KOUŘENÍ „Závislost nelze jen tak vyhodit oknem. Musíte ji laskavě svést ze schodů, doprovodit ji ke vchodu a vypoklonkovat ze dveří...“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

CÍGÁRKA, CÍGA, ŽVÁRO, CIGINA
KOUŘENÍ – Téma k zamyšlení
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
Tento dokument pošlete svým přátelům,rodičům i prarodičům.
Řekněme ne! Kouření!!!!.
„EU peníze středním školám“
KOUŘENÍ.
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Léčba nikotinismu Kateřina Langrová Česká koalice proti tabáku
Plíce po 20 letech kouření
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Iva Hrnčiříková Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření
Návykové látky, závislosti
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Žena a sport.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Ekonomika kontroly tabáku Dr. Hana Ross American Cancer Society.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
..a co jste o nich nevěděli
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi Kouření je v ČR příčinou každého pátého.
CHUDOBA.
Mýty o léčbě tabákové závislosti u drogově závislých.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
Cigarety Šlosar Tomáš 1.L.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_KOUŘENÍ TEMA:
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kouření = prohra. 1. Většina lidí kouří 1. Většina lidí kouří! mladých lidí od 15 do 18 let kouří.
 nadměrné kouření tabáku; sklon k tomu  otrava nikotinem  chorobná závislost na nikotinu  nikotin = jedovatý alkaloid obsažený v listech tabáku 
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Rizika ohrožující zdraví
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
KOUŘENÍ Autor: Jan Pecka
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
OCHRANA ZDRAVÍ PŘED KOUŘENÍM A JEHO VLIVEM, ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ
Návykové látky Kouření
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
Kouření škodí zdraví Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

KOUŘENÍ „Závislost nelze jen tak vyhodit oknem. Musíte ji laskavě svést ze schodů, doprovodit ji ke vchodu a vypoklonkovat ze dveří...“

CO TO VLASTNĚ TABÁK JE Tabák se do Evropy dostal díky Kryštofu Kolumbovi. Původně se tabák užíval pouze při náboženských obřadech a nejrůznějších rituálech. Právě námořníci rozšířili tabák do celé Evropy. Tehdy se využíval jen k léčebným účelům – například při bolení hlavy či zubů. Tabák se stával čím dále dostupnějším.

JAKÉ ŠKODY KOUŘENÍ ZPŮSOBÍ? Kouření také způsobuje vředové choroby střev a dvanáctníku, předčasná hluchota a šedý zákal, poruchy potence a plodnosti (muži), menstruační potíže či neplodnost (ženy) a zhoršené hojení ran. Kuřáci také mnohem častěji trpí kornatěním cév, jehož důsledkem jsou mozkové, cévní a srdeční příhody. Také kuřákova pokožka mnohem dříve stárne – pokožka je méně pružná a ztrácí schopnost hydratace. Pleť je zvadlá, šedivá a vrásčitá.

Každá vykouřená cigareta nám zkrátí život o pět minut Každá vykouřená cigareta nám zkrátí život o pět minut. Každou hodinu umírá na světě v důsledku kouření 560 lidí, což je 4,8 milionu lidí za rok. V České republice na následky kouření umírá denně 65 lidí, týdně 500 lidí a ročně 23 tisíc lidí.

Kuřakovi plíce Plíce nekuřáka nekuřáka

Srdce nekuřáka Srdce kuřáka

Kouření je v zemích Evropské unie nejčastější příčinou úmrtí Kouření je v zemích Evropské unie nejčastější příčinou úmrtí. Kouření se podílí na vzniku mnoha nemocí. Tabákový kouř obsahuje více než 60 karcinogenních látek.

Fakta a Mýty

Mýtus: Když přestanete kouřit, musíte výrazně ztloustnout Vymlouváte se, že nemůžete přestat kouřit, protože byste nabrali další kilogramy navíc? Podle odborníků je to skutečně jen výmluva. Je pravda, že kouření mírně zrychluje metabolismus. Jenže zatímco u neobézních kuřáků dochází ke spálení necelých 1000 kJ denně navíc, u obézních už je to jen přibližně 300 kJ. Navíc k nárůstu váhy zdaleka nedochází u všech bývalých kuřáků, záleží na věku, metabolismu i tělesné konstituci. I v případě, že patříte do skupiny, která bude mít tendenci po vysazení cigaret tloustnout, stačí si odepřít denně dva suché rohlíky a absenci nikotinu na své postavě vůbec nepoznáte .

Mýtus: Kouření vám zvedne náladu Jste v depresi a zapálíte si, abyste se cítili lépe? Jenže podle výzkumů mají cigarety úplně opačný účinek . Kouření naopak zvyšuje riziko klinické deprese, poruch pozornosti a hyperaktivity, uvádí magazín Pediatrics. Dospívající děti, které kouří, trpí čtyřikrát častěji klinickou depresí než nekuřáci.

