Prezentace Víno Sýkora, s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Tepelná čerpadla.
Klimatizační zařízení
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Pasivní dům Marek Švestka.
Jana Hanosová a Jan Palán
EXPERT NA TEPLO.
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Tepelné čerpadlo 3.
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vinařství Kašík L.P Víno s tradicí. Úrodná půda, vinná réva, slunce, vinařovo srdce. To jsou již po staletí hodnoty,které tvoří jeden celek.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Zkušenosti s malou pyrolýzou
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Připravil: Jan Polehňa
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Jaderná energie.
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
Tepelný akumulátor.
Úspora elektrické energie
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Výroba biopaliv v ČR Jiří Smejkal, 4.ag.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity:
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
ATEA PRAHA s.r.o. PELETIZAČNÍ LINKA LSP
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Výroba elektrické energie
RECYKLACE PETLAHVÍ Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Výrobní program BRIKLIS, spol. s r.o. Malšice, je výrobce briketovací technologie pro řešení odpadového hospodářství v průmyslu dřevozpracujícím papírenském.
EXPERT NA TEPLO. společnost VERNER přední český výrobce kotlů na biomasu vlastní konstrukce a vývoj moderní výroba EN ISO 9001:2008 tradice a zkušenost.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 AutorIng. Ivana Bočková Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad zateplování staveb, jejich zásad a potřebného.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Suroviny pro cukráře II. ročník
Projekt multifunkční energeticky soběstačné linky pro intenzivní a efektivní zpracování BRO a TAP Ing. Pavel Omelka.
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Konzervárenská výroba
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Technika obsluhy – Výroba kávy
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Prezentace Víno Sýkora, s.r.o. Projekt vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů

Něco málo o vinařství:

Víno Sýkora s.r.o. vzniklo na podzim roku 2001, kdy navázalo na čtyři generace vinařících předků. Jsme rodinná firma zabývající se vinohradnictvím, vinařstvím a obchodem s vínem.

Hospodaříme ve Velkopavlovické vinařské oblasti přibližně na 50 ha vinic, které jsou rozloženy v různých výměrách a tratích čejkovického a velkobílovského katastru

Vinaříme již několik let v duchu integrované produkce

Promyšlený zimní řez, zatravnění, důsledně a opakovaně prováděné zelené práce, provzdušněné keře, u některých odrůd selekce a půlení hroznů

Na sběr se nespěchá, vytipované odrůdy sklízíme dle uvážení a roku nadvakrát. Kvalita vína se tak formuje již ve vinici

Tyto a další vinohradnické úkony přispívají ve finále k vysoké kvalitě a cukernatosti vstupní suroviny, která dosahuje přívlastkové kvality a vstupuje do maximálně technologicky vybaveného vinařského provozu

Využití sekundárních produktů révy vinné V současné době se upouští od trendu minulých let, kdy se vše, co ve vinici vyroste nechávalo na místě, aby se postupem času proměnilo na hnojivo a humus Pálení réví je neekologické i neekonomické a proto jsme hledali způsob, jak ho dále využít

Pořízení mulčovače BERTI Jedná se o stroj, který drtí réví vložené do řezu v meziřadí na frakci od 2 – 8 cm a vkládá do zásobníku o obsahu cca 1 metr krychlový

Na úvratí se mulč ukládá do velkoobjemového vleku. Z jednoho hektaru se sklidí průměrně 2,5 – 3,5 tuny (dle odrůdy a stáří vinice)

Vlhkost takto získané suroviny se pohybuje kolem 35 – 45 % Pro kvalitní spalování je třeba snížit vlhkost na 15 – 20 %. Takové snížení vlhkosti je realizováno za využití slunce, větru a vhodného přístřešku. Výhřevnost takto získaného paliva je srovnatelná se štěpkou z listnatých stromů, tzn. asi 4,1 – 4,5 kWh/kg. Přepočteno na 1 Ha získáme až 7000 kWh energie

Ukázka drcení štěpky v praxi

Takto získané palivo je spalováno v kotli HAMONT 80 kWh Takto získané palivo je spalováno v kotli HAMONT 80 kWh. Jedná se o plně automatická kotel, který je schopen vytopit veškeré prostory firmy a zároveň slouží k ohřevu vody, jak užitkové, tak i pro potřebu řízeného kvašení

Vzhledem k uvedené výměře našich vinic a možnosti získat další štěpku od kolegů vinařů a vyřešit jim tak problém s jejich révím, rozhodli jsme se pořídit stroj na výrobu briket a ty pak následně prodávat za obvyklé ceny.

