. Petr Machala. zajdete na personální oddělení podepíšete pracovní smlouvu seznámíte se s pracovním řádem Víte co následuje po úspěšném.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Třírychlostní model čerpání rodičovského příspěvku RNDr. Petr Nečas Ministerstvo práce a sociálních věcí.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
1 Hledisko OECD na rodičovskou péči Prezentace pro „Konferenci o rodičovské péči o děti a politice zaměstnanosti: Kolize nebo komplementarita?" Praha,
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
VÝPOČTY O PRACOVNÍCÍCH
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
1 Tisková konference MPSV „Čtyři opatření rodinné politiky“ 10. září 2015 ve 12:30 hod.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
1 Školka ve VFN v Praze Tisková konference,
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
PRACOVNÍ DOBA VY_32_INOVACE_2_1_5 PRACOVNÍ DOBA Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední odborná.
Pracovní doba a doba odpočinku, provozní doba
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Podnikatelé vs. zaměstnanci
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Zvláštní pracovní podmínky Mateřská a rodičovská dovolená
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Právo sociálního zabezpečení
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Legislativa harmonizace rodinného a profesního života v evropských zemích Zasedání pracovní skupiny 4 “Harmonizace profesního a rodinného života“ 22.-23. únor 2010 Vilnius

OBSAH Právní úprava týkající se ochrany těhotných zaměstnankyň a rodičů na trhu práce; Právní úprava týkající se mateřské a rodičovské dovolené; Právní úprava týkající se úpravy pracovní doby těhotných zaměstnankyň a rodičů; Právní úprava týkající se osamělých rodičů pečujících o děti; Závěry; Harmonizace rodinného a profesního života v Evropské chartě pro rovnost žen a mužů v místním životě.

ZEMĚ, VE KTERÝCH BYL PROVÁDĚN PRŮZKUM Francie; Německo; Slovensko; Litva; Rumunsko.

ČÁST 1. Ochrana těhotných zaměstnankyň a rodičů na trhu práce

OCHRANA PŘED PROPUŠTĚNÍM ZE ZAMĚSTNANÍ FRANCIE NĚMECKO SLOVENSKO LITVA RUMUNSKO * Těhotným zaměstnankyním nelze dát výpověď během těhotenství, mateřské dovolené a následujících 4 týdnů. * Těhotným ženám, které jsou v jakémkoliv pracovním poměru, nelze dát výpověď, včetně v době do 4 měsíců po narození dítěte (“Mutterschutz”). * Zaměstnankyním nelze dát výpověď během těhotenství, mateřské či rodičovské dovolené. * Těhotným zaměstnankyním nelze dát výpověď během těhotenství, mateřské dovolené a následujících 4 týdnů. * Rodičům pečujícím o děti do 3 let věku nelze dát výpověď, pokud nedošlo k selhání na straně zaměstnance. Rodičům pečujícím o děti do 14 let věku nelze dát výpověď, pokud zaměstnanec v zásadě neporušuje zájmy zaměstnavatele. V tomto případě musí obdržet výpověď 4 měsíce před propuštěním. * Ochrana mateřství na pracovišti.

ULEHČENÍ PRACOVNÍCH PODMÍNEK FRANCIE NĚMECKO SLOVENSKO LITVA RUMUNSKO *Ženy od třetího měsíce těhotenství až do narození dítěte mají právo na zkrácený pracovní den o 1 hodinu nebo kratší pracovní dobu o 10%. *Další případné úpravy záleží na zaměstnavateli. *Pracoviště musí být zkontrolováno pode požadavků těhotné ženy. * Těhotná žena nebo matka pečující o dítě do 9 měsíců věku a pracující v noci požádá o zařazení na denní práci. * Koná-li těhotná žena nebo matka pečující o dítě do 9 měsíců věku práci, která je těmto ženám zakázána nebo která ohrožuje její těhotenství nebo mateřské funkce, je zaměstnavatel povinen převést ženu na jinou práci. * Těhotné nebo kojící ženy, ženy pečující o děti do 1 roku věku mohou pracovat přesčas, v noci, ve dnech pracovního klidu nebo o svátcích nebo mohou být vysílány na pracovní cesty pouze s jejich souhlasem. * Tyto ženy nesmí být zaměstnány v podmínkách, které škodí jejich zdraví nebo zdraví dítěte. -

