Exkurze Mitrovský Dvůr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
JACOB.
Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
Plemena ovcí.
PŘÍMÉ PLATBY V EU SKOT, OVCE A KOZY
Bio farma Sasov u Jihlavy Třídy 2KCH a 3KCP SŠOS Jihlava
OUESSANTSKÁ OVCE.
někdy nesprávně nazývaná HOLANDSKÁ ZAKRSLÁ KOZA
Nejznámější plemena ovcí 4 skupin podle užitkového směru
DORPER © Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze.
Solární systémy pro aktivní topení
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Maso Bc. Miroslav Kříž.
Užitkové vlastnosti skotu
Kombinovaná plemena nejpočetněji zastoupená plemenná skupina na světě
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Ekologické hospodářství
ING. Martin Chadim Adresa: Ing. Martin Chadim Horní Dubenky Horní Dubenky Česká republika Telefon : Mobil:
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
STŘEDNÍ ŠKOLA ZEMĚDĚLSKÁ A PŘÍRODOVÉDNÁ
OBRAT STÁDA Uzavřený: všechna zvířata se vrací a chovají v jednom chovu Otevřený: - nákup pro obnovu -různé modifikace podle kategorie,specializace,koncentrace.
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Typy konstituce Konstituce tvrdá, zdravá, silná, pevná:
Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití.
Josef Sklenář Výkrm kanečků na biofarmě Sasov
Sasov.
Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití.
PRODUKCE MASA Maso jako potravina – rozhodující podíl kryt masem hospodářských zvířat Spotřeba masa a konzumace- dle regionálních a náboženských vlivů.
Užitkové vlastnosti skotu
Chov skotu.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
CHOV KOZ.
Bio není jenom zrní.
Bio Farma Ratibořice Created by: Fanda, Matěj, Jirka
Faremní porážka hyršov
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pří_231_Savci_Tur domácí Autor: Mgr. Martina Vaculová
Praví tuři – kraniologické skupiny
Zemědělství – živočišná výroba
Zootechnická taxonomie
Hodnocení reprodukce – ukazatele plodnosti
MASO.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Zemědělství ČR Živočišná výroba
Představení ekologického podniku Hynčice nad Moravou František Winter
Užitkové typy skotu mléčný (dojný) masný kombinovaný (maso-mléčný)
Chov ovcí. Ovce – zřejmě nejstarší hospodářské zvíře nenáročné zvíře – rozšíření ve všech klimatických a výrobních podmínkách V českých zemích ještě v.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.06
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Svatební šaty Iva. Jak a kdy naše firma vznikla? Firma Svatební šaty Iva vznikla přibližně v červnu minulého roku. Celá organizace této firmy trvala půl.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_284 Ročník: 2.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Hospodářská zvířata - sudokopytníci. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:květen 2013 – říjen 2013 Ročník:9. Tematický.
STATEK HORNÍ DVORCE Pecinová Václava, Pererka Vojtěch.
Státní zemědělská politika a sociální zemědělství
Koně Arabský plnokrevník
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Medvíďata ZŠ T. G. Masaryka Hodkovice nad Mohelkou.
Zootechnická taxonomie
VY_32_INOVACE_ , jateční maso Ing. Blanka Kožíšková
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_26_DOMÁCÍ ZVÍŘATA TÉMA: DOMÁCÍ ZVÍŘATA
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
Transkript prezentace:

Exkurze Mitrovský Dvůr

Exkurze Po příjezdu na místo jsme byli seznámeni pomocí výkladu o Dvoře Mitrov Dozvěděli jsme se: Dvůr má 550 ha luk na kterých jsou EKOLOGICKY chovaná všechna zvířata v chovu masného skotu je zde zastoupeno plemeno Aberdeen Angus (forma Black a Red) a v chovu ovcí masné plemeno Suffolk Oba chovy jsou 100% ekologické a i krmivo si zde pěstují sami bez použití chemických přípravků Zvířata se odváží na porážku na nedaleká jatka avšak jejich další zpracování (bourání) a zrání se provádí na Mitrovském dvoře Maso se po vyzrání prodává ve vlastní prodejně nebo dál zpracovává v taktéž vlastní restauraci

Seznámení s chovem Chov ovcí V roce 2006 byly z Německého Fríska dovezeno 55 matek plemene Východofríské ovce Od tohoto plemene bylo získáváno mléko a až do roku 2012 zněj byly vyráběny sýry Později bylo rozhodnuto o chovu masného plemene i ve stádě ovcí a Východofríská ovce byla překřížena plemenem Suffolk Dnes je na pastvinách kolem 150ti matek s mláďaty Ovce jsou celoročně odchovávány na pastvinách s Ekologickou známkou a tudíž bez použití chemie Seznámení s chovem

Seznámení s chovem Chov skotu – Aberdeen Angus Od roku 2007 k chovu ovcí přibyl i chov masného skotu plemene Aberdeen Angus Najdete zde zástupce jak typické černé barvy (Black) tak i pro některé méně známou formu červenou (Red) Toto plemeno je nenáročné a nevadí mu zima, proto mohou být zvířata celoročně chována na pastvinách Toto plemeno se vyznačuje exkluzivním masem a silně rozvinutým mateřským pudem Chov je 100% ekologický V současné době se zde nachází 150 matek s mláďaty: „Do budoucna bychom se chtěli dostat až na 300 matek“ z 90% je zde využívána PŘIROZENÁ PLEMENITBA (býk je puštěný ve stádě) a v 10% je používána INSEMINACE Seznámení s chovem

Seznámení s chovem Chov koní Chov koní je zde pouze jako zájmový a doplňující chov Je zde chováno převážně plemeno Quarter horse Koně jsou zde využíváni jako atrakce pro turisty nebo jsou využíváni při westernových závodech Každoročně se zde pořádá westernová soutěž Black Angus Champioship Seznámení s chovem

Zpracování a prodej masa Mladá zvířata jsou převezena na nedaleká jatka kde po jejich usmrcení a vykolení jsou pouze schlazena a opět převezena zpět na Mitrovký dvůr kde probíhá další zpracování masa Zrání masa: Maso je rozděleno na jateční půlky nebo čtvrtky a zavěšeno v chladících boxech kde se nechává zrát 8-10 dní a získává zde svou charakteristickou chuť, vůni a jemnost masa Bourání masa: Po vyzrání masa se zde ve vlastní bourárně maso dále zpracovává. Maso se rozdělí na jednotlivé části které se vakuově balí a uchovávají pro prodej nebo další zpracování v restauraci Prodej masa: Po důkladném vyzrání a dalším zpracování je maso prodáváno na vlastím pultu. Maso je vysoké kvality a odpovídá tomu i jeho cena. Kdo před koupí chce ochutnat a vyzkoušet kvalitu, může navštívit restauraci kde vám nabýdnou velké množství druhů steaků Do budoucna je v plánu pořídit vlastní jatka takže Mitrovský dvůr bude moci provádět veškeré zpracování „v pohodlí domova“