1 100 000 firem v chemickém průmyslu 3.75 milionů zaměstnanců Chemie v EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

1 Vliv podpory OZE na průmysl výsledky dotazníku SVSE Brno Asociace Energetických Manažerů Ortenovo nám. 15, Praha 7 Sdružení velkých.
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Město Týniště nad Orlicí pro občany SNÍŽENÍ NÁKLADŮ PRO VAŠE DOMÁCNOSTI, FIRMY, OBČANSKÁ SDRUŽENÍ A BYTOVÁ DRUŽSTVA.
FINANČNÍ ZÚČTOVÁNÍ A HV 2012 FINANČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZA ROK 2012 A VÝSLEDKY HOSPODAŘENÍ Datum: únor 2013.
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě za období 2005 až 2012 VÝROBA za uvedené období celkem: ks vozidel PRODEJE za uvedené období celkem:
Poplatky za OZE jsou hlavním problémem průmyslu ČR s cenou elektřiny Jelenovská 2013 Karel Šimeček - SVSE.
Solární systémy pro aktivní topení
Rozhodovací matice.
Extrémy Čech a Slovenska v EU
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Vliv ceny elektřiny na konkurenceschopnost českého průmyslu
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Zápis čísla v desítkové soustavě
Kdo chce být milionářem ?
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Zábavná matematika.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Písemné sčítání a odčítání
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
Energetické úspory metodou EPC v Moravskoslezském kraji Milan Novotný Praha,
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Průmysl v Moravskoslezském kraji Ostrava,
Přednost početních operací
Ekonomická část (oddělení financování nepřímých nákladů)
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
Vliv ceny energie na konkurenceschopnost českého průmyslu Ing. Daniel Vaca místopředseda předsednictva SVSE Praha – Žofín, Fungování energetických.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů … kvalitní dodávky energií, za přiměřené ceny Ing. Jan Světlík generální ředitel a předseda představenstva VÍTKOVICE, a.s
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Karel Šimeček - SVSE/AEM Seminář SVSE 10/2013.
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Transkript prezentace:

firem v chemickém průmyslu 3.75 milionů zaměstnanců Chemie v EU

Chemie jako součást každodenního života

3 Ústecký kraj - Nezaměstnanost v regionu V srpnu 2012 byla nezaměstnanost v ČR 8.3%. Mostecko zaznamenalo nejvyšší nezaměstnanost. (16.04%).

4 Počet zaměstnanců v Unipetrolu ekonomicky aktivních lidí v ústeckém regionu. Unipetrol vytváří 0,74 % zaměstnanosti v regionu. Tisíce lidí jsou zaměstnáni prostřednictvím kontraktorů Unipetrolu.

5 CHEMPARK Záluží RPA – SC & Polyolefines RPA – POX & Agro RPA – Energy & Utilities CRC - Refinery Synthos - Ethylbenzene UNIPETROL Transport YOU ARE HERE

Ropné zbytky Ropa Uhlí Zemní plyn R P A

8 Tři hlavní problémy českého chemického půmyslu ovlivněné (způsobené) státem 1.Konkurenceschopnost 2.Konkurenceschopnost 3.Konkurenceschopnost

9 Dva hlavní nástroje státní (evropské) regulace 1.ETS (Evropa) 2.POZE (ČR)

ETS – CO2 povolenky Backloading ???

11 Cena elektrické energie pro domácnosti

12 Cena elektrické energie pro průmyslové podniky

13 Trh se zemním plynem je zajišťován soukromými a nadnárodními společnostmi Ceny zemního plynu pro podniky jsou plně konkurenceschopné v rámci EU

14 Srovnání cen elektřiny pro domácnosti a průmysl v rámci EU Ceny elektrické energie v ČR pro podniky nejsou konkurenceschopné v rámci EU !!!

15 Energeticky náročný průmysl Spotřeba elektrické energie je kromě jiného i měřítkem přidané hodnoty výrobního procesu. “Vysoce energeticky náročná výroba” neznamená nadávku (nahraďme slovo energie slovem práce) Podpora obnovitelných zdrojů = 44 miliard korun ročně. Zavedením podpory obnovitelných zdrojů zavedl stát progresivní daň z přidané hodnoty bez jasné specifikace, bez seznámení a souhlasem veřejnosti a bez analýzy dopadů.

