Zákon setrvačnosti (první newtonův pohybový zákon)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smykové tření a valivý odpor
Advertisements

Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
7. ročník Tření, třecí síla Tření, třecí síla.
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
POHYB V GRAVITAČNÍM POLI
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Skládání sil.
Dynamika hmotného bodu
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Pascalův zákon.
Fyzika 7. ročník Zákon setrvačnosti Anotace
Třecí síly v denní i technické praxi
Newtonovy pohybové zákony
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Grantový projekt multimediální výuky
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_NEWTONOVY.
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Setrvačnost.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Zákon vzájemného působení dvou těles
GRAVITAČNÍ POLE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_450.
Digitální učební materiál
Mechanika I. Dynamika– test 4 VY_32_INOVACE_10-20.
4.Dynamika.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II Mgr. Luboš Káňa Gymnázium Sušice kvinta osmiletého studia a první.
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
AKCE A REAKCE.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_713.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
1. Newtonův pohybový zákon - Zákon setrvačnosti Newtonovy pohybové zákony 2. Newtonův pohybový zákon - Zákon síly 3. Newtonův pohybový zákon - Zákon akce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_19_ Newtonovy pohybové zákony I Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_55_SETRVAČNOST TEMA: FYZIKA.
Setrvačnost.
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Tření-síla, která brzdí pohyb
Posuvné účinky síly Vypracoval: Lukáš Karlík
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Fyzika 8.ročník ZŠ Mechanická práce, kladky. Creation IP&RK.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Maminka začne roztlačovat kočárek, který je v klidu na vodorovné podlaze. Tlačí ho stálou silou o velikosti 9 Newtonů, která má také vodorovný směr. Za.
Účinky síly na těleso posuvné účinky síly
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_55_SETRVAČNOST
VY_32_INOVACE_
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

Zákon setrvačnosti (první newtonův pohybový zákon)

Zákon setrvačnosti Těleso setrvává v klidu nebo pohybu rovnoměrném přímočarém, pokud na něj nepůsobí žádná síla nebo jsou působící síly v rovnováze.

Zákon setrvačnosti Že těleso setrvává v klidu, když na něj nepůsobí žádná síla – to nám příjde celkem samozřejmé. Ale že by se pohybovalo rovnoměrně přímočaře, když na něj nepůsobí žádná síla – to zní podezřele! Vždyť každý ví, že pokud pojedeme na kole nebo autem i po přímé a vodorovné silnici, pak jestliže nebudeme šlapat do pedálů nebo přidávat plyn, pak se kolo nebo auto za chvíli zastaví. Nezmýlil se tedy Newton přitom, když psal tenhle zákon?

Zákon setrvačnosti Podívejme se na tyto dva případy podrobněji! Skutečně na nás nepůsobí během jízdy na kole bez šlapání nebo v autě bez přidávání plynu žádná síla? Ale jistě že působí! Co třeba tření kol o silnici. Nebo odpor vzduchu! Obě tyto síly nás brzdí. A tak pokud chceme udržet stejnou rychlost, musíme šlapat do pedálů nebo přidávat plyn!

Zákon setrvačnosti Abychom se pohybovali stále stejnou rychlostí musíme účinek brzdných sil vyrovnat silou svých nohou nebo motoru. Pak říkáme, že jsou působící síly v rovnováze! V tomto případě je to tehdy, jestliže se účinek brzdné síly (např. tření nebo odporu vzduchu) vyruší účinkem síly nohou šlapajících do pedálů jízdního kola nebo silou motoru.

Zákon setrvačnosti Mohl by někdy nastat případ, že se těleso bude pohybovat rovnoměrně přímočaře jestliže na něj nepůsobí žádná síla? Je to skutečně možné? Asi ano! Ale ne na Zemi. Pokud jsme na naší planetě, vždycky na nás bude působit nějaká síla. Minimálně to bude síla gravitační (připomeň-me si, že v podobě tlakové síly ovlivňuje například tření kol o vozovku). Pokud bychom si chtěli vyzkoušet rovnoměrný přímočarý pohyb bez působení sil, museli bychom se vydat hluboko do mezihvězdného prostoru, co nejdál od gravitačních polí planet a hvězd. V tom je určitá naděje kosmického cestování.

Zákon setrvačnosti A poslední varianta tohoto zákona je ta, kdy síly v rovno-váze zajišťují klid tělesa. Tuto situaci známe třeba z hodin tělocviku nebo letních táborů. Pokud se budou lanem přetahovat dvě stejně silné skupiny dětí, lano se nepohne ani o píď! Účinek síly první skupiny se vyruší silou skupiny druhé.

Zákon setrvačnosti Připomeňme si ještě jednou, co přesně nám říká zákon setrvačnosti: Těleso setrvává v klidu nebo pohybu rovnoměrném přímočarém, pokud na něj nepůsobí žádná síla nebo jsou působící síly v rovnováze.

Zákon setrvačnosti ÚKOL: Vymysli další případy, kdy se setkáváme s projevy zákona setrvačnosti?!