ČÁST 2. Mateřská a rodičovská dovolená

MATEŘSKÁ DOVOLENÁ FRANCIE NĚMECKO SLOVENSKO LITVA RUMUNSKO * 16 týdnů u prvního nebo druhého dítěte: 6 týdnů před narozením a 10 týdnů po narození. * 26 týdnů u třetího dítěte, 34 týdnů u dvojčat, 46 týdnů v případě trojčat nebo narození více dětí. * Ze zdravotních důvodů může být dovolená prodloužena o 6 týdnů: o 2 týdny před narozením dítěte a o 4 týdny po narození. * 14 týdnů: 6 týdnů před narozením a 8 týdnů po narození dítěte. *28 týdnů: 8 nebo 6 týdnů před narozením dítěte (záleží na rozhodnutí matky). * 37 týdnů v případě matky samoživitelky nebo u dvojčat či narození více dětí. * 18 týdnů: 10 týdnů před narozením dítěte a 8 týdnů po narození. * Ze zdravotních důvodů může být dovolená prodloužena o 2 týdny po narození dítěte. -

RODIČOVSKÁ DOVOLENÁ FRANCIE NĚMECKO SLOVENSKO LITVA RUMUNSKO - * Rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte může nastoupit buď matka nebo otec, pokud pracoval po dobu nejméně 1 roku. * Rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte může nastoupit buď matka nebo otec nebo oba rodiče. * 12 měsíců rodičovské dovolené lze odložit na období mezi 3 až 8 lety věku dítěte. * Rodičovská dovolená je čerpána do 3 let věku dítěte, v případě negativního zdravotního stavu dítěte – až do 6 let věku. * Rodičovskou dovolenou může nastoupit buď matka nebo otec. * Rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte může nastoupit buď matka nebo otec nebo prarodič, další příbuzný nebo pěstoun. * Dovolená může být rozdělena do několika částí a čerpána střídavě různými způsobilými osobami. -

OTCOVSKÁ DOVOLENÁ FRANCIE NĚMECKO SLOVENSKO LITVA RUMUNSKO * Do 4 měsíců po narození dítěte lze čerpat 14 dnů nebo 18 dnů v případě mnohočetného porodu. - * Hned po narození dítěte lze čerpat 1 měsíc.

RODIČOSKÝ PŘÍSPĚVEK FRANCIE NĚMECKO SLOVENSKO LITVA RUMUNSKO * Příspěvek vyplácený státem činí zhruba 100% původního čistého platu. *Pokud matka nebo otec v průběhu posledních 4 let pracoval 2 roky, lze vyplatit v průběhu 6 měsíců u prvního dítěte a v průběhu 3 let u druhého a dalších dětí dodatkový příspěvek na aktivitu dle vlastní volby. * Příspěvek je vyplácen z Fondu rodinných příspěvků. * Příspěvek vyplácený státem (Kancelář pro podporu) do 1roku věku dítěte činí 67% původního čistého platu. *Měsíční výplata činí minimálně 300 € a maximálně 1800 €. * Příspěvek vyplácený státem během mateřské dovolené činí 80% původního čistého platu. * Příspěvek vyplácený státem během rodičovské dovolené činí 164,22 € měsíčně. *Příspěvek vyplácený státem do 1roku věku dítěte činí 100% původního čistého platu a 85% do dvou let věku dítěte. * Od července 2010 - 90% do 1 roku věku dítěte a 75% do dvou let věku dítěte. * Měsíční výplata nesmí přesáhnout 1015 €. * Rodičovský příspěvek je vyplácen až do 2 let věku dítěte. * Dodatkový rodičovský příspěvek je rovněž možný.

ČÁST 3. Úprava pracovní doby

PRÁCE NA ČÁSTEČNÝ PRACOVNÍ ÚVAZEK FRANCIE NĚMECKO SLOVENSKO LITVA RUMUNSKO *Rodiče (státní zaměstnanci) pečující o děti do 3 let věku mají právo na částečný pracovní úvazek. Této právní úpravy může využít buď matka nebo otec. * V soukromém sektoru úpravu pracovní doby stanovuje společnost. * Během rodičovské dovolené může pracovník vykonávat práce až 30 hodin týdně. *V organizacích, které zaměstnávají více než 15 zaměstnanců, má právo na částečný pracovní úvazek zaměstnanec, který zde pracoval po dobu více než 6 měsíců. * Zaměstnavatel musí s částečným pracovním úvazkem souhlasit, pokud nemůže prokázat, že tomu nedovolují provozní důvody. - *Těhotné, kojící ženy, ženy pečující o děti do 1 roku věku a rodiče pečující o děti do 3 let věku mají právo na částečný pracovní úvazek. *Rodiče pečující o 2 děti do 12 let věku mají právo na 1 den volna v měsíci navíc nebo právo pracovat o 2 hodiny týdně méně. * Rodiče pečující o 3 děti a více do 12 let věku mají právo na 2 dny volna v měsíci navíc nebo právo pracovat o 4 hodiny týdně méně.