16 Regulační efekt této speciální daně Jak velkými daněmi jsme průmysl už zatížili a jak moc jej ještě zatížit chceme? Máme to spočítáno? Český průmysl potřebuje ochranu. Stejnou jaké se těší naše konkurence. Nebo snad průmysl nepotřebujeme???!!! Problém způsobili politici. Jenom oni jej mohou napravit. Motivační efekt Omezení plýtvání Investice do nových technologií Demotivace Ústup od energeticky náročných výrob Přechod na výroby s nižší přidanou hodnotou „Balírny“ místo výroby Nižší zaměstnanost Všechny další dopady včetně nižšího příjmu SR Bludný kruh

20041,502 miliard Kč 20051,759 miliard Kč 20062,319 miliard Kč 20072,754 miliard Kč 20083,261 miliard Kč 20094,545 miliard Kč ,101 miliard Kč ,322 miliard Kč ,713 miliard Kč ,335 miliard Kč Náklady na obnovitelné zdroje (OZE), kombinovanou výrobu elektřiny a tepla (KVET) a druhotné zdroje (DZ)

Vývoj ceny příspěvku zákazníků na OZE, KVET a DZ

Kolik platí největší odběratelé elektřiny v ČR na příspěvcích OZE v letech 2010 až 2013 Pořadí SpolečnostSpotřeba (MWh) Poplatek na OZE v letech 2010 až 2013 (Kč) Celkem za společnost (Kč) České dráhy Unipetrol ArcelorMittal Ostrava Třinecké železárny OKD AGROFERT Holding Škoda Auto SPOLANA VÍTKOVICE Česká rafinérská AGC Flat Glass Czech Czech Coal Linde Gas Spolchemie Českomoravský cement TAMERO INVEST Lovochemie Lasselberger Borsodchem MCHZ KAVALIERGLASS ŽĎAS Celkem

Celková zátěž poplatky za OZE pro energeticky intenzivní průmysl by v roce 2013 dosáhla ekvivalentu 50 – 64% zisku Dopady OZE na energeticky intenzivní průmysl absolutně Výše příspěvku na OZE (Kč/MWh)619 Kč/MWh OdvětvíCelkemChemieHutnictví Papírenství TeplárnySklárnyOstatní Počet respondentů Fiktivní zisk 2012, tj. bez OZE (tis. Kč) Navýšení nákladů za OZE (tis. Kč) Procento odebraného zisku29,15%56,24%50,56%63,84%21,88%62,26%15,23%

Dopady OZE na energeticky intenzivní průmysl absolutně Na podporu OZE je průmyslu odebráno v průměru 29% zisku před zdaněním

Úroveň poplatků za OZE v EU a míra podpory průmyslu Průmyslové státy v EU nezatěžují průmysl poplatky za OZE, aby nesnižovaly jeho konkurenceschopnost Úlevy průmyslu v EU (2012) Francie = 10,5 €/MWh, průmysl 0,5% z GVA Německo = 35,92 €/MWh, průmysl 0,5 €/MWh, max. 550 tis. €/rok Belgie = 7,6 €/MWh, průmysl cca 50% Dánsko = 10 €/MWh, průmysl snížená taxa ČR = 23,3 €/MWh (8,3 €/MWh ze SR) ČR - Žádná úleva pro průmysl Pro zachování konkurenceschopnosti českého exportního průmyslu je úleva nutná. Odchod průmyslu je nejdražší možné řešení.

Úroveň poplatků za OZE v EU a míra podpory průmyslu Srovnatelný průmyslový podnik platí v roce 2013: při odběru 150 GWh ve Francii 7× méně, náklady má nižší o 79 mil. Kč a 50× méně v Německu, náklady má nižší o 91 mil. Kč při 1000 GWh ve Francii 45× méně, náklady má nižší o 605 mil. Kč a 50× méně v Německu, což představuje rozdíl více než 606 mil. Kč !!! rok 2013 při 619 Kč/MWh 150 GWh1 000 GWh Belgium Flandersdata nejsou dostupná Belgium Walloniadata nejsou dostupná Czech Republic€ ,0%€ ,0% Denmarkdata nejsou dostupná Germany€ ,0%€ ,0% Greecedata nejsou dostupná Spain€ 00,0%€ 00,0% France€ ,8%€ ,3% Netherlands€ ,5%data nejsou dostupná Finland€ 00,0%€ 00,0%

3 scénáře úhrady provozu OZE Umírněné náklady na OZE, zaplatí stát a obyvatelstvo se souhlasem (Francie, Slovinsko, GB, Finsko) Průmysl ochráněn Vysoké náklady na OZE, obyvatelstvo souhlasí a zaplatí s příspěvkem státu (Německo, Rakousko, Norsko, Švédsko) Průmysl ochráněn Vysoké náklady na OZE, obyvatelstvo nesouhlasí, ale zaplatí s podporou státu dle možností a zchudne, Průmysl je neochráněn, zaplatí také a stane se nekonkurenceschopným, čímž obyvatelstvo dále zchudne (ČR,SR ?) Kdo zaplatí chiméru FVE ?

Cena elektrické energie. Co se děje? Fukušim a ???

Co potřebujeme Obecně 1.Snížení byrokracie a byrokratických nákladů 2.Podpora (nepřekážení) rozvojových projektů Lokální podpora Lokální daně na rozumné úrovni Státní podpora Zastavení šílenství POZE CO2 povolenky

27 Děkuji za pozornost Čas pro vaše otázky ?