Mýtus: Kouření mentolových či light cigaret je zdravější Mentolové nebo light cigarety (se sníženým obsahem dehtu) rozhodně nejsou bezpečnější či zdravější. Problém je už v tom, že lidé mají tendenci těchto cigaret vykouřit větší množství, aby uspokojili svou potřebu nikotinu. I přes filtr při kouření proniká nikotin a ostatní nebezpečné látky do těla. Podle National Cancer Institute navíc lidé, kteří kouří light cigarety, inhalují mnohem intenzivněji a do jejich plic se tak dostává víc kysličníku uhelnatého. Mentolové cigarety jsou kromě toho návykovější a odvykání je tudíž těžší.

Fakt :Česká republika je jednou z evropských kuřáckých velmocí Fakt :Česká republika je jednou z evropských kuřáckých velmocí. Podle statistik u nás kouří přibližně dva a půl milionu lidí a roční spotřebou cigaret se řadíme mezi první čtyři státy v Evropě - před námi je jen Polsko, Maďarsko a Rusko.

Fakt : Ve věkové skupině patnáct až osmnáct let kouří polovina osob Fakt : Ve věkové skupině patnáct až osmnáct let kouří polovina osob. Téměř dva miliony Čechů by s kouřením rády skoncovaly, každý rok se o to pokusí milion z nich. Podle Zprávy o zdraví z loňského roku je v České republice kouření příčinou osmnácti tisíc úmrtí ročně, denně tedy zemře na následky kouření víc než padesát osob.

TEST ZÁVISLOSTI 1) Jak brzy po probuzení si zapálíte první cigaretu? do 5 minut (3 body) za 6–30 minut (2 body) za 31–60 minut (1 bod) po 60 minutách (0 bodů) 2) Je pro vás obtížné nekouřit tam, kde je kouření zakázáno? ano (1 bod) ne (0 bodů) 3) Které cigarety byste se nejméně rád vzdal? první ráno (1 bod) kterékoli jiné (0 bodů) 3) Kolik cigaret denně kouříte? 0–10 (0 bodů) 11–20 (1 bod) 21–30 (2 body) 31 a více (3 body) 5) Kouříte víc během dopoledne? 6) Kouříte i během nemoci, když musíte ležet v posteli ?

VÝSLEDKY TESTU Velmi nízká nebo žádná závislost (0–2 bodů) Vaše závislost na nikotinu je buď žádná nebo velmi nízká. Abstinenční příznaky jsou zatím velmi slabé a vyskytují se zřídka. K odvykání kouření nepotřebujete žádnou pomoc ani náhradní nikotinovou léčbu.Přestaňte kouřit,dokud se vaše závislost nezvýší. Nízká závislost (3–4 bodů z 10) Vaše závislost na nikotinu je stále ještě poměrně nízká, avšak začínáte již čelit některým abstinenčním příznakům. Tento stupeň závislosti je hraniční pro relativní snadnost odvykání. Začněte tedy odvykat, neboť později to již bude jen těžší. Prozatím byste měli vystačit se slabou náhradní nikotinovou léčbou.

Střední závislost (5 bodů z 10) Jste závislí na nikotinu. Běžně se u vás objevují abstinenční příznaky. Začněte ihned s odvykací kůrou, neboť na tomto stupni již reálně hrozí vznik zdravotních problémů způsobených kouřením. Pro odvykání vám poslouží silnější náhradní nikotinová léčba. Zkuste to, dokud není pozdě. Vysoká závislost (6–7 bodů z 10) Vaše závislost na nikotinu je vysoká. Kouření přestáváte mít pod vlastní kontrolou. Kromě častých abstinenčních příznaků máte vysoké riziko vzniku onemocnění souvisejících s kouřením. Pravděpodobnost úspěšného odvykání je bohužel poměrně nízká. Budete k němu pravděpodobně potřebovat silnou náhradní nikotinovou léčbu a odbornou pomoc. Mějte tedy silnou vůli a pokuste se začít odvykat ještě dnes. Velmi vysoká závislost (8–10 bodů z 10) Jste velmi vysoce závislí na nikotinu. Nad kouřením nemáte kontrolu, ono má pod kontrolou vás. Čelíte velmi vysokému riziku vzniku onemocnění souvusejících s kouřením. Pravděpodobnost úspěšného odvykání je velmi nízká, neboť máte nepříjemné abstinenční příznaky. Hrozí vám úzkosti, deprese a sklony k alkoholu . K odvykání proto potřebujete nejsilnější náhradní nikotinovou léčbu a odbornou pomoc. Nevzdávejte se a zkuste ihned začít odvykat.