ULEHČENÍ PRACOVNÍCH PODMÍNEK FRANCIE NĚMECKO SLOVENSKO LITVA RUMUNSKO *V případě nemoci dítěte má státní zaměstnanec právo čerpat volno na ošetření nemocného dítěte. * Volno může být poskytnuto i v případě stávky učitelů ve škole, pokud rodiče nemají jinou možnost, jak se o dítě postarat. *V případě nemoci dítěte do 15 let věku mají rodiče právo čerpat 3 dny volna v roce. Volno platí zaměstnavatel. *Celkem lze na dítě čerpat až 10 dnů volna, které pak proplácí zdravotní pojišťovna. * Rodiče pečující o děti do 15 let věku mají právo odmítnout práci přesčas a polední přestávka může činit až 90 minut. * V případě nemoci dítěte do 18 let věku mají rodiče právo čerpat volno na ošetření nemocného dítěte, přičemž až do 10 dnů je jim vypláceno 55% současného platu. * V případě nemoci dítěte do 14 let věku mají rodiče právo čerpat volno, přičemž až 14 dnů je placeno státem. Výplata činí 85% současného čistého platu. *Kojící ženy mají kromě pravidelné polední přestávky právo na další nejméně půlhodinové přestávky ke kojení, a to každé 3 hodiny. * Rodiče pečující o děti do 3 let věku mohou vykonávat práci přesčas, v noci, ve dnech pracovního klidu nebo o svátcích pouze se svým souhlasem. -

ČÁST 4. Osamělí rodiče

ULEHČENÍ PRACOVNÍCH PODMÍNEK FRANCIE NĚMECKO SLOVENSKO LITVA RUMUNSKO - * Osamělí rodiče nemusí dávat souhlas ke změně své pracovní doby. * Ročně mohou čerpat dvojnásobek volna v případě nemoci dětí (do 20 dnů na dítě, ne však více než 50 dnů celkem). * Zaměstnavatel nemůže propustit osamělého rodiče pečujícího o dítě do 3 let věku ze zaměstnání. * Osamělý rodič pečující o děti do 14 let věku má právo na částečný pracovní úvazek a může si přednostně zvolit pracovní směnu. *Ročně mají právo na 35denní dovolenou a práci přesčas, v noci, ve dnech pracovního klidu nebo o svátcích mohou vykonávat pouze se svým souhlasem. * Osamělý rodič pečující o děti do 16 let věku má v případě snižování počtu zaměstnanců z ekonomických, technologických či strukturálních důvodů přednostní právo zůstat zaměstnán

ZÁVĚRY Ve všech zemích, kde byl prováděn průzkum, jsou těhotné ženy a rodiče pečující o malé děti chráněni před propuštěním ze zaměstnání. Jejich pracovní podmínky se mají zlepšovat a rovněž ulehčovat. Těhotné ženy mají právo nastoupit mateřskou dovolenou, jejíž doba trvání se v jednotlivých zemích liší. Ve většině zemí mají rodiče možnost nastoupit rodičovskou dovolenou do třetího roku věku dítěte. Část této dovolené je placena státem. Během rodičovské dovolené a následně mají rodiče pečující o děti právo pracovat na částečný pracovní úvazek a právo na další úpravu pracovní doby. V případě onemocnění dítěte mohou rodiče čerpat volno na ošetření nemocného dítěte. Rozdílné právní úpravy, které stanovují ulehčení pracovních a materiálních podmínek, existují v případě osamělých rodičů pečujících o děti.

Podle Článku 11 v Části III: HARMONIAZCE RODINNÉHO A PROFESNÍHO ŽIVOTA V EVROPSKÉ CHARTĚ PRO ROVNOST MŮŽŮ A ŽEN V MÍSTNÍM ŽIVOTĚ V současné době Chartu podepsalo 926 měst a místních úřadů z 27 evropských zemí. Podle Článku 11 v Části III: Zaměstnavatel uznává právo na slučování profesního, sociálního a soukromého života a zavazuje se přijmout všechna přiměřená opatření s cílem podpořit slučování profesního, sociálního a soukromého života tím, že: zavede politiky, které umožní zaměstnancům případné úpravy pracovní doby a opatření k péči o rodinné příslušníky (děti, starší osoby apod.); bude podporovat muže, aby využili svůj nárok čerpat volno k péči o rodinné příslušníky.

DĚKUJI ZA VAŠI POZORNOST!