Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úprava dílců fóliemi Používají se nejčastěji fólie PVC, řidčeji polyesterové (PE) a další. PVC fólie se vyrábějí v různých stupních tvrdostí a tloušťkách.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úprava dílců fóliemi Používají se nejčastěji fólie PVC, řidčeji polyesterové (PE) a další. PVC fólie se vyrábějí v různých stupních tvrdostí a tloušťkách."— Transkript prezentace:

1 Úprava dílců fóliemi Používají se nejčastěji fólie PVC, řidčeji polyesterové (PE) a další. PVC fólie se vyrábějí v různých stupních tvrdostí a tloušťkách 0,125 –0,8 mm. Tvrdé – T; polotvrdé – PT; měkké – M. Tvrdé se používají na dveře nábytku, měkké na vnitřní plochy a police. Kvalita lepení závisí na kvalitě podkladu konstrukčních desek. Kopírují nerovnosti podkladu. Používá se technologie kontinuálního lepení, fólie v roli se ve válcovém lisu nalisovává na dílce opatřené lepidlem. Tlak 0,12 –0,20Mpa, rychlost posuvu 12 – 18 m/min. Používají se disperzní lepidla v tenké vrstvě. Lepidlo musí mít minimální obsah vody.

2 Nalepování laminátů Laminát – vícevrstvý dekorační materiál.
Patří sem např.UMACART. Desény dřeva, kamene, textilu apod., vyroben z vrstveného sulfátového papíru impregnovaného melaminovou pryskyřicí. Odolný proti vodě, chemikáliím a teplotám do 100oC, odolný proti oděru. Nejčastěji se lepí syntetickými lepidly Umacol C a B za normální nebo zvýšené teploty (max.80oC). Olepuje se oboustranně nebo v kombinaci s dýhou (1,2mm). Lisuje se asi 20 min. při teplotě cca 70oC. Po nalisování se laminát dále neupravuje. Nutno dodržovat čistotu lisovacích desek.

3 Laminované plošně lisované dřevotřískové desky (LDTD)
Vícevrstvá dřevotřísková deska (nejpoužívanější třívrstvá broušená + jeden papír) opatřená 3 až 6 vrstvy sulfátového papíru, napuštěného fenolovou pryskyřicí, několik vrstev napuštěných melaminovou pryskyřicí, dekorační papír a krycí papír. Vrstvy se vzájemně spojí v lisech při tlaku 3 MPa a teplotě 150oC. Povrch může být lesklý, matný a různě strukturovaný.

4 Laminované dřevovláknité desky (LDVD)
Fenolovou pryskyřicí pojené tvrdé dřevovláknité desky, na viditelné straně opatřené laminovacím papírem s melaminovou pryskyřicí. Lisují se za vysokého tlaku a teploty v etážových lisech. Povrch obdobný jako u LDTD.


Stáhnout ppt "Úprava dílců fóliemi Používají se nejčastěji fólie PVC, řidčeji polyesterové (PE) a další. PVC fólie se vyrábějí v různých stupních tvrdostí a tloušťkách."

Podobné prezentace


Reklamy Google