Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Plasty a lepidla pro truhlářskou praxi, vady dřeva Sada číslo: ICT-102B Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 03 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102B-03 Téma vzdělávacího materiálu: Nábytkové krytiny z plastu Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o možnostech využití plastů pro povrchovou úpravu polotovarů pro truhlářskou výrobu. Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor Truhlář a Operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Nábytkové krytiny z plastu
Slouží jako náhrada přírodních dýh při povrchové úpravě.

3 Nábytkové krytiny z plastu
dekorativní lamináty dekorativní fólie Vysokotlaké vrstvené lamináty Rolovatelné lamináty bez podkladu s podkladem

4 Dekorativní lamináty Jsou to vícevrstvé materiály, slisované z listu papíru napuštěných syntetickou pryskyřicí. Vlastnosti výsledného laminátu jsou dány druhem použité pryskyřice. Lamináty jsou velice odolné vůči otěru, nárazu, vodě, chemikáliím, plísním, světlo stále. Jsou dobře omyvatelné. Používají se na plochy nábytku s vysokou mírou zatížení (kuchyňský, jídelní, laboratorní), obložení sten a stropů v nemocnicích, kuchyních, vnitřní dveře. Tyto materiály se prodávají pod různými obchodními názvy, nejznámější je – UMAKART.

5 JEDNOTLIVÉ VRSTVY LAMINÁTU.
Zdroj: příručka pro truhláře 1 – Krycí melaninový papír – chrání dekorační papír, dává laminátu lesk, je průhledný. 2 – Dekorační melaninový papír – určuje vzhled, může být barevný nebo s potiskem kresby dřeva nebo jiných vzorů. 3 – Zábranový papír – zabraňuje prosvitání tmavých spodních fenolických vrstev. 4 – Vnitřní fenolické papíry – tvoří nosnou vrstvu. 5 – vyrovnávací melaninový papír – tvoří protitahovou vrstvu, slouží k vyrovnání pnutí.

6 Vysokotlaké vrstvené lamináty
Vyrábějí se v tloušťkách cca 0,8 – 1,3mm. Vyrábějí se v plotnách jejichž rozměry odpovídají rozměrům aglomerovaných materiálů. Jsou to reaktoplasty. používají se pro olepování většinou rovných ploch, nebo ploch s velkým rádiusem zakřivení. Vyznačují se velkou odolností a tvrdostí, ale na úkor zmenšené pružnosti.

7 Rolovatelné lamináty Vyrábějí se v tloušťkách cca 0,3 – 0,8mm.
Prodávají se v rolích. Jsou to termoplasty. Mají stejnou strukturu jako vysokotlaké lamináty, ale je použita polyesterová pryskyřice, která dodává mat. větší pružnost. Používají se zejména pro úpravu dílců se zaoblenými hranami. Při teplotě okolo 120°C lze dosáhnou olepení i malých poloměrů (až 6 mm).

8 Zdroj: příručka pro truhláře
Příklady použití Zdroj: příručka pro truhláře

9 Dekorativní fólie Je to jednovrstvý materiál.
Tvoří jej pouze vlastní plast – fólie bez podkladu. Nebo papír napuštěný syntetickou pryskyřicí – fólie s podkladem. Vyrábějí se v tloušťkách cca 0,2mm. Vyrábějí se v provedení jako termoplasty i reaktoplasty.

10 Dekorativní fólie Nejsou tak odolné vůči mechanickému namáhání, vlhkosti, chemikáliím jako lamináty. Jsou však podstatně levnější. Ve velké míře se používají pro olepování velkoplošných mat. k výrobě nábytku. Povrch pod folie vzhledem k jejich tloušťce musí být dokonale hladký, rovný a jemný bez pórů. Každá nerovnost podkladů se projeví na horní pohledové ploše.

11 Seznam použitých zdrojů
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. 2., přeprac. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN NESTLE, Hans. Moderní stavitelství pro školu i praxi. Vyd.1. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, 607 s. ISBN

12 Otázky k zopakování a ověření učiva
1. Proveď rozdělení nábytkových krytin z plastů. 2. Popiš složení laminátů. 3. Použití laminátů. 4. Dekorativní fólie, složení a použití.


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google