Svarové spoje Tavné svary Tlakové svary tupé koutové tupé přeplátované

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Tato prezentace byla vytvořena
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Jan Mihalík zpracováno:
Tato prezentace byla vytvořena
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Tato prezentace byla vytvořena
Utěsňování spojů.
přehled základních technologii zpracování kovů
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Spoje s materiálovým stykem
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
SVĚRNÉ SPOJE, NÝTOVÉ SPOJE, SVARY,LEPENÉ A PRUŽNÉ SPOJE .
Svarové spoje Svařování tavné tlakové Tavné svařování
Tato prezentace byla vytvořena
Různé druhy spojů a spojovací součásti
Základní rozdělení spojů Podle způsobu vzájemného spojení rozeznáváme poje: Rozebíratelné Nerozebíratelné Rozebíratelné spoje Se při demontáži nepoškodí.
Lepené spoje Tomasz Nogol
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_12
ŠVP: M/01 MECHATRONIKA.
Tato prezentace byla vytvořena
2) SPOJE S TVAROVÝM STYKEM
Tato prezentace byla vytvořena
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_MATERIÁL.
Nýti a nýtové spoje Nýtování představuje nerozebíratelné spojení dvou nebo více strojních dílců (součástí) prostřednictvím nýtů nebo čepů.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Lepení dřeva Teorie lepení
Opakování.
NÝTOVÉ SPOJE.
Kontrolní práce č Části a mechanismy strojů 2M.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
UPOZORNĚNÍ Pro správné zobrazení si nainstalujte font BahamasLight, možná je v základní sadě fontů MS Office, ale to si nejsem jistej.
Pájení.
Části a mechanismy strojů 1
SVAŘOVÁNÍ.
Úprava dílců fóliemi Používají se nejčastěji fólie PVC, řidčeji polyesterové (PE) a další. PVC fólie se vyrábějí v různých stupních tvrdostí a tloušťkách.
Materiálové spoje – svářené, pájené, lepené
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada15 AnotacePájení.
Úvod. Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada15 AnotaceRozdělení.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Pájené a lepené spoje Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Pájení v praxi. Pájení Princip pájení:  pájením získáváme pevné nerozebíratelné spoje  spoje získané pájením jsou těsné  působením kapilární vzlínavosti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
SPOJE. Spoje – jejich základní funkcí je „umožnit spojení“ částí výrobků a to často v kombinaci s pohyblivostí. Spoje mohou být pohyblivé a nepohyblivé.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_653_NEROZEBÍRATELNÉ SPOJE-NÝTOVÁNÍ, LEPENÍ, PÁJENÍ A JINÉ Název školy Masarykova střední.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Svarové spoje Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 16 Anotace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Další důležité kovy. Vypracoval: Lukáš Karlík
Nýtové spoje Ing. Bc. Petra Řezáčová
Stroje a zařízení - spoje
Nýty a nýtové spoje Tomasz Nogol
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Definice svařování Svařování je nerozebiratelné spojení materiálu s použitím nebo bez použití přídavného materiálu za působení : Tepla = tavné svařování.
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Plasty, lepidla a nátěrové hmoty 7. přednáška
Transkript prezentace:

Svarové spoje Tavné svary Tlakové svary tupé koutové tupé přeplátované lemový svar I svar V svar U svar X atd. koutový rohový děrový žlábkový tlakem odtavením bodový bradavkový švový

Konstrukce svarových spojů

Výpočet svarových spojů Nosný průřez tupých svarů Nosný průřez koutových svarů a = 0,7t Volí se

Výpočtová délka l a nosný průřez svaru (ST2 Řasa str.277) tupého l = ľ – 2s koutového l = ľ – 2a Nosný průřez

VÝBĚR ZÁKLADNÍCH VÝPOČTOVÝCH VZTAHŮ

statické Další hodnoty dovolených napětí materiálů viz ST 1 str. 57

Pájené spoje Pevná nerozebíratelná spojení dvou (zpravidla) kovových částí pomocí kovu, který je při spojování roztaven a difúzí přilne ke spojovaným částem, aniž by se tyto součásti roztavily. ZPŮSOBY VÝROBY · měkké pájení (do 450° C) tvrdé pájení (nad 450° C)

A) Měkké pájení Spojované materiály: měď, zinek, ocel, olovo a jejich slitiny (norm.) šedá litina, hliník, sklo, kovokeramické slitiny (spec.)  Pájky: (ČSN 05 5612 ÷ 50) cínové zvláštní (vyšší nebo nižší tavící teplota) Tavidla: · pryskyřice, lůj, stearin, kalafuna (nedostačující na oxidy – nemusí se odstraňovat z povrchu spoje) chloridy (způsobují však korozi)

B) Tvrdé pájení Spojované materiály: · ocel, šedá litiny měď, nikl a jejich slitiny Pájky: · mosazné stříbrné na hliník Tavidla: · borax, kyselina boritá chloridy, soda, potaš, kysličník křemičitý

Příklady pájených spojů

Lepené spoje Pevná spojení pomocí tekutého materiálu (lepidla), Tloušťka vrstvy 0.05 - 0,25 ( 0.5) mm Kovy – malá vůle, kvalitní styková plocha Měkké materiály – zdrsněná styková plocha Podmínky kvalitního spoje: adheze (přilnavost) – lepidlo proniká do pórů a nerovností povrchu koheze (soudržnost) – výslednice přitažlivých sil mezi molekulami lepidla

Ing Břetislav Pokorný ISŠT Mělník 2008 Druhy lepidel A) Kyanoakrylátová lepidla: jsou jednosložková, která se rychle a snadno nanášejí, neobsahují rozpouštědla a vykazují vysokou pevnost v tahu a ve smyku = vteřinová lepidla. B) Anaerobní lepidla: jsou velmi účinná, jednosložková, která se vytvrzují bez přítomnosti vzduchu a v přítomnosti kovových součástí. Používají se často při montážích a v celém odvětví automobilové konstrukce. C) Konstrukční lepidla: slučují rychlé vytvrzování s vysokou pevností v tahu, ve smyku a při odtrhování, aby se dosáhlo maximální provozní účinnosti. D) Lepidla vytvrzovaná ultrafialovým zářením: jsou vysoce účinná, jednosložková lepidla, která polymerují působením ultrafialového zařízení.Používá se k lepení většiny kombinací skla, kovů a plastů, v nichž alespoň jeden povrch propouští ultrafialové záření. Ing Břetislav Pokorný ISŠT Mělník 2008

Rozdělení lepených spojů Podle teploty a tlaku potřebných pro ztuhnutí lepidla: · při normální teplotě okolo 20° C při zvýšené teplotě 20° ÷ 200° C při vysoké teplotě okolo 200° C při vysoké teplotě okolo 200° C a při tlaku Podle spojovaných materiálů · Kovové: v letectví i všeob. strojírenství pro spojování plechů, nádrží, rámů potrubí, nábojů na hřídeli, ap. Nekovové: ve všech oblastech pro spojování částí ze dřeva, PVC, keramiky, termosetů, skla, ap. 

Lepidla (orientačně) Druh teplota tuhnutí tlak při tuhnutí pevnost tPt [MPa] Polyester norm. ne až 20 Polyvinylacetát norm.– zvýš. až 30 Epoxidové pryskyřice Syntetický kaučuk zvýš.– vysoká ano Fenolové pryskyřice Fenolformaldehyd

Příklady lepených spojů Lemový Styková deska

Nýtové spoje Nýtování přímé – deformací jedné ze spojovaných součástí Nýtování nepřímé – vložením nýtů do průchozích děr Nýtování – ručně ( do f 26 mm) strojně za studena ( do f 10 mm) za tepla Použití – spojování těžko svařitelných materiálů, na montážích, spojení profilů a plechů z lehkých kovů a slitin apod.

Nýtování přímé

kotlové (pevné a nepropustné ) nepropustné (nádržkové) Nýtování nepřímé jedno a dvojstřižné řady přeplátované se stykovými deskami Účel nýtování kotlové (pevné a nepropustné ) nepropustné (nádržkové) pevné (konstrukční) zámečnické - spojovací

Druhy nýtů :

Výpočet nýtových spojů Volba fd1 ( průměr díry jednostřižný nýt ) Počet nýtů – jednostřižné: dvojstřižné: Rozteč nýtů s – tloušťka materiálu ( mm ) i – počet nýtů A – průřez nýtu ( mm2 )