Ukázka kotle BENEKOV S25 na spalování štěpky

Biodiverzita půdy Popel ze spalování viničné štěpky samozřejmě obsahuje všechny živiny ze dřeva révy, kromě dusíku. Každý druhý řádek proto zatravňujeme speciální směsí bylin a trav, např. vičenec ligrus, štírovník růžkatý, kostřavy, čičorka pestrá apod. Humus a živiny se do půdy doplňuje zaoráním bylin v kombinaci s popelem ze spalování štěpky

Štírovník růžkatý Vičenec ligrus Čičorka pestrá Kostřavy

Výlisky, výpresky, matoliny Z provozu chladícího agregátu o výkonu 120kWh sloužícího k řízené fermentaci a klimatizaci skladových prostor vzniká velké odpadové teplo, které našlo využití k dosušení matoliny – dalšího sekundárního produktu vznikajícího při výrobě vína Výhřevnost takto získané dosušené matoliny je srovnatelná s výhřevností peletek z měkkého dřeva

Dosušení matolin probíhá dvojfázově: Nejprve jsou bobule vylisované na šetrném pneumatickém lisu (WOTLE 3000) a následně zbaveny zbytkové šťávy na starším výkonějším horizontálním lisu (VESLIM 15) Následně jsou tyto výlisky dopraveny do sušárny naší konstrukce (kontinuální síťová s nastavitelnou rychlostí sušení), kde dojde ke snížení vnitřní vlhkosti z původních 45 – 55 % na potřebných 15 %

Vylisovaná šťáva slouží po prokvašení k výrobě vinných destilátů, které necháváme několik let zrát v dubových, či akátových sudech Dubový Akátový

Takto zpracovaná a vysušená matolina je srovnatelná s jakoukoliv peletkou a tím pádem je možno ji spalovat ve většině kotlů ústředního topení (v současné době takto vytápíme již tři rodinné domy zaměstnanců firmy) Předpokládáme, že v případě dalších přebytků tohoto tepelného média se okruh zájemců dále rozšíří

Lisování oleje ze zrníček Po vysušení matoliny jsou zrníčka separována na separátorech obilí (PETKUSKA) a dále vysušena na potřebných 5 – 8 % zbytkovým teplem z kompresoroven vyrábějících dusík Výlisnost vysušených zrníček je zhruba 5 %. Z 20 kg zrníček se vylisuje 1 litr čistého oleje Vylisovaná zrníčka lze pomlet a přidávat do mouky v poměru cca 15 %, čímž dostaneme tmavé hroznové pečivo s vysokým obsahem vlákniny

Ukázka lisování oleje za studena

Olej má široké využití jak v gastronomii za tepla nebo za studena, tak i v kosmetice. Působí jako silný antioxidant

Kyselka Kyselku vyrábíme jako další z vedlejších produktů v rámci režimu redukované sklizně. Surovinu získáváme při předsběru našich vinic, kdy hrozny původně zůstávaly ležet na zemi. U předem vytipované odrůdy tyto hrozny presujeme na starém mechanickém lise při výlisnosti 50 – 60 %. Po odkalení moštu a filtraci přes cross-flow filtr takto získanou štávu pasterujeme a lahvujeme do 2 dcl lahví Tato příjemně kyselá šťáva je vhodná jako náhražka kyseliny citronové do salátů a nápojů Obsahuje vysoké množství vitamínu C

Děkuji za Vaši